מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רשלנות רפואית בחיסון ילד עם פיגור שכלי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בפניי תביעה שהוגשה ע"י מאריה אבו דבעאת – קטינה (להלן: "הקטינה" או "התובעת") והוריה עדוויה ובלאל אבו דבעאת (להלן: "ההורים", "האֵם" ו"האב" בהתאמה) כנגד ד"ר אסקאפי חלוי (להלן: "הנתבע מס' 1" או "ד"ר אסקאפי") הרופא המטפל וכנגד שירותי בריאות כללית (להלן: "שירותי בריאות כללית") היא קופת חולים במסגרתה ניתן הטיפול האמור, שכותרתה "ניזקי גוף – רשלנות רפואית". על-פי האמור בסעיף 1 לכתב התביעה מייחסים התובעים לנתבעים רשלנות "...שכתוצאה ממנה לא נימנעה הולדתה של התובעת 1 עם נכות בשיעור 100% לצמיתות בגין מום בלב, מיקרוצפליה, פגור פסיכומוטורי, שיתוק מוחין, מחלת פרכוסים ופגיעות חמורות נוספות". הנתבעים מכחישים אחריותם ובתוך כך מדגישים כי התובעים לא הוכיחו כלל ועיקר קשר סיבתי בין הרשלנות הנטענת ובין הנזק.
בהמשך ביקשו התובעים לתקן כתב תביעתם בהוספת חוות דעת של ד"ר עמיחי ברזנר, רופא ילדים, שקבע את נכותה של התובעת בשיעור 100% בגין פגור שיכלי עמוק ופגיעה מוטורית קשה, כשאת צרכיה בשל נכותה פירט בחוות דעתו.
בתאריך 9.2.98 קיבלה חיסון ENGERIX ונשלחה בדיקת דם ל-PKU.
...
עיינתי בעתירה לחיוב הנתבעים בעילה של "הולדה בעוולה", שדומה כי תפסה בסיכומיהם מקום עיקרי, ומצאתי לקבוע כי מעיקר הדין דינה להידחות בהיותה הרחבת חזית, אשר לה התנגדו כאמור הנתבעים לאורך כל ההליך.
לסיכום: אשר על כן ולאור האמור לעיל דין התביעה להידחות, בין אם תאמר כי הופרה חובה במתן מעקב הריון בסיכון גבוה ע"י רופא כללי שלא הוכחו כישוריו בניהול מעקב הריון בסיכון גבוה – אלא שלמרות האמור, ההפרה לא הביאה ללידה המוקדמת; ובין אם תאמר כי הוכח שאין קשר סיבתי בין נכותה של התובעת ובין הפגות.
התוצאה היא כי דין התובענה להידחות וכל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

באחד המקרים אשר נדונו בבית משפט זה (ע"א 470/87 אלטורי נ' מדינת ישראל – משרד הבריאות, פ"ד מז(4) 146 (1993)) (להלן: עניין אלטורי) הועלתה כלפי המדינה, בין היתר, הטענה כי התרשלה בכך שלא גילתה את אוזניה של האוכלוסייה הרלוואנטית על דבר הסיכונים הכרוכים בקבלת חיסון משולש (צפדת-קרמת-שעלת), אשר בעקבותיו לקתה המערערת באותו מקרה באנצפליטיס (דלקת במוח) ופיתחה פגור שיכלי ושיתוק קל בפלג גופה הימני.
ואם בעיניין אלטורי סבר בית המשפט כי הדברים הם בבחינת קל וחומר נראה כי בעניינינו מדובר בבן בנו של קל וחומר בהנתן העובדה כי אין מדובר בהתרעה מראש על סיכון העלול להגרם בשל פעולה רפואית (חיסון) שיוזמת המדינה אלא במקרה של התרעה בדיעבד הנוגעת לסיכון המוגבר לתחלואה שחוללה המדינה בעקבות טפול המוני בהקרנות לילדים חולי גזזת שיזמה.
...
בעניין פז העלתה המדינה טענה שלא הועלתה קודם לכן בעניין סימה ראובן, ולפיה דין תביעתה של פז להידחות על הסף מחמת מיצוי עילת התביעה וזאת נוכח תביעה שהגישה בגין נזקיה לפי חוק הגזזת.
כפי שציינה חברתי השופטת חיות, באופן הגדרתי, יש מקום להבחין בין שתי קבוצות עיקריות של חולים: אלה שאצלם התגלו בסופו של דבר גידולים או מחלות אחרות שחייבו טיפול ואלה שאצלם לא התגלו תופעות בריאותיות שחייבו טיפול.
גם אם ההימנעות מעריכת בדיקות לא עיכבה את הטיפול שניתן בסופו של דבר ולא סיבכה אותו הרי שאין דומה ניתוח חירום ש"צונח" על אדם "כרעם ביום בהיר" לניתוח שאליו מגיע אדם מתוך מודעות לכך שבגופו מקננת מחלה ושהוא עשוי להידרש לטיפול כירורגי בעתיד.
אולם, בדיעבד, למצער, הנזק שנגרם להם "מתקזז" כנגד הטובה שצמחה להם מכך בסופו של דבר (ראו והשוו: אריאל פורת נזיקין 269 (2013)).

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט י' עמית: המערער מס' 1, יליד 17.8.1978 (להלן:המערער) סובל מפיגור שיכלי קשה, אפילפסיה והפרעות התנהגותיות בגינם הוא זקוק להשגחה ולסיוע צמוד.
ביום 6.8.2003 הגישו המערערים תביעת רשלנות רפואית כנגד המשיבים, בטענה כי מצבו של המערער נגרם בשל חיסון שקבל בחודשי חייו הראשונים, חיסון הניתן בארבע מנות כנגד שלוש מחלות שונות: קרמת, צפדת ושעלת (להלן: החיסון המשולש).
אף המומחים הנוספים שבדקו את המערער סמוך לאחר שניתנה לו המנה השלישית של החיסון המשולש (המומחים בבית החולים ובמכון להתפתחות הילד), לא ציינו במסמכים שנערכו על ידם כי האם התלוננה על היתנהגות חריגה של המערער לאחר קבלת המנה השניה והשלישית של החיסון המשולש.
...
סיכומו של דבר, שבית משפט קמא העדיף את גירסת המומחים מטעם המשיבים, בשל מומחיותם הרבה בתחום הנדון ועדויותיהם שנמצאו על ידו "מקצועיות ומהימנות". לסופו של יום ולאור האמור לעיל – נדחתה התביעה.
לאחר שעיינו בחומר שבפנינו ובטענות הצדדים, ובעקבות הדיון בפנינו, נחה דעתנו כי אין מקום להתערבותנו בפסק דינו של בית משפט קמא, ואנו מאמצים את הקביעות והמסקנות שבו כפי שהן, מכוח סמכותנו על פי תקנה 460(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984.
עם זאת, מאחר שהטענה לא נטענה במפורש בבית משפט קמא, ומאחר שבתעודת עובד ציבור של היועצת המשפטית של משרד הבריאות נכתב כי מצורפות כנספח א' הוראות משרד הבריאות בנוגע לחיסון המשולש "לשנים 1979-1978" – מבלי שהיועצת המשפטית נחקרה או נשאלה לגבי הסתירה הלכאורית בין האמור בתעודת עובד ציבור לבין ההנחיות שצורפו לתעודה – איננו רואים לקבוע מסמרות בנושא זה. סופו של דבר, שדין הערעור להדחות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1993 בעליון נפסק כדקלמן:

עקב מחלתה פיתחה פיגור שכלי ושיתוק קל בפלג גופה הימני, ובשל מגבלות אלו נקבעה לה נכות צמיתה בשיעור (מצטבר) של 65 אחוזים.
מלכתחילה נסמכה עילת הרשלנות על שלוש טענות: ראשית, כי חומר החיסון שהוזרק למערערת היה לקוי; שנית, כי התרכיב לא נבדק חרף מקרים דומים שאירעו בעבר; ושלישית, כי החיסון ניתן לה אף שהיה ידוע כי נתינתו מסוכנת לחלק (הגם רק לחלק קטן) מן הילדים המחוסנים.
ובסיכומו נאמר כך: "אנחנו קיימנו דיונים בעקבות המקרה, ולאחר עיון חוזר בספרות המקצועית ועדכונים אחרונים הגענו למסקנה שמבחינת מדיניות בריאות הציבור לא ניזום כל שינוי ונמשיך בחיסונים כאלה גם בעתיד. עם כל הכאב על האסון שקרה, הרי מבחינת טובת הציבור חובתנו היא להמשיך בביצוע כמקודם". לנוכח מה שנתבאר לעיל נקל לקבוע שההחלטה להעניק חיסון לרבים חרף הסיכון הטמון בכך ליחידים ובודדים, איננה יכולה להיחשב כמעשה רשלני.
...
במועד הרלוונטי לחיסונה של המערערת דבר הסיכון הכרוך במתן החיסון לא היה ידוע כלל, ודי בכך כדי להוביל למסקנה, שלא היה בידי רשויות המדינה להזהיר איש מהורי המחוסנים מפני קיומו.
סיכומו של דבר הוא, שדין הערעור להידחות.
הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו