המחברת ס' אוטולנגי מציינת בספרה בוררות – דין ונוהל, מהד' רביעית מיוחדת (2005) כי "בשל מעמדו המיוחד של רשם האגודות השיתופיות בבוררות לפי הפקודה, יוחד לבוררות זו הכינוי 'בוררות סטאטוטורית'", ובהערת שוליים לדברים אלה היא מציינת כי "זאת גם בשל תוקף היתר שניתן לה בסעיף 52(5) לפקודת האגודות השיתופיות, לפיו לפסק בורר אשר אושר על ידי הרשם (לרבות פסק שניתן על ידיו) יהא תוקף כשל פסק דין של בית משפט מחוזי שאין ערעור אחריו. בטעות נוהגים בתי המשפט לראות פסק זה כפס"ד של בית המשפט עצמו, מה שמביא את הטעות לחשוב שהרשם הנו שופט בית המשפט המחוזי מעצם מינויו" (עמ' 193 והערת שוליים 294) (ההדגשה הוספה, א"ק).
...
נראות לי טענות הקיבוץ על פני טענותיו של חזן, ואני סבור שיש לקבל את בקשת הקיבוץ ובהתאם לכך לדחות על הסף את בקשתו של חזן לנקיטת הליכי ביזיון בית משפט.
המסקנה היא, אפוא, שפסק בוררות שאושר לפי סעיף 52(5) לפקודת האגודות ניתן אמנם לאכיפה בהליכי הוצאה לפועל כפי שניתן לאכוף פסק דין של בית משפט, אולם בשל כך שהרשם אינו "בית משפט" כמשמעו בפקודה, לא ניתן להחיל על פסק בוררות שאושר על ידו את אמצעי הכפייה שבסעיף 6 לפקודה.
טענה זו איני יכול לקבל, הן מפני שלא הובאה כל אסמכתה, בחוק או בפסיקה, שתתמוך בה, והן מפני שאני סבור שהיא משוללת יסוד כשלעצמה.
סיכומו של דבר, אני מקבל את הבקשה (מס' 4) ומורה על דחייתה על הסף של בקשת חזן בתיק הפ"ב 37959-12-12 זה.
יחד עם זאת, על מנת שלא לסכל את האפשרות שניתנה לחזן לפנות בבקשה מתאימה לערכאות משפטיות, אני משאיר על כנה את ההחלטה שניתנה ביום 5.12.12 (בקשה מס' 6) והיא תעמוד בתוקפה למשך הזמן שנקבע בה, היינו עשרים ואחד ימים ממועד שתתקבל ההחלטה באסיפה הכללית של הקיבוץ שנועדה ליום 11.12.12.