מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רשלנות בעריכת פוליסת ביטוח: חובת הגילוי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

הנתבעת הדגישה כי מדובר במידע מהותי בכל הנוגע לנכונותה כחברת ביטוח סבירה להמשיך ולבטח את רכב התובע ואילו נימסר לה המידע הנכון, היא לא הייתה מבטחת את הרכב, שכן, הוראות הפוליסה נוקבות מפורשות (בסעף ד' לפרק 3- גילוי מידע מהותי) כי עניין מהותי כולל נזקים אשר ארעו בשלוש השנים האחרונות כתוצאה מהסיכונים הכלולים בביטוח זה. מכאן מבקשת הנתבעת לדחות את התביעה נגדה בשל הפרת חובת הגילוי והפרת חובת הגילוי היזום המעוגנות בחוק חוזה ביטוח באופן הפוטר אותה מתשלום תגמולי הביטוח.
הכשרה טענה עוד כי החריגה מהרשאה מתבטאת, בין היתר, בכך שאקמן יצרה מצג שוא בפני התובע כאילו המידע בדבר ארוע ההצתה הקודם אינו מהותי, התרשלה באופן עריכת הצעת הביטוח, מילאה טופס הצעה תוך מענה חלקי וכוזב ביחס למידע שהיה ידוע לה, מסרה מיסמך מזויף לנתבעת 1 בדבר עברו הבטוחי של התובע, הסתירה מידע ו/או הציגה מצג שוא אודות נסיבות ביטול הפוליסה ע"י הראל, התרשלה באופן מסירת המידע בטופס הצעת הביטוח, פעלה בצוותא יחד עם התובע, מילאה טופס הצעת ביטוח שידעה שהנו מוטעה ולא פעלה כפי שסוכן סביר ונבון היה פועל.
...
נוכח האמור, וחרף התנהלותה של אקמן, אני דוחה את התביעה גם נגדה.
מכאן, אני מורה על דחיית התביעה נגד שתי הנתבעות וכפועל יוצא מכך על דחיית ההודעה לצד שלישי שנשלחה ע"י כל אחת מהנתבעות.
סוף דבר – אני מורה על דחיית התביעה נגד שתי הנתבעות ועל דחיית שתי ההודעות לצד ג'.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט קמא קבע כי "הפרת חובה זו יכולה לעלות כדי רשלנות, אך מאחר והתובע לא כלל בתביעתו עילת תביעה ברשלנות כלפי הנתבעת 3 ו/או כלפי סוכן הביטוח, וטענה זו הועלתה לראשונה במסגרת כתב התשובה, אין התובע זכאי להסתמך על טענת הרשלנות" (ס' 89 לפסק הדין).
סעיף 3 לחוק חוזה ביטוח מטיל על חברת הביטוח חובה להבליט הגבלות לכסוי הבטוחי, וזו לשונו: "תנאי או סייג לחבות המבטח או להיקפה יפורטו בפוליסה בסמוך לנושא שהם נוגעים לו, או יצויינו בה בהבלטה מיוחדת; תנאי או סייג שלא נתקיימה בהם הוראה זו, אין המבטח זכאי להסתמך עליהם". על תחולת דיני ההשתק, באשר לתקיפת תנאים או סייגים לחבות המבטח, מרחיב המלומד ירון אליאס בספרו דיני ביטוח (כרך א', 2008) בעמ' 654: "דרך נוספת שננקטה בפסיקה לתקיפת תנאים או סייגים לחבות המבטח מבוססת על דיני ההשתק מחמת מצג. על-פי דיני ההשתק, מי שהציג בפני הזולת מצג עובדתי בהתנהגות, בדיבור או במחדל המתבטא באי-גילוי (חובת הגילוי עשויה לקום נוכח יחסי הצדדים, במיוחד כאשר יחסיהם מושתתים על אמון), בנסיבות שבהן אפשר היה לצפות שהזולת יפעל על סמך המצג, והלה אכן עשה כן ושינה את מצבו לרעה – יהיה מנוע מלכפור בנכונות העובדה שהציג. מכאן שמבטח אשר הציג בפני המבוטח מצג שלפיו חוזה הביטוח מכסה את הסיכונים הצפויים לו, והמבוטח פעל על-סמך המצג ושינה את מצבו לרעה, כגון שלא רכש ביטוח אצל מבטח אחר או לא נימנע מביצועה של הפעילות המבוטחת – יהיה מנוע מלכפור בנכונות העובדה שהציג בפני המבוטח (תקפות הפוליסה). כך, למשל, נקבע כי אין המבטח רשאי להעלות טענת פטור כשעילת הפטור התגבשה כבר בעת כריתת החוזה והמבטח ידע או יכול היה לדעת על כך". כלומר, על מנת שתתקבל טענת המניעות שהעלה המערער, היה עליו להוכיח כי הפול באמצעות שלוחו, סוכנות הביטוח, צריך היה ליידע אותו בדבר העידר כסוי בטוחי בעת נהיגה עם רישיון נהיגה זר, ואי עשותו כן, בזמן הוצאת הפוליסה לאופנוע שהייתה נקובה על שמו של המערער בלבד, וחידושה מעת לעת, עלה כדי מצג לפיו קיים כסוי בטוחי לאופנוע, עליו הסתמך המערער.
בית המשפט הוסיף וקבע כי "סוכנות הביטוח ידעה באופן ממשי, או שהייתה צריכה לדעת מתוך המסמכים שנדרשו לשם עריכת הפוליסות, אילו קיימה את הנהלים כלשונם, כי התובע – ששמו נקוב בתעודות החובה כנהג היחיד, איננו אזרח ישראלי, אלא אזרח קולומביאני וכי אין ברשותו רישיון נהיגה ישראלי, והוא מסתמך בנהיגתו על רישיון נהיגה בנלאומי ורישיון זר מקולומביה" (ס' 78 לפסק דינו של בית המשפט קמא).
...
לכן סביר להניח כי לו היו המערער או המעביד מודעים קודם לקרות התאונה לכך שבהעדר רישיון נהיגה ישראלי אין תוקף לכיסוי הביטוחי, הם היו פועלים להסדרת רישיון הנהיגה של המערער, שהרי מה הטעם לשלם פרמיות ביטוח עבור אופנוע שלנוהג היחיד בו אין כיסוי ביטוחי בגין נהיגה זו. סיכומו של דבר, לאחר שקבע בית המשפט קמא כי סוכנות הביטוח ידעה או הייתה צריכה לדעת כי המערער נוהג עם רישיון נהיגה בינלאומי, ולאחר שנקבע כי לא הוצג למערער המידע בדבר הצורך לברר את סוגיית השימוש ברשיון כזה, דעתי היא שהיה מקום לקבל את טענת המניעות שהעלה המערער ולקבוע כי הפול מנוע מלהסתמך על העדרו של רישיון נהיגה ישראלי למערער.
הפועל היוצא מכך הוא ששומה על הפול להעמיד כיסוי ביטוחי לארוע, ולפצות את המערער בגין נזקי הגוף שנגרמו לו. מסקנה זו מייתרת את בירור תביעתו החלופית של המערער נגד קרנית.
סוף דבר נוכח האמור לעיל, אציע לחבריי להרכב לקבל את הערעור בחלק המכוון נגד הפול, לקבוע כי הפול מנוע מלכפור בכיסוי הביטוחי כלפי המערער ולהורות על החזרת התיק לבית המשפט קמא, על מנת שידון בשאלת הנזק שנגרם למערער.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

קרי, בעניינינו, ביחס לטענת חברת הביטוח למירמה ואי גילוי מצידם של בית ההשקעות, נתן ומורגן בעת עריכת פוליסת הביטוח.
טענות המבטחת (המשיבה לשלושת הערעורים) חובת הגילוי – המבטחת טוענת כי הפוליסה מכוחה היא נתבעת הוצאה במירמה, לאחר שהמבוטחים, באמצעות נתן, שיקרו והסתירו מידע מהותי בשש שאלות שונות בטופס הצעת הביטוח.
כך, למשל, כאשר חברת ביטוח מכסה באותו חוזה ביטוח את האחריות של מספר גורמים, אשר התרשלו במעשים או מחדלים שונים, שגרמו לנזק אחד – כגון ביטוח אחריות מקצועית של משרד עורכי דין, כשעורך הדין האחד התרשל בייצוג בבית המשפט המחוזי ועורך הדין השני התרשל בייצוג בבית המשפט העליון, והתוצאה המצטברת מההתרשלויות בייצוג היא הפסד הלקוח בהתדיינות.
...
באשר לחלוקת האחריות הפנימית, בין דוד לבין נתן - לאחר שבחנתי את הממצאים אליהם הגיע בית משפט קמא ואת חלקם היחסי במסכת האירועים שהובילה ליצירת הנזק, הגעתי למסקנה כי יש מקום לחלק את האחריות ביניהם לנזק שנגרם למשקיעים, בשיעור של 60% (נתן) ו-40% (דוד).
סוף דבר לאור כל האמור, אציע לחבריי לדחות את הערעור מטעם המשקיעים, ולדחות חלקית את הערעור מטעם נתן, ואת הערעור מטעם דוד – למעט הקביעות המפורטות בפסקאות 85-84 לעיל.
כשלעצמי, אני סבור כי אין לטעת מסמרות לגבי המצבים השונים בהם תוכר או תידחה דוקטרינת המבוטח התמים.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עיקרי החלטת האישור עוד קודם למתן החלטת האישור דחתה השופטת בלטמן קדראי בקשה לאישור תובענה ייצוגית בענין דומה, ת"צ 26351-09-13 מיוחס נ' מנורה מבטחים ביטוח בע"מ (3.11.2016).השאלה שהוצבה שם היתה אם רשאיות חברות הביטוח לחשב את הפרמיה על בסיס מדרגת הגיל במועד עריכת הפוליסה, גם אם במהלך תקופת הפוליסה משתנה גילו של המבוטח, באופן שאילו היתקשר בביטוח לאחר שהשתנה גילו – היה מחויב בפרמיה לפי סיכון בטוחי נמוך יותר.
התובע טען כי מדובר בהפרת חובות של כלל כלפי מבוטחיה, וברשלנות כלפיהם.
ביטוייה של חובת הגילוי המוגברת בפסיקה עד כה כוללים את פירוט הסייגים לחבות המבטח, וידוא שהמבוטח הבין את תנאי הביטוח, ותנאים שמקימים עילת שיפוי, ועד מסירת הפוליסה למבוטח, למשל (ע"א 453/11 מ.ש. מוצרי אלומניום בע"מ נ' "אריה" חברה לביטוח בע"מ פסקה 4 לפסק דינה של כב' השופטת ד' ברק ארז (21.8.2013); רע"א 4032/17 הפניקס חברה לביטוח נ' חברת ס.א.ל. שיווק ביצים פסקה 4 (14.5.18); ת"צ (ת"א) 16322-07-12 רבקה וסרשטיין נ' הראל חברה לביטוח בע"מ, סעיף 64 (13.12.2020).
...
לצורך החלטתי דין אחד לכולם.
כאמור לעיל, אין צורך להכריע באלו, בהינתן המסקנה העיקרית שלפיה כלל נוהגת כמצופה ממנה בהיותה חברת ביטוח, ולפי האסדרה שקיימת כיום.
סיכום התוצאה היא שאני דוחה את תובענת המבקש כלפי כלל.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ראיתי לציין זאת כי אני סבורה שביטוחים שהם למעשה 'בטוחי חובה' שהמבוטח חייב לקנות אותם רק בגלל שנידרש לכך על ידי הבנק המַלְוֶוה, מחייבים את המבטח ביתר תשומת לב בדרך של הסבר ראוי ומפורט, גילוי מלא, ובהדגשת כל התנאים ועל המשיבות לוודא שהמבוטח מבין את התנאים ואת הנאמר בפוליסה, שכן עריכת פוליסת הביטוח במקרה של 'ביטוח משכנתא' היא משנית למבוטח והעיקר לגביו הוא עצם קבלת ההלוואה שלמטרתה נעשה הביטוח.
האם יצרו חברות הביטוח ציפייה סבירה אצל המבוטחים להתנהלות תקינה שעניינה בין השאר שלא יבטחו בכפל ביטוח את אותו מבנה באותה תקופה שאינו מוסיף כיבוי בטוחי, והאם התרשלה המבטחת כשהפרה סטאנדרט היתנהגות המצופה ממנה; האם הפרה את חובת הגילוי הנאות המתחייב למבוטחים; האם בהתנהלותה המחייבת בפרמיות בגין שתי פוליסות ביטוח שאינן מוסיפות זו על זו התעשרה שלא כדין, האם המבקשים זכאים להשבה ומה היקפה.
...
על רקע האמור הגישו המבקשים, 2, 3, 6 בקשה לאישור תובענה ייצוגית בהתאם לפריט 2 לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו-2006 (להלן: "חוק תובענות ייצוגיות") שעניינה: "תביעה נגד מבטח, סוכן ביטוח או חברה מנהלת, בקשר לענין, לרבות חוזה ביטוח או תקנון קופת גמל, שבינם לבין לקוח, לרבות מבוטח או עמית, בין אם התקשרו בעסקה ובין אם לאו". "העניין" שבקשר אליו הוגשה התובענה הוא קיומן של שתי פוליסות ביטוח בגין אותו נכס באותה חברת ביטוח לגבי אותה תקופה, תשלום פרמיה מיותרת ללא קבלת כיסוי ביטוחי נוסף, ובעת התרחש 'מקרה הביטוח' לא יניבו שתי הפוליסות פיצוי כפול.
כבר התייחסתי לפער הכוחות המובנה בהתקשרות בחוזה ביטוח ואני סבורה כי יש חשיבות רבה לאכיפת דיני הביטוח וחוק חוזה הביטוח במסגרת הליכי תובענה ייצוגית.
סיכומם של דברים מכל האמור לעיל הגעתי למסקנה כי בקשת האישור הממלאת את התנאים הנדרשים לאישור תובענה ייצוגית מתקבלת בזאת.
בהתאם להוראות סעיף 25 לחוק תובענות ייצוגיות אני מורה לצדדים להגיש לבית המשפט נוסח מודעה על אישור התובענה הייצוגית תוך 45 ימים כדי לאפשר לב"כ המשיב 3 למצוא תובע מייצג תחת מבקש 3 כאמור בסעיף 67 במודעה יפורטו הפרטים כנדרש בסעיף 14(א) לחוק תובענות ייצוגיות לרבות מתן אפשרות ההחרגה כאמור בסעיף 11(א) לחוק תובענות ייצוגיות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו