בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים
עמ"נ 50021-08-22 פרינטופ סחר בע"מ נ' רשות המיסים- היחידה לטפול במענק הישתתפות בהוצאות קבועות
תיק חצוני: 1008-22
בפני
כבוד השופט שמואל בורנשטין
המערערת
פרינטופ סחר בע"מ
באמצעות ב"כ עו"ד אמנון סמרה
המשיבה
רשות המיסים- היחידה לטפול במענק הישתתפות בהוצאות קבועות
באמצעות ב"כ עוה"ד דוד גוטמן ושירי רייזלמן
פסק דין
בהתייחסה באופן ספציפי לעסקה של המערערת ולהוצאות השכר שלה, קבעה הועדה כי ניתן להבחין בין שתי קבוצות של עובדים: האחת כוללת את מנכ"לית המערערת ואת שני הסמנכ"לים (בעלת החברה ושני בניה); השנייה כוללת את המזכירה, הנהלת החשבונות, גרפיקאית, נהג ומחסנאים.
...
הוועדה מצאה כי למרות שקיים קושי בהסבר שניתן על ידי המשיבה לסיבה בגינה החליטה לבחון את ההוצאות הקבועות בעסקה של המערערת, הרי שנוכח הפער המשמעותי שקיים בין ההוצאות הקבועות ובין המענק המבוקש - ההוצאות הקבועות הן כ- 47% מסך המענק, והפער הכספי עומד על יותר מ- 1.3 מיליון ₪ - המסקנה היא כי החלטת המשיבה להתערב במקדם היא סבירה ואין מקום להתערב בה.
במסגרת הדיון בעררים נדרשו הצדדים והוועדה בהרחבה גם למשמעות שיש לייחס לעובדה כי ההחלטות בהשגות לשנת 2020 ניתנו באיחור (לאחר 275 ימים ולאחר 214 ימים).
לדעת הוועדה שני אלה נדרשו לצורך תפעול רשת המחשב, פיקוח על התקציב, איזון פעילות כספית וניהול מו"מ עם הספקים בתקופת אי וודאות, אך נראה כי באותה מידה נדרשת העסקתו של מי שעומד בראש המערערת ומתווה הן את פעילות הסמנכ"לים והן פעילות יתר העובדים שנותרו במערערת ולא הוצאו לחל"ת.
אבהיר כי ככלל, מקובלת עליי גישת הוועדה לפיה הוצאות שכר הן בדרך כלל הוצאות משתנות, שכן הן תלויות בקיומה של פעילות.
לעומת זאת, וכאמור, בכל הנוגע למנכ"לית המערערת, ובהתחשב במהות תפקידה, סבורני כי המסקנה לפיה גם שכרה הוא בגדר הוצאה משתנה, אינה מבוססת דיה ולפיכך יש מקום להתערב בה.
התערבות נוספת הנדרשת בהחלטת הוועדה נוגעת לכך כי הוועדה מצאה לנכון לכפול את שכר העבודה, שאותו מצאה כעונה על הגדרת "הוצאה קבועה" (דהיינו שכר הסמנכ"לים והמזכירה), במקדם הירידה במחזורים, באופן זה שרק חלקו יוכר כהוצאה קבועה לצורך קביעת מגבלת סכום המענק.
נראה לי כי מדובר בהתערבות יתר בנוסחת המענק ובגובה המענק שנקבע על ידי המחוקק; המחוקק אינו מניח כי העסק הפסיק פעילותו באופן מוחלט וסגר את שעריו, שאם כן, ממילא יתכן שאין הוא זכאי כלל למענק (ראו סעיף ב.5.