דיון
התובעים טענו כי הן ביקורופא והן בית חולים רמב"ם התרשלו באיבחון אוטם שריר הלב ובטיפול הרפואי שניתן לתובעת, ומשכך נושאים הם במשותף באחריות לנזקים שנגרמו לה עקב רשלנותם הנ"ל.
בטרם אפנה לידון בשאלת האחריות של כל אחת מהנתבעות הנ"ל, אציין כי הוכח, על פי דעתם של כל המומחים הקרדיולוגים, כי במקרה של אוטם שריר לב, הזמן האופטימלי הנידרש מהמערכת הרפואית לבצע צנתור דחוף מוגדר כ-90 דקות ממועד הפניה לגורם רפואי, וכי חלוף הזמן אשר בו ניתן לקבל השפעה מיטבית על הקטנת הנזק בשריר הלב הנו 6 שעות.
בהתייחס להערכת הנזק שניגרם לתובעת כתוצאה מהאיחור באיבחון ובטיפול הרפואי שניתן לה, כתב פרופ' בטלר בחוות דעתו מיום 6.12.16, את הדברים הבאים:
".... עברו איפוא כ-5 שעות מאז פניתה של התובעת לעזרה רפואית ועד לצנתור הלב. זמן זה הוא ארוך מהזמן הנידרש מהמערכת הרפואית לבצע צנתור לב דחוף, זמן המוגדר כ-90 דקות מפניה לגורם רפואי, כאשר מדובר בארוע אוטם כפי שהיה לתובעת (אוטם עם עלית מקטע ST באק"ג).
לעומתן טענה התובעת כי בנסיבות המקרה שבפנינו, אין מקום לנכוי כלשהוא, מהטעמים שלהלן:
במל"ל לא נקבעה לתובעת כל נכות נפשית בגין האיחור בטיפול באוטם שריר הלב, ולגבי הנכות הקרדיאלית, הנכויות בתחום זה נקבעו "בשל מחלת הלב הבסיסית שבה לקתה, ארוע האוטם, הצורך בצינתור וניתוח המעקפים שעברה, כל אלו היו ממילא מתרחשים גם ללא רשלנות הנתבעות. מכאן ברור, כי אין כל קשר בין הנכויות שנקבעו בגין כל אלו לבין עילת התביעה, שהרי זו מיתמקדת באיחור באיבחון האוטם ובטיפול בו ולא בארוע האוטם או בצינתור לו נזקקה התובעת בגינו".
הזכות לקיצבת שירותים מיוחדים קמה לתובעת בשל הארוע המוחי וללא קשר לארוע הלבבי, וכי קצבה זו החלה להשתלם לה ביום 16.1.15, היינו בחלוף כ-5 שנים לאחר הארוע הלבבי, וכי הזכאות של התובעת לקיצבה זו נובעת מנכויותיה הכלליות, כאשר הנכות הקרדיאלית עקב אוטם שריר הלב לא תרמה מאומה לזכאות זו.
החישובים שהוגשו על ידי הנתבעות בעיניין הנכויים, אינם עומדים בהתאמה להלכה שנקבעה בע"א 7453/12 פארס אלחביאן ואח' נ' כריסי אברהם ואח' (דינים עליון 2014 (161) 14) (בעיניין קיצור תוחלת חיים).
...
על כן בהעדר הוכחת קשר סיבתי בין גמלאות הנכות הכללית המשולמות לתובעת על ידי המל"ל לבין הרשלנות המיוחסת לנתבעות, לא קמה למל"ל זכות השבה בגין גמלאות אלה, וכפועל יוצא מכך, לא יחול עקרון הניכוי במקרה זה.
מסקנה דומה חלה גם על גמלת שירותים מיוחדים, שלא הוכח קשר סיבתי בינה לבין הנזק שנגרם לתובעת בעקבות הרשלנות המיוחסת לנתבעות.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל הנני מחליטה כדלקמן:
הנני מקבלת את התביעה כנגד נתבעת מס' 1 (ביקורופא), ומחייבת אותה לשלם לתובעת פיצוי בסך של 210,000 ₪, וכן מחצית אגרת משפט, וכן הוצאות משפט (לרבות עלויות חוו"ד רפואיות) בסך של 6,000 ₪, וכן שכ"ט עו"ד בסך של 40,000 ₪.
הנני מקבלת את התביעה כנגד נתבעת מס' 2 (מדינת ישראל), ומחייבת אותה לשלם לתובעת פיצוי בסך של 140,000 ₪, וכן מחצית אגרת משפט, וכן הוצאות משפט (לרבות עלויות חוו"ד רפואיות) בסך של 6,000 ₪, וכן שכ"ט עו"ד בסך של 28,000 ₪.