מנגד, טוענים הנתבעים במסגרת כתב הגנתם כי במועד ביצוע סקירת המערכות הן המוקדמת והן המאוחרת, לא ניצפה כל מום לבבי בבדיקה, מה גם שלא סביר שהתינוקת נולדה עם מום לבבי שלא נתן אותותיו ולא בא לידי ביטוי קליני במשך 10 שבועות לאחר לידתה עד לאישפוז ב- 3/11/19 עקב אי ספיקת לב. משכך, גורסים הנתבעים כי לא הייתה כל התוויה להפנות היולדת לבדיקת אקו לב כאשר סקירת המערכות בכלל וסקירת הלב בפרט היו תקינות.
וכך נקבע שם:
"בית המשפט משול למי שטרם הגיע אל האכסדרה, ועודו שרוי במבוכה. האכסדרה היא מקום ההכרעה. אך כדי להיות במצב של העומד על האכסדרה ורואה את כל הדרכים, רצוי בכגון דא, בקוטביות שבין חוות הדעת, למנות מומחה/מומחים מטעם בית המשפט". ובהמשך: "מינויו של מומחה מטעם בית המשפט הרינו פעמים רבות הכרח בל-יגונה המסייע הן לבית המשפט והן לצדדים להגיע לפיתרון הסיכסוך באופן יעיל ביותר". ובהמשך נקבע: " מכל מקום יש לזכור, למען השלמת התמונה, כי מושרשת ההלכה לפיה אין בית המשפט מתפרק מסמכות ההכרעה שעה שמוגשת לו חוות דעת מומחה, וכי הוא הפוסק האחרון בשאלות הרפואיות במחלוקת".
בעיניין זה ראה גם לפסק דינו של בית המשפט המחוזי ( כב' השופטת וולצקי) ברע"א 13004-04-20 ד.א. נ' ש.ל.ה שירותי רפואה בע"מ (28.7.20) שם נקבע:
"...גם מקום שבית משפט ממנה מומחה ליתן חוות דעת אף בשאלת האחריות, היינו האם יש להכיר בקיומה של רשלנות בטיפול במקרה שלפניו, גם אז אין הוא מתפשט מחובותיו. גם אם ניתנה חוות דעת על ידי מומחה מטעמו, נידרש בית המשפט לבחון בזהירות הראויה את חוות הדעת לרבות זו מטעמו. שהרי חוות דעת רפואית כמוה ככל ראיה בתיק. משמע, אין במינוי מומחה מטעם בית משפט כדי לפסוק בשאלה שמונחת בפני בית משפט עצמו. חוות הדעת ניתנת לצורך עזרה לבית משפט להבין את ההליך הרפואי, הפרקטיקה המקובלת שנכונה למועדים הרלוואנטיים לתביעה ומונחים או פרוצידורות רפואיות שאינן בשליטת בית המשפט. ההכרעה לעולם בידי בית משפט. וקשר סיבתי רפואי לא תמיד תואם את הקשר הסיבתי המשפטי, גם בנושאים רפואיים" (ראו סעיף 22 לפסק הדין).
ומן הכלל אל הפרט; בעיניינו הסוגיות הרפואיות הטעונות הכרעה, מיתמקדות בשאלות רפואיות גרידא מתחום הגניקולוגיה אשר ניתן לנסחן באופן הבא:
האם באילו מבין שתי סקירות המערכות שבוצעו לעוברית, היו ממצאים חריגים (אקוגניות יתר במסתם המטרלי, סינוס קורונרי מורחב) שהחשידו במום לבבי עוד בחייה העובריים של התינוקת?
במידה וכן- האם ניתן היה לאבחנו במסגרת סקירת המערכות המוקדמת או המאוחרת שביצע הנתבע 1?
במידה וכן- האם הייתה התוויה רפואית כבר אז ( שבוע 15 ו 22 להיריון) להפנותה לבדיקת אקו לב עוברי?
מענה על שאלות אלו מוביל גם לשאלה הבאה: באיזה שלב משלבי ההיריון, אם בכלל, החל להווצר המום הלבבי: האם בשלביו המוקדמים של ההיריון או שמא לקראת סופו, או שמא כבר לאחר הלידה.
...
אדרבא, גם מדבריו של כב' השופט זילברטל ניתן להיווכח כי במקרים המתאימים אין מנוס אלא ממינוי מומחה מטעם בית המשפט.
ברע"א 1663/22 אליו מפנים התובעים, מציין בית המשפט העליון את הנימוקים שהובילו את בית המשפט השלום שלא לאמץ את חוו"ד של המומחה מטעמו, וכך קבע: "בית משפט השלום מצא שיש קושי להסתמך על חוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט, וזאת, בין היתר, בשל כל אלה: המומחה חיווה דעתו בנושאים שלא הוסמך לכך; המומחה אישר בחקירתו כי הוא אינו נותן חוות דעת לטובת תובעים בתיקי רשלנות רפואית; המומחה אישר כי במועד מתן חוות דעתו כיהן כמרצה במוסד שבו המומחה מטעם המשיב היה מנהלו; וכן כי בעברו עבד המומחה ביחידה לאולטרסאונד בבית החולים מאיר כאשר המומחה מטעם המשיב היה מנהל היחידה. בכל אלה, כאמור, מצא בית המשפט המחוזי קושי שהצדיק לסטות מחוות דעתו של המומחה". בהמשך נקבע: " לפיכך, די בכך כדי לקבוע כי ראוי היה למנות מומחה נוסף מטעם בית המשפט, ומשכך לא נפל פגם בפסק דינו של בית המשפט המחוזי". דומני כי דווקא דוגמא זו ממחישה יותר מכל עד כמה בית המשפט אינו כבול בצורה "עיוורת" למומחה שמונה מטעמו, ומתייחס לחוות דעתו כראיה נוספת בתיק תוך בחינת חוות הדעת וחקירת המומחה בצורה ביקורתית.
באשר למינוי מומחה בתחום קרדיולוגית ילדים- לאחר שעיינתי בחוו"ד הרפואיות, באתי לכלל דעה כי עיקר המחלוקת הרפואית קשורה לתחום הגניקולוגיה והמיילדות, עת השאלה שבמוקד היא: החמצה נטענת של מום לבבי בהליך סקירת המערכות, פעולה שכל כולה נעשית מעיניו המפענחות ונקודת מבטו של הגניקולוג האמון על בדיקה זו בשגרה השוטפת במהלך מעקב היריון, בדומה לנתבע 1 במקרה דנן.