בעע"מ 1461/20 אנטרים אינווסטמנטס (ישראל) בע"מ נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה ירושלים (נבו 4.5.2021), (להלן: "ענין אנטרים"), נקבע כי במקרה בו בקשת ההיתר תואמת תכנית (ללא הקלות או שימוש חורג) רק לבעלי זכויות המקרקעין נושא הבקשה עומדת הזכות להיתנגד לבקשה:
"השלב התיכנוני המיועד להגשמת העקרונות של שקיפות ושל שתוף הציבור, שהם עקרונות יסוד בדיני התיכנון והבנייה, הוא בראש ובראשונה שלב הדיון בתכנית החלה (ראו: עע"ם 1137/16 ועדת המשנה לתיכנון ובניה תל אביב נ' רטן, [פורסם בנבו] פסקה 16 (3.5.2016) (להלן: עניין רטן)). שלב זה מאפשר לכל מי שעלול להפגע מהתכנית לטעון את טענותיו בפני הרשות התכנונית ולנסות ולשכנע להמנע מהחלטה שתיפגע בו או לכל הפחות למזער את מידת הפגיעה. ההתנגדויות המובאות בפני הועדה במסגרת שלב הדיון בתכנית אף מאפשרות לטייב את התוצר התיכנוני, והן משרתות, כאמור, אינטרסים צבוריים רחבים של שקיפות, שתוף הציבור בהליך קבלת החלטות מינהליות ודמוקרטיזציה של ההליך התיכנוני (ראו: שרית דנה ושלום זינגר דיני תיכנון ובנייה כרך א 525-519 (2015)). לעומת זאת, השלב של הבקשה להיתר, הוא שלב יישום התכנית החלה ומהוה את החוליה האחרונה בשרשרת ההליכים התכנוניים. בשלב זה אין לציבור בכללותו זכות להגשת היתנגדות (זאת, להבדיל מבקשה להיתר בנייה שבצדה בקשה להקלה או לשימוש חורג).... בשלב הבקשה להיתר, הגשת ההתנגדויות נועדה למנוע פגיעה אך בזכויות קנייניות של מי שיש לו זכויות במקרקעין הנדונים, ואשר עלול להיות מושפע כתוצאה ממתן ההיתר, ומשכך היא מוגבלת אך ורק לבעלי הזכויות כאמור (ראו: עניין גרינברג, פסקה 22)".
ההחלטה בערר הראשון הביאה לשינוי מערך הטוענים בפני הועדה המקומית.
סעיף 152(א)(1) בחוק קובע מי רשאי לערור בפני ועדת הערר: "הרואה עצמו נפגע מהחלטה של ועדה מקומית או של רשות רשוי מקומית לסרב לתת היתר לפי פרק זה או לדחות היתנגדות שהוגשה לפי הוראות סעיף 149(א) רשאי לערור בפני ועדת הערר תוך שלושים ימים מיום שהומצאה לו ההחלטה בדבר הסרוב או הדחיה, ואולם אין לערור על החלטה של רשות רשוי מקומית לסרב לתת היתר בשל כך שמכון הבקרה שביצע בקרת תכן לבקשה להיתר קבע כי תוצאות הבקרה אינן תקינות...". העותרות אינן באות בכלל אלו.
...
בקשת ההיתר נדחתה בהחלטה מיום 21.3.2021 בנימוק הבא: "למרות שמבחינה תכנונית התב"ע מאפשרת הקמת מפעל נוסף, אך המסמכים והתוצאות של הניטור והגנת הסביבה מצביעים על חריגה של חלקיקים (אבק) מהערכים המותרים בחוק בשטח אזור התעשייה, הרי שיש לדחות את הבקשה ולא לאפשר הקמת מפעל נוסף עם פוטנציאל פליטות אבק"
בעקבות החלטת הוועדה המקומית, הגישו הבורג ורדימיקס עררים (נפרדים) לוועדת הערר לתכנון ולבניה מחוז מרכז (להלן: "ועדת הערר" או "המשיבה 1").
לעותרות אין עוד זכות קנויה להשמיע את עמדתן ואין להן מעמד בשאלה האם יש לדחות את בקשת ההיתר בשל המצב הסביבתי.
לאור המסקנה שבקשת ההיתר אינה סוטה מהשימושים המותרים בתכנית, השאלה האם יש מקום לאשר את בקשת ההיתר אם לאו היא עניין שבין רדמיקס לוועדה המקומית ולעותרות, שאין להן זכות במקרקעין נושא בקשת ההיתר, אין מעמד שבדין להוסיף ולהתנגד לבקשה.
פרשנות ועדת הערר את הוראות התכנית בדרך זו היא סבירה, מעוגנת בלשון תקנון התכנית והנספח הסביבתי ועל כן איני מוצאת מקום להתערב בה.
סוף דבר
לא מצאתי שגגה בהחלטות וועדת הערר ועל כן העתירה נדחית.