ג. ע"פ 2678/12 אבו כף נ' מדינת ישראל [15.1.13] - המערער הורשע לאחר שהודה בבצוע עבירת שוד בסניף דואר בבאר שבע, כשהוא היה רעול פנים והורה לפקידה למסור לו כסף באמצעות פתק עליו היה רשום שמדובר בשוד, תוך איומים כי ישפוך במקום דלק.
ע"פ 6752/10 טטרואשוילי נ' מדינת ישראל [5.4.11] - בית המשפט העליון דחה את ערעור המערער, שהורשע על יסוד הודאתו בעבירת שוד סניף בנק באמצעות פתק בו כתב "זה שוד תביא ת'כסף". הערכאה הדיונית גזרה על המערער 10 חודשי מאסר בפועל, עקב נסיבות חייו הקשות, העידר עבר פלילי, השבת כספי השוד, הודאה והבעת החרטה.
...
בע"פ 4521/12 סואמי נ' מדינת ישראל [30.6.14] צוטטו בהסכמה דברים שנאמרו בע"פ 6752/10 טטרואשוילי נ' מדינת ישראל, פס' ז' [5.4.11], פסקה ז, מפי כב' השופט (כתוארו אז) רובינשטיין:
"עבירות השוד על סוגיהן מגיעות לפתחם של בתי המשפט חדשות לבקרים, והן לובשות צורות שונות. מהן קשות ואכזריות ומהן ברמה נמוכה יותר; הצד השוה שבהן הוא הרצון להשיג כסף קל. בענייננו מדובר באדם בעל רקע נורמטיבי, אשר ניגש לסניף הבנק ובידיו פתק המורה לפקיד להעביר לו כסף; והנה, זממו עלה בידו, מבלי שיצטרך 'ללכלך את ידיו' בנשיאת נשק או באיומים קולניים. ואולם, כמובן תיאור זה אינו מלא; שכן נקל לשער את האימה האופפת את הקרבן, במקרה זה פקידת הבנק, אל מול השודד - שהרי אין היא יודעת אם יש בידיו נשק ומה כוונותיו האלימות. על כן מתחייב רף ענישה מרתיע, וככלל, מאסר בפועל ... ".
לפיכך, אני סבורה כי יש לתת משקל משמעותי לשיקולי ההרתעה והגמול, על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם, שעל פי טענתו - הביאו אותו לבצע את העבירה.
לכך ניתן להוסיף דברים שנאמרו בעניין ארליכסון הנ"ל, וצוטטו בהסכמה בע"פ 1875/14 אורן נ' מדינת ישראל [13.5.15], פסקה 14, שעניינו מעשי שוד: "מצוקה כלכלית אינה יכולה להכשיר מעשי נבלה ופריעת חוק".
עם זאת, באיזון המתחייב בין האינטרסים המנוגדים, אני סבורה כי יש להשית על הנאשם עונש שיבטא את שיקולי הגמול באופן מידתי למידת אשמתו ונסיבותיו האישיות של הנאשם, ותוך התחשבות בהודאתו המוקדמת, על משמעויותיה.
סיכום
נוכח כל האמור, אני מטילה על הנאשם את העונשים הבאים:
מאסר בפועל בן 24 חודשים, בניכוי ימיי מעצרו (מיום 20.12.15);
מאסר בן 12 חודשים, אך הנאשם לא יישא עונש זה אלא אם בתוך 3 שנים מיום שחרורו מהמאסר יעבור עבירת אלימות, לרבות אלימות כלפי רכוש;
מאסר בן 6 חודשים, אך הנאשם לא יישא עונש זה אלא אם בתוך 3 שנים מיום שחרורו מהמאסר יעבור עבירת רכוש, למעט כזו שכרוכה באלימות, ולמעט לפי סעיף 413 לחוק העונשין;
קנס כספי של 1,500 ₪ או 15 ימי מאסר תמורתו.