מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רשלנות רפואית קרדיולוגיה מומחה ממונה מטעם בית משפט

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ד"ר חנן שניידר, המומחה מטעם הנתבעות בתחום הקרדיולוגיה והרפואה הפנימית, קבע בחוות דעתו מיום 3.10.2013, כי מהמסמכים הרפואיים שהועמדו בפניו עולה, כי בקבלתו של התובע בבית החולים ברמאללה צוין, שהתובע אובחן כסובל מאוטם חריף וכי הוא אושפז בטיפול נמרץ.
מומחה רפואי שממונה על ידי בית המשפט, אינו מוגבל באבחנותיו לפרשנויות שניתנו על ידי המומחה מטעם הצדדים והוא רשאי להראות קשר סיבתי רפואי או לשלול קשר כאמור, לאו דוקא במתווים שהוצעו ידי מומחי הצדדים.
כבוד השופט עמית קבע בפסק הדין בעיניין שרף כדלקמן: "דומה כי לא בכדי לא עלה בידי המשיב להצביע ולו על תקדים אחד של בית המשפט העליון או של בית משפט מחוזי, שבו הוכרה אחריותו של מעביד ברשלנות בגין אוטם לבבי בו לקה מי מעובדיו. לטעמי, פסק דינו של בית משפט קמא מטשטש עד מאוד את ההבחנה בין דיני ביטוח לבין דיני רשלנות, ושומה עלינו להבחין היטב בין השניים...
...
לפיכך, דין התביעה להידחות.
לאור האמור לעיל, אני דוחה את התביעה.
התובע ישלם, אפוא, לנתבעת הוצאות משפט בסך כולל של 6,000 ₪.

בהליך גרימת מוות בנהיגה רשלנית (גמ"ר) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

כאמור, בית-משפט קמא לא קיבל את טענתו זו של המערער בציינו, כי השאלה הנוגעת לעניין היא שאלה המחייבת מומחיות רפואית, ואין היא בגדר ידיעה שיפוטית, או מסקנה שניתן להסיקה מן התעוד הרפואי, ללא עדותו של איש מיקצוע.
לעניין טענת הסנוור שהועלתה מטעם המערער, קבע בית-משפט קמא, כי דוקא אם המערער סבל מסנוור ותנאי הדרך היו בעייתיים, היה עליו לנקוט משנה זהירות, אולם הוא לא עשה כן. בסופו של יום קבע בית-משפט קמא, כי המערער נהג ברשלנות, עת התקרב למעבר חציה, תוך שהיה על המערער לדעת כי הוא מתקרב למעבר חציה.
עוד קבע בית-משפט קמא, שיש למקם את ענישתו של המערער ברף התחתון של מיתחם הענישה ההולם, בכל הנוגע לרכיב המאסר בפועל, ולגזור עליו עונש מאסר, אשר ירוצה בדרך של עבודות שירות, בהתאם להמלצת הממונה על עבודות השרות.
בנוסף טען המערער, כי מצבה הרפואי של המנוחה, שסבלה ממגוון מחלות ובהן מחלות קרדיולוגיות שהקשו עליה בשעת מאמץ, וכן עברה שבר בברך, שלא התאחה, כמו גם 5 נפילות פתאומיות בשנה שלפני התאונה, לא הובא לידיעתו של הבוחן המשטרתי.
נזכיר, כי בפיסקה 31 של הכרעת הדין, קבע בית משפט קמא: "הבוחן צריך להניח בפני בית המשפט את התשתית המקצועית. כך הוא עשה במקרה הנוכחי. הוא ערך שחזור (שני שיחזורים ליתר דיוק), שלאורם קבע כי אם חציית הכביש נעשתה מימין לשמאל, התאונה היא תאונה נמנעת (אגב, אין בעדותו של המומחה מטעם הנאשם כדי לסתור קביעה זו), ואילו אם החציה נעשתה בכיוון ההפוך היא תאונה בלתי נמנעת...." (ההדגשה שלנו).
...
נוכח כל האמור לעיל, מסקנתנו היא שיש לדחות את ערעורו של המערער על הכרעת הדין, ולהותיר את הרשעתו על כנה.
סבורים אנו, שבית משפט קמא הביא בחשבון את כלל השיקולים הרלבנטיים לקולא ולחומרא, וגזר הדין מאוזן היטב ואין בו כדי להצדיק את התערבותה של ערכאת הערעור.
התוצאה מכל האמור לעיל היא שאנו מחליטים לדחות הן את הערעור על הכרעת הדין והן את הערעור על גזר הדין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

לחילופין, במעמד קדם המשפט הראשון, הציעה ב"כ התובעים שלוש חלופות אשר לדידה, חרף הפערים התהומיים בין מומחי הצדדים, יש בהן כדי לקדם הדיון חלף מינוי מומחים מטעם בית המשפט: א) המלצת בית המשפט להפנות את הצדדים להליך גישור, ב) מינוי מומחה רפואי מטעם בית המשפט בתחום הקרדיולוגיה בלבד, ג) מתן היתר להגשת חוו"ד משלימות.
האמון הרב לו זוכה מומחה מטעם בית המשפט, נובע, בין היתר, מחזקות התקינות והמקצועיות המיוחסות לו. הנחת המוצא היא כי המומחה הממונה על-ידי בית המשפט יבצע מלאכתו נאמנה, ויפעל בהגינות ובמקצועיות.
כפי שהצבענו לעיל, הפסיקה ערכה דיון מעמיק בסוגיית מינוי מומחה רפואי בתיקי רשלנות רפואית, כאשר גם בהילכת "פלונית" עליה מסתמכים התובעים נקבע מפורשות כי במקרים בהם עיקר המחלוקת הינה עובדתית רפואית, להבדיל מעניינים שבשיקול הדעת, יש טעם והצדקה במינוי מומחה רפואי מטעם בית המשפט אשר ישמש ידו הארוכה, וזהו בדיוק המקרה שלפנינו, עת מדובר בפיענוח של סקירת מערכות עוברית שנעשית באמצעות אולטרסאונד, עניין מקצועי טכני לכל הדיעות, אשר איש אינו מניח כי בית המשפט צריך או יכול להכנס בנעלי רופאים גניקולוגים העוסקים במלאכה זו כל חייהם המקצועיים ולפענח במקומם את סירטון בדיקת האולטרסאונד.
...
אדרבא, גם מדבריו של כב' השופט זילברטל ניתן להיווכח כי במקרים המתאימים אין מנוס אלא ממינוי מומחה מטעם בית המשפט.
ברע"א 1663/22 אליו מפנים התובעים, מציין בית המשפט העליון את הנימוקים שהובילו את בית המשפט השלום שלא לאמץ את חוו"ד של המומחה מטעמו, וכך קבע: "בית משפט השלום מצא שיש קושי להסתמך על חוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט, וזאת, בין היתר, בשל כל אלה: המומחה חיווה דעתו בנושאים שלא הוסמך לכך; המומחה אישר בחקירתו כי הוא אינו נותן חוות דעת לטובת תובעים בתיקי רשלנות רפואית; המומחה אישר כי במועד מתן חוות דעתו כיהן כמרצה במוסד שבו המומחה מטעם המשיב היה מנהלו; וכן כי בעברו עבד המומחה ביחידה לאולטרסאונד בבית החולים מאיר כאשר המומחה מטעם המשיב היה מנהל היחידה. בכל אלה, כאמור, מצא בית המשפט המחוזי קושי שהצדיק לסטות מחוות דעתו של המומחה". בהמשך נקבע: " לפיכך, די בכך כדי לקבוע כי ראוי היה למנות מומחה נוסף מטעם בית המשפט, ומשכך לא נפל פגם בפסק דינו של בית המשפט המחוזי". דומני כי דווקא דוגמא זו ממחישה יותר מכל עד כמה בית המשפט אינו כבול בצורה "עיוורת" למומחה שמונה מטעמו, ומתייחס לחוות דעתו כראיה נוספת בתיק תוך בחינת חוות הדעת וחקירת המומחה בצורה ביקורתית.
באשר למינוי מומחה בתחום קרדיולוגית ילדים- לאחר שעיינתי בחוו"ד הרפואיות, באתי לכלל דעה כי עיקר המחלוקת הרפואית קשורה לתחום הגניקולוגיה והמיילדות, עת השאלה שבמוקד היא: החמצה נטענת של מום לבבי בהליך סקירת המערכות, פעולה שכל כולה נעשית מעיניו המפענחות ונקודת מבטו של הגניקולוג האמון על בדיקה זו בשגרה השוטפת במהלך מעקב היריון, בדומה לנתבע 1 במקרה דנן.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בפן הקשר הסיבתי נגעה היא למחלוקת בין מומחי הצדדים בתחום הפנימי, כלום הוכח שהתובע נדבק אכן בלגיונלה דוקא בצימר של הנתבע, וכתוצאה משהותו בצימר זה. בפן ההתרשלות עלתה השאלה (גם אם נענית בחיוב שאלת הסיבתיות הרפואית), האם יש לראות בנתבע כמי שסטה מסטאנדארט זהירות סביר, היינו התרשל, והתרשלותו זו גרמה להידבקות בלגיונלה.
ענין זה זכה למענה, בחוו"ד של שני מומחים ממונים מטעם בית המשפט, בתחום הנורולוגי ובתחום הקרדיולוגי (ראה להלן בהמשך).
זאת מטעמי איזון דיוני , שעה שמיניתי מומחים מטעם ביהמ"ש בתחומים בהם לא הציב התובע חוו"ד. בתגובה , הצדדים ביקשו לשקול עמדתם בנושא זה, רק לאחר שתוגשנה חוו"ד המומחים מטעם ביהמ"ש. משעה שלא ביקש הנתבע (ודאי לא התובע) למנות מומחה שיחווה עמדה בענין זה, אף לאחר הגשת חוו"ד מומחי בית המשפט, הרי שלא הומחש שמצבו הרפואי של התובע (יהא מקורו אשר יהא) יגרום לקיצור תוחלת חייו.
...
בעקרון, אם אין מנוס, ולא ניתן להגיע למסקנה בדבר החלק היחסי בר הניכוי, יש לבצע חילוץ אותו חלק יחסי על פי חווה"ד של מומחי בית המשפט, שכל אחד מהם יתייחס בכל תחום בו נקבעה נכות בנכות כללית הן לחלק שנובע מן התאונה והן לחלק שאינו נובע ממנה.
מקום בו כן ניתן להגיע מעשית למסקנה בדבר החלק היחסי בנכות הכוללת הקשור סבתית לעוולה (באמצעות חוו"ד מומחה או מומחי ביהמ"ש שיתנו מענה בשאלת הנכויות הקשורות סיבתית לעוולה, והצלבה עם קביעות המל"ל ביחס לנכויות הלא קשורות), גם בלא למנות מומחה בכל תחום ותחום בו הוכרה נכות במל"ל – הרי הכירה ההלכה כיום באפשרות לעשות כן (פס' 19 של פסק הדין ברע"א 496/22 פלונית נ' שומרה חברה לביטוח בע"מ (20.3.2022)).
סוף דבר, אני מחייב הנתבע לשלם לתובע בתוך 30 יום את הסכומים הבאים במצטבר: 1,048,963 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נוכח הפער שעלה בין חוות דעת המומחים מטעם הצדדים בכל הנוגע לשאלת החבות, הקשר הסיבתי והנזק, מינה בית משפט קמא את ד"ר אילן קיציס, מומחה בתחום הקרדיולוגי, כמומחה מטעם בית המשפט.
במסגרת הבקשה ביקש להפנות להחלטת כבוד השופט זילברטל ברע"א 5511/16 פלונית נ' מדינת ישראל- משרד הבריאות, ניתן ביום  10.8.16 (להלן: "הילכת פלונית"), שם נקבע כי לעיתים מומחה שממונה לעניין הנזק בתביעות רשלנות רפואית, מחויב להתייחס לשאלת האחריות, כשהוא דן בשאלת הקשר הסיבתי.
לא יעלה על הדעת כי מומחה מטעם בית המשפט יוסיף מיוזמתו באופן ישיר, מתוכנן ומכוון, טענות שברפואה ושבעובדה לעניין שאלת החבות, האחריות וההתרשלות, אשר אין להן כל זכר ואזכור במסגרת כתב התביעה וחוות הדעת הרפואית מטעם המבקש.
...
בפניי בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט השלום בתל-אביב-יפו (כבוד השופט הבכיר מריו (מנחם) קליין) בת"א 26407-12-19 מיום 15.11.22, בה נעתר לבקשת המבקש לתקן את כתב התביעה בחלקה ורק בשאלת הקשר הסיבתי והנזק.
דיון לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובה ובהחלטת בית משפט קמא, מצאתי לדון בה כבערעור ולקבלה.
בענייננו אני סבורה כי המקרה נופל בגדר המקרים החריגים אשר עלולים לגרום לעיוות דין למבקש.
סוף דבר בקשת רשות הערעור מתקבלת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו