מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שטר בוררות בין עובד למעביד: תוקפו המשפטי

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 3(א) לחוק הגנה על עובדים קובע כי לבית הדין לעבודה סמכות ייחודית לידון בפיטורים או בפיצויים לעובד שפוטר בנסיבות אלה, ואף הפסיקה קבעה, בע"ע (ארצי) 1504/04 ד"ר ללה אבין נ' מכבי שירותי בריאות (פורסם בנבו, 8.3.2005) (להלן – עניין ללה אבין), כי לאור תכלית החוק לא ניתן למסור לבוררות סכסוכים בין עובד למעסיק שמקורם בפגיעה בעובד עקב חשיפת שחיתות ופגיעה בטוהר המידות.
טענתו העיקרית של המבקש כנגד תוקפו של שטר הבוררות נשענה על העדרו של ייפוי כוח מאת העמותה, בהתאם להוראות תקנונה, המסמיך את המשיב 3 לייצגה בהליך הבוררות, וכן בהליך המשפטי בפני בית הדין לעבודה.
...
מבלי להכריע בשאלה האם אי-עריכת פרוטוקולים מפורטים בדיונים שהתקיימו עד כה גרמה למבקש עיוות דין, והגם שעל פניו אין פסול באי-עריכת פרוטוקולים בהליך הבוררות, אנו קובעים כי בשל מעמדן המיוחד של זכויות משפט העבודה המגן, אין להמשיך את הדיון בהן במסגרת הליך הבוררות, ועל סוגיות אלה להתברר בפני בית הדין לעבודה בכפוף להוראות הדין המהותי, וזאת על מנת למנוע עיוות דין אפשרי.
למעלה מן הצריך נעיר, כי נדחית טענת המבקש בכל הנוגע לעיוות דין שנגרם לו בשל משוא פנים, לכאורה, של הבוררים, שעה שמדובר בטענה חמורה ביותר, אשר לא גובתה באף ראיה למעט הטענה שהבוררים שוחחו עם הצדדים בנפרד, וכי החלטת הבוררים היטיבה, בחלקה, עם העמותה.
סיכומם של דברים, הבקשה מתקבלת בחלקה.

בהליך תביעות בוררות (ת"ב) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום א' אלול תשע"ח (12.8.18), ניתן פסק דין נוסף (להלן – פסק הבוררות השני) המבאר וקובע: "הבד"צ בתוקף סמכותם כבוררים על פי שטר הבוררות שנחתם בפניהם ביום כ"ד אייר תשע"ח מורה בזה, שעל הנתבע לשלם לתובעת סך 101,850.00 ₪.
בין היתר נטען כי המשיב לא הוכיח שיש ישות משפטית אחרת שהעסיקה את המבקשת, וכי הוא שחתם על שטר הבוררות ולא בשם מוסד כלשהוא.
בבג"צ דיין נקבע כדלקמן (ההדגשות אינן במקור – ח"ט): האם זכותו של העובד לשכר העבודה יכולה לשמש נושא להסכם בין המעביד לבין העובד והאם ניתן למסור הסיכסוך בגינה לבוררות? בעיניין זה קבע בית-הדין הארצי בהחלטתו נשוא עתירה זו כי "אין ספק שהזכות לשכר עבודה עצמו היא זכות במשפט האזרחי, ובתור שכזאת היא בת- בוררות" (ראה גם לב/3-36 "הסנה" חברה ישראלית לביטוח בע"מ נ' אברהם פלצנר פד"ע ד 267).
...
למעלה מן הצריך נעיר כי דינן להידחות.
לא מצאנו כי תוכנו של פסק הבוררות השלישי פוגע בתקנת הציבור; כי התנהלות הבוררים והחלטותיהם חורגים ממתחם הסבירות.
לטעמנו, יש במקרה זה להורות על החזרת פסק הבוררות לבוררים עם ההוראות הבאות: פסק הבוררות השלישי מבוטל, הבוררים יקבעו מועד לדיון כעולה מסעיף 2 לפסק הבוררות החלקי מיום כ"ז תמוז תשע"ח ולאחריו יתנו את פסק דינם.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2021 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

אין מחלוקת בין הצדדים כי בתקופות בהן ביצע מר אוחיון עבודות עבור העמותה, שתחילתן בשנת 1991, היתקיימו יחסי עובד-מעסיק בין הצדדים, אולם הם חלוקים באשר למשך ורציפות תקופות אלה.
בתום שלושת הדיונים הוציא ביד"ר חב"ד, ביום 12.9.2017, מיסמך שכותרתו "החלטת ביניים" (להלן – "החלטת הביניים"), שנוסחה כדלקמן: "במותב תלתא כחדא הוינא (תירגום: במושב שלושה ביחד היינו – י.ז.) ובאו לפנינו ר' שמואל אוחיון להלן התובע, וישיבת הבוכרים "אור שמחה" ע"י ב"כ הרב זאב סלוין, להלן הנתבעת, הצדדים חתמו על שטר בוררות עם קבלת קניין.
ברקע הדברים התנהלו שני הליכים משפטיים נוספים בין מר אוחיון לבין מר סלאווין – תביעת לשון הרע שהגיש מר סלאווין נגד מר אוחיון בבית משפט השלום בנתניה, שעניינה מכתבים שפירסם מר אוחיון בדבר היתנהלות העמותה ומר סלאווין, ובקשה למתן צו הטרדה מאיימת שהגיש מר סלאווין נגד מר אוחיון בבית משפט השלום בראשון לציון, בעקבות תלונה שהגיש במישטרה בטענה שהותקף על ידי מר אוחיון.
טענות מר אוחיון בבית הדין לעבודה נחלקות לשלוש קבוצות עיקריות, שלטענתו יש בהן להצדיק הכרזה על בטלות הליך הבוררות ובטלות ההחלטות שניתנו במסגרתו, והן: 1) לא נכרת הסכם בוררות בר-תוקף, ועל כן הליך הבוררות בטל מעיקרא, מהסיבות כדלקמן: שטר הבוררות לא נחתם על ידי העמותה, אלא על ידי מר סלאווין בלבד, שאינו נימנה על מורשי החתימה של העמותה ושלא הציג ייפוי כוח המסמיכו לשמש כבא-כוחה.
...
לאור כל האמור לעיל, סבור אני שלמר אוחיון לא נגרם עיוות דין בהחלטת השנייה של בית הדין בכל הנוגע לפינוי הדירה.
סבור אני שעל בית הדין היה לקיים ישיבת בוררות או ישיבות בוררות אודות התביעות הכספיות ההדדיות הן לגבי דמי השכירות והן לגבי טענות מר אוחיון להשקעות בדירה, ורק לאחר מכן להכריע בהן.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, תוצאת פסק הדין הינה כדלקמן: 1) בכל הקשור לדירת המגורים, אני מאשר את פסק הבוררות שעל מר אוחיון לפנות את דירת המגורים שקיבל למגוריו בעת עבודתו בעמותה, ודוחה את בקשת מר אוחיון לבטל חלק זה של פסק הבוררות הראשון והשני; 2) בכל הקשור לחיובים הכספיים שבפסק הבוררות השני, אני דוחה את בקשת העמותה לאישורו, ומקבל את בקשת מר אוחיון לביטול החלק הכספי שבפסק הבוררות השני; 3) הדיון מוחזר לבוררים על מנת שיזמנו את הצדדים לדיון בתביעות הכספיות ההדדיות שבין הצדדים, ולאחר מכן יתנו פסק בוררות בתביעות הכספיות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טענה נוספת של הנתבעים, כי התובעים חייבים לנהל את ההליכים המשפטיים בפני דין תורה, והתובעת כפופה לפסק של הרב ואזנר, אשר פסק כי לנתבע 1 הזכות להתגורר בדירה, ומדובר בפסק דין של הסמכות ההלכתית העליונה.
ראה תיק אזרחי 16041-09-16 בבית משפט השלום בתל אביב (להלן: "פסק הדין לפינוי") בדיון שהתקיים ביום 5.2.2017, ניתנה החלטה על פיה בתביעה שכנגד, מצויים מרכיבים שבסמכות בלעדית של בית הדין לעבודה בכל הנוגע לתשלומי שכר, פצויי הלנה, פצויי פיטורין ותשלומים נלווים, ועל כן הסעדים בגין הטענות הקשורות ביחסי עובד מעביד נמחקו מכתב התביעה שכנגד.
עוד נקבע בפסק הדין לפינוי כי אין בידי הנתבעים פסק בורר חתום, והנתבעים לא דאגו לאישורו בהליך הקבוע בחוק הבוררות, ולא עיגנו את זכויותיהם ברשום מתאים, לא שטר בוררות, לא הסכם בוררות, ולא פסק בוררות שקבל אישור ותוקף בבית המשפט בהתאם לחוק הבוררות.
...
לפיכך, בעניין הסעדים בסעיפים 17, 18, 19 בתביעה שכנגד, דין התביעה שכנגד להידחות.

בהליך תביעות בוררות (ת"ב) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

עוד נקבע כי "אם הצדדים יבקשו לתת תוקף של פסק דין להסכם הבוררות יגישו תובענה חדשה". במהלך ניהול הליך הבוררת לפני הבוררת ועל רקע טענות שהעלה הנתבע ביחס לבוררת, הודיעה כב' הבוררת ביום 10.1.2022 כי היא מתפטרת מתפקידה.
חשוב לציין, כי במסגרת פסק הבורר קבע הבורר, בין היתר, כי היחסים בין התובעת לנתבע היו יחסים חוזיים וכי לא היתקיימו בין התובעת לנתבע יחסי עובד מעסיק (ראו סעיף 90 לפסק הבוררות).
כך, בסעיף 3 לשטר הבוררות נקבע: "הבוררת רשאית לפעול/ ליתן פסק דין הצהרתי, צוי עשה, מניעה ו/או ביצוע בעין וכל סעד אחר שבית הדין, מוסמך לתת וכן רשאית היה לתת החלטות ביניים במהלך קיום הבוררות". "ומכלל ההן לומדים כמובן על הלאו- במסגרת הבוררות ניתן לקבל רק החלטות שכב' בית הדין לעבודה מוסמך לידון בהן ולא החלטות שאינן בסמכותו" (ראו סעיף 12 להודעת העידכון מטעם המשיבים מיום 17.7.2023).
כך למשל, ב"כ התובעת טען לפרוטוקול: "ולא בכדי המבקש (הנתבע בעניינינו- ר.ג.) פה מנסה לעשות איזה שהוא להטוט משפטי כזה או אחר על מנת לגרום לבלבול שהתוכנות שהוא בא איתן קודם והעכשווית אחת הן". וב"כ הנתבע טען לפרוטוקול: "הוא לא רוצה את מה ששייך למעסיק. הוא רוצה את מה שהוא הביא איתו. מה שעל הקרמבל שיישאר. הוא רוצה את מה שהוא בא איתו בהסכם ההיתקשרות" (ההדגשה הוספה- ר.ג.); וב"כ התובעת משיב: "אם נלך לאותה דוגמה, מה שאני מבין, הוא הגיע למעשה עם ה"קמח"..
...
עם זאת, משסוגייה זו אינה נדרשת לצורך הכרעה במחלוקת מושא הבקשה דנן, לא מצאנו להרחיב בעניינה במסגרת החלטה זו. טרם סיום נציין, כי החלטה זו מתייחסת אך ורק לסוגיית סמכותו העניינית של בית הדין לעבודה לדון בבקשה לביטול פסק הבורר; ואין בה כדי לקבוע קביעות כלשהן ביחס לטענות הצדדים לגוף העניין בבקשת ביטול פסק הבוררות.
סוף דבר מאחר והעניין שהוסכם להעבירו לבוררות הינו עניין עסקי גרידא, הגם והוא כולל גם סוגיות שבדיני עבודה, הרי שבית הדין לעבודה נעדר סמכות עניינית לדון בבקשה לביטול פסק הבורר.
בנסיבות העניין, הננו מורים על העברת הבקשה לביטול פסק הבורר לבית המשפט המחוזי בתל אביב (בית המשפט אליו גם הוגשה הבקשה לאישור פסק הבוררות על ידי התובעות).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו