מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שומת מס הכנסה לפי מיטב שפיטתו של המפקח

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

מטעם המשיב הוגש תחילה תצהיר של מיכל נפש, מנהלת תחום (רכזת בכירה-שומה) ומאוחר יותר, הוחלף תצהירה בתצהיר של שמואל דוד, מפקח ראשי במיסוי מקרקעין.
" בספרו של א' נמדר, מס שבח מקרקעין (חלק רביעי, מהדורה שביעית, 2012) נכתבו הדברים הבאים (עמ' 41-42): "הפטור לפי סעיף 50(ב) ניתן רק אם המוכר המציא למנהל מס שבח אישור מאת פקיד השומה כי הריווח מאותה מכירה, או באותה פעולה באיגוד, נתון לשומת מס הכנסה. פקיד השומה רשאי להתנות כי האישור שיינתן על ידו ילווה בתשלום מס הכנסה המגיע מאותו אדם, או במתן ערובה כדי הנחת דעתו של פקיד השומה, לבטחת תשלום מס הכנסה...
סעיף 82 לחוק מסוי מקרקעין קובע כך: "לא נימסרה למנהל הצהרת המוכר או עושה פעולה באיגוד, או הצהרת הרוכש והמנהל סבור שאדם פלוני חייב בתשלום מס, רשאי המנהל לידרוש את מסירת ההצהרה ומשלא נענה רשאי הוא לקבוע לפי מיטב שפיטתו את יום המכירה, שווי המכירה, יום הרכישה, שווי הרכישה, סכום השבח ואת המס שאותו אדם חייב בו". סעיף 82 אינו מוגבל בזמן, כפי שנקבע בע"א 10793/08 נאות דברת פיתוח ובניין בע"מ נ' מנהל מסוי מקרקעין רחובות (להלן – "עניין נאות דברת") (13.2.2012) בפיסקה 15: "סעיף זה אינו מוגבל בזמן, ונראה כי לא בכדי. כאשר נימנע רוכש או מוכר מלדווח על העסקה – אין מקום להגביל את הוצאת השומה לתקופת ההתיישנות המצומצמת של ארבע שנים. המטרה העומדת מאחורי סעיף 82 – אכיפת חובת הדיווח – מצדיקה כי בנסיבות הרגילות לא יוגבל המשיב מלשום את שווי הרכישה במקום שבו נישומים נימנעו מלדווח על עיסקאות המחייבות במס. אין מקום, איפוא, להכניס את המקרה של העדר הצהרה אל תוך מיטת הסדום של סעיף 85, שנועד להגן על הסתמכויות נישומים על השומה שנערכה בעיניינם. נישום שלא דיווח על עסקאותיו אינו יכול להיתחמק מתשלום המס המוטל עליו באמצעות טענות של הסתמכות על המצב הקיים. אשר על כן, מרגע שהמערערת לא נענתה לדרישת ההצהרה, היה רשאי המשיב לשום את שווי הרכישה ואת סכום המס". לאור האמור, אין לקבל את טענת ההתיישנות של העוררות.
...
להלן דבריו, עמם אני מסכים (פסקה 41): "אני סבור כי במקרים קיצוניים, בהם סך הקנס מגיע לסכומים חריגים (בהשוואה לקרן המס ולסך שווי העסקה), יש מקום לקחת בחשבון את תיקון החקיקה והמגמה המשתקפת בו. שיקול זה, במקרים החריגים המתאימים, צריך למצוא את ביטויו במסגרת הסמכות המסורה למשיב, להפחית את גובה הקנס". לאור האמור, אציע לקבל באופן חלקי את טענת העוררות, כך שמחד – יוטלו קנסות משמעותיים אשר ישקפו את ההתנהלות הלקויה באי הדיווח, אך מאידך – יופחתו הקנסות באופן המביא לתוצאה מתונה יותר המשקללת, בין היתר, את תיקון 70 לחוק ושינוי המנגנון שנקבע בו לצורך חישוב הקנסות על פי סעיף 94א לחוק.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אציע לחברותיי לדחות את העררים ברובם ולקבל באופן חלקי את העררים, בשני מובנים: המשיב יפעל ביחס לישבה בהתאם לאמור לעיל בפסקה 63, בכל הנוגע לחישוב מס השבח בשומה, בהתחשב בתשלום מס ההכנסה שבוצע בשנת 2010 בעקבות קבלת דמי הניהול על פי פסק הבוררות.
לאור התוצאה, אציע כי העוררות ישלמו למשיב, ביחד ולחוד, הוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 20,000 ₪ וזאת תוך 45 ימים מהיום.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

השגות המערערת על שומות אלו בפני המשיב נדחו על ידי זה האחרון, אשר אף מצא ליקויים נוספים בדיווחי המערערת וערך לה שומה על-פי מיטב השפיטה, בהתאם לסמכותו סעיף 152 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן: הפקודה).
בתצהיר עדות ראשית מטעם המשיב ציינה המפקחת הראשית גב' דבורה פרוימוביץ, שהיא שדנה בהשגת המערערת, כי לא הוצג בפניה הסכם הלוואה בעיניין ינאי; כי בספרי המערערת לא חויבו הלווים בהפרשי הצמדה וריבית; כי המערערת לא דווחה לרשויות המס על הכנסות מריבית; כי לא נמצא בדו"חות הכספיים של המערערת היתייחסות לסוגיה זו, ומכאן זקיפת ההכנסות מריבית כאמור בסעיף 3(י) לפקודה.
...
מטבע הדברים – בית המשפט לא היה ער למשמעות המדויקת של הבקשה להגדלת השומה; גם המערערת לא היתה מודעת למשמעות הכספית של דרישת המשיב (למרות שבדיקה זהירה היתה יכולה אולי להפיג קושי זה); היא לא ניסתה להתגונן מפני דרישת המשיב, וסופו של דבר שהופקה לה שומה הגדולה עשרות מונים מזו שעליה ערערה.
(ג) אף שכל הנתונים היו גלויים בפני פקיד השומה, הרי שכפי שהובהר, הלה לא עתר להגדלת השומה בסכום ספציפי כלשהו, אלא ביקש את "הגדלת השומה" סתם, ורק לאחר שבית המשפט נעתר לו בפסק הדין – הוציא המשיב למערערת שומה חדשה.
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, הרי שאציע לחבריי להורות על ביטול אותו נדבך בפסק הדין, מושא הערעור, שעניינו הגדלת שומתה של המערערת בגין הלוואת ינאי, ועל החזרת הדיון לבית המשפט המחוזי הנכבד בשאלה האם יש להיעתר לדרישה זו של המשיב (אך לא לדרישת המערערת לביטול השומה המקורית בגין הלוואת ינאי – נושא שבעניינו אין הצדקה למתן הזדמנות שנייה למערערת).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

לאחר שמצאתי בדיוני הקודם כי ההסכם שקבע ששיעורו של מענק ההצלחה יהיה בגובה 45% (מההפרש החיובי בין מס השבח/מס הכנסה שחושב בשומה לפי מיטב השפיטה מיום 14/5/18 לבין מס השבח/מס הכנסה שיחול בפועל) הוא ההסכם שעיגן את ההיתקשרות בין הצדדים ולאחר שדחיתי את טענות הנתבעים (ורוה"ח מטעמם) אודות "שכ"ט ראוי" – הרי שלמעשה דיוננו זה מצטמצם לשאלה האם יש לגזור את מענק ההצלחה מסך של 749,184 ₪ (כפי טענת רו"ח התובעים) או מסך של 328,926 ₪ (כפי טענת רו"ח הנתבעים).
כך מהפרק הרלוואנטי לחוות הדעת עולה כי רו"ח התובעים הנו בעל וותק של כ-30 שנה בתחום ראיית החשבון (בנוסף לתואר במשפטים) והחל את דרכו המקצועית כמפקח מס בכיר ברשות המיסים, כשבהמשך מילא תפקידים בכירים במשרדי רואי חשבון גדולים.
...
ייאמר מיד כי דין טענה זו להידחות.
סוף-דבר: לאור כל האמור, דין התביעה להתקבל.
הנני מחייבת את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לידי התובעים סך של 306,477 ₪ (סכום התביעה בנטרול רכיב הריבית נשוא נספח ח' ובצירוף הפרשי ריבית והצמדה לפי חוק, ממועד הגשת כתב התביעה ועד היום).

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

רקע נורמאטיבי בתמצית פקיד שומה רשאי לקבוע שומה "לפי מיטב שפיטתו", שתהיה שונה מזו שמסר לו הנישום בדו"ח שומה עצמית (סעיף 145(א)(2) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] (להלן: הפקודה)).
ביום 21.6.2004 ערכה המפקחת תרשומת מפורטת של השומה לפי מיטב השפיטה.
...
דין טענה זו להידחות.
סיכום לנוכח האמור החלטנו לדון בבקשות כאילו ניתנה הרשות לערער, וכאילו הוגשו ערעורים על פי הרשות שניתנה, ולקבל את הערעורים.
תחת זאת, הערעורים מתקבלים באופן שהשומות לפי מיטב השפיטה (ברע"א 429/12 וברע"א 3812/12), וההחלטות בהשגות (ברע"א 3476/12 וברע"א 3812/12) – בטלות, משום שניתנו כולן בחלוף המועד הקבוע בחוק.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1989 בעליון נפסק כדקלמן:

לקחתי את המחזור של המפקח שהיה מפורט מאוד.
לא מתקבל על דעתי שהמנהל יפטור את עצמו מכל בדיקה או ביקורת ויקבל את נתוני פקיד השומה, מס הכנסה, כנתונים לביסוס שומה לפי מיטב השפיטה, במיוחד מבלי שהנישומים נתבקשו להגיב עליהם או לתת הסבר מדוע לא ישמשו הסכמי מס הכנסה בסיס גם לשומת מע"מ. אנו יודעים שהמערערים ניהלו ספרים, אשר אמנם נפסלו על-ידי פקיד השומה מס-הכנסה, אך לא נפסלו לפי חוק מס ערך מוסף.
...
סבורני, כי משהועברו הנתונים אליהם הגיע מס הכנסה אל המערער (ראה חוק לתיקון דיני מסים (חילופי ידיעות בין רשויות המס), תשכ"ז-1967), לא היה אמנם בידו לאמצם ללא הבחנה ושיקול-דעת, בחינת "כזה ראה וקדש", כל עוד אין הוראה שבדין המסמיכה אותו לעשות כן (ראה הצעת חוק דיני מסים האחדת הבצוע ושימוש בממצאים ובקביעות), תשמ"א-1981).
טענתם היחידה, שנתקבלה על דעת בית המשפט המחוזי והריהי נדחית מלפנינו, הייתה, כי בהוציאו את השומה לא הפעיל המערער שיקול-דעת עצמאי.
עדיין היה בידי המשיבים להצביע במסגרת השגתם ובעיקר בערעורם בבית משפט המחוזי על דחיית השגתם, כי הנתונים שהעלתה חקירת מס הכנסה, ואשר בסופו של דבר הסכימו להם המשיבים, אינם ישימים לצורכי מס ערך מוסף, למרות שניתנה הסכמתם לשומה מוסכמת על בסיס תחשיבי מס ההכנסה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו