(א) חזקה היא בתביעות פיצויים על ניזקי גוף – כמו בתביעות אחרות – שיש מקום לגילוי כללי של מסמכים ולעיון בהם בעיתו בין כשמדובר במסמכים "מועילים" ובין כשמדובר במסמכים "מזיקים";
(ב) רשאי בית-המשפט לסטות מן הכלל האמור אם הוא סבור שעיון במסמכים בשלב מוקדם עשוי להביא את התובע לשיבוש ראיותיו ולא יסייע לחשיפת האמת;
(ג) בהחלטתו לסטות מן הכלל האמור ייתן בית-המשפט את דעתו על המחלוקת כפי שנתגבשה בכתבי-הטענות ולשאר נסיבות העניין.
כך גם אין מחלוקת כי במקרה דנן, המשיב הוא גם תובע שכנגד, ומכאן שאין נפקות של ממש לעניין זה. יוער עוד, כי הלכה זו עוגנה בתקנות סדר הדין האזרחי החדשות (תשע"ט – 2018), אשר כידוע טרם ניכנסו לתוקף, וזאת במסגרת תקנה 58 (ב) אשר קובעת כדלהלן:
"(ב) בית המשפט רשאי לדחות את מועד העיון במסמכים מסוימים עד לאחר סיום פרשת התביעה אם שוכנע שעיון במועדו עלול להביא את התובע לשיבוש ראיותיו ולפגוע בגילוי האמת."
לבית המשפט סמכות להורות גם על דחיית גילוי המסמכים מכוח הילכת סויסה (ולא רק על דחיית העיון בהם)
במסגרת תשובתו טוען הנתבע כי היה על התובעים להתייחס לאופי המסמכים.
תקנה 112 בתקנות סד"א קובעת כך:
"בית המשפט או הרשם רשאי, לפי בקשת בעל דין, ליתן צו לפי טופס 10, המורה לבעל דין אחר לגלות בתצהיר ערוך לפי טופס 11, מה הם המסמכים הנוגעים לענין הנידון המצויים, או שהיו מצויים ברשותו או בשליטתו ושאותרו על ידו לאחר חקירה ודרישה; בית המשפט או הרשם רשאי לסרב לבקשה או לדחותה לזמן אחר, או ליתן כל צו אחר שייראה לו מתאים, בין דרך כלל ובין לסוגים של מסמכים".
תקנה 120 בתקנות סד"א קובעת כך:
"בית המשפט או הרשם לא ייתן צו למסירת שאלון או לגילוי מסמכים או לעיון במסמכים, אלא אם כן היה סבור שיש צורך בכך כדי לאפשר דיון הוגן או כדי לחסוך הוצאות ...".
ביחס לתקנות אלה נכללה בגדרה של הילכת סויסה הקביעה הבאה:
"... נתון דבר הגילוי לפי הנוסח הכתוב של התקנות לשיקול-דעתו של בית-המשפט. הוא לא ייתן צו לגילוי מסמכים או לעיון בהם אלא אם כן "היה סבור שיש צורך בכך כדי לאפשר דיון הוגן": תקנה 120 לתקנות סדר הדין האזרחי.
...
כאמור, המסמכים במקרה דנן, כוללים, למצער לכאורה, תיעוד הנוגע לליבת הטענות והמחלוקת, ובנסיבות אלו, סבורני כי קיים חשש ממשי כי אילו יימסרו המסמכים, עשוי להיות בכך לפגוע בברור האמת שכן המשיב יוכל להתאים את גרסתו בהתאם לאמור בתיעוד, ולפגוע ביכולתו של בית המשפט להגיע לחקר האמת.
במקרה דנן, עיקר המחלוקות הן סביב ידיעתו או אי ידיעתו של המשיב, וכאשר ניתנה גרסה כללית כאמור בעניין זה, סבורני כי יש מקום לדחות את הגילוי.
לנוכח כל האמור לעיל, ראיתי להיעתר לבקשה, באופן שהמסמכים כולם יימסרו למשיב לאחר שזה יגיש את תצהיר העדות הראשית מטעמו, כפי שמבוקש.