שיקלול מלוא הנתונים מוביל לתוצאה של 81.7, רמת רעש הנמוכה מגבול הרעש המותר.
(1) המבוטח נחשף בעבודתו לרעש התקפי ומתמשך, העולה על המותר לפי סעיף 173 בפקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל-1970 (להלן - רעש מזיק);
(2) כושר השמיעה פחת, בשיעור של 20 דציבל לפחות בכל אחת מהאוזניים;
(3) הוגשה למוסד תביעה להכרה בליקוי השמיעה כפגיעה בעבודה, בתוך 12 חודשים מהיום המוקדם מבין אלה:
(א) היום שבו תועד הליקוי לראשונה ברשומה רפואית כמשמעה בסעיף 17 בחוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996 (בסעיף זה – רשומה רפואית);
(ב) היום שבו, לדעת הועדה הרפואית או הועדה הרפואית לעררים כמשמעותן בפרק זה, לפי הענין, החלה הירידה בשמיעה".
סעיף 173 לפקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל-1970 (להלן: "פקודת הבטיחות"), קובע כך:
"(א) סבור השר כי ייצור, מכונות, מיתקן, ציוד, חומר, תהליך, מעשה או מחדל הנהוגים במפעל או במקום עבודה פלוני אף אם אינו מיפעל כמשמעותו בסימן א' של פרק א', עלולים לגרום חבלת גוף - רשאי הוא להתקין תקנות בדבר בטיחות וגיהות בעבודה כפי שייראה לו למניעת הסכנה כאמור...".
תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העובדים ברעש), תשמ"ד-1984 (להלן: "תקנות הבטיחות"), אשר הותקנו מכח סעיף 173 לפקודת הבטיחות אליו מפנה סעיף 84א(א) לחוק, מגדירות "עובד ברעש מזיק" כמי שעובד בעבודה או בתהליך עבודה המפורטים בתוספת הראשונה לתקנות הבטיחות, או כ-
"מי שחשוף במקום עבודתו, לרעש מזיק מתמשך או התקפי מעל לרמת החשיפה המשוקללת המרבית המותרת לרעש מתמשך והתקפי, או מעל לרמת החשיפה המרבית המותרת לרעש התקפי והוא עובד 200 שעות בשנה לפחות..".
"רעש מזיק" מוגדר בתקנות הבטיחות כ"רעש שמפלסו גבוה מהערכים המותרים בתקנות אלה העלול לגרום לנזק בריאות לעובד החשוף לו במקום עבודתו".
בהקשר זה נפסקו בעב"ל (ארצי) 717/08 אודת פאנוס נאסר - המוסד, 10.12.09 (להלן: "פרשת פאנוס") הדברים הבאים:
"כאשר עובד תובע להכיר בליקוי בשמיעתו כפגיעה בעבודה, ואין בידו להוכיח את מפלס הרעש במקום עבודתו בתקופה הרלבנטית לתביעתו באופן אובייקטיבי, הן בשל העובדה שהמעביד לא קיים את החובה המוטלת עליו למדוד את רמות הרעש במפעלו, והן כאשר לא מוטלת כלל חובה כזו על המעביד, וכאשר סביר להניח, מחומר הראיות שמונח בפני בית הדין כי אכן העובד נחשף לרעש במקום עבודתו- במקרה כזה, לדעתנו, יש למנות מומחה רפואי, על מנת שיקבע האם הליקוי בשמיעה הוא תוצאה של חשיפה לרעש מזיק בעבודה".
דיון והכרעה
כאמור, תנאי ראשוני להכרה בליקוי שמיעה כפגיעה בעבודה הוא חשיפה לרעש מזיק.
על פי דו"ח זה במהלך כ- 70 דקות מיום עבודתו היה התובע חשוף לרעש מזיק של כ- 90 דציבל, אף במשך כ- 410 דק' היה במשרדי החברה והיה חשוף לרעש בגבול המותר של 69 דציבל.
...
לגישתנו, התובע אכן הציג ראשית ראיה מספיקה לשם כך - ובהתאם, מצאנו כי יש למנות מומחה רפואי שיקבע האם הליקוי בשמיעה שממנו סובל התובע נובע מרעש מזיק.
סוף דבר:
על יסוד מסקנתנו האמורה בדבר חשיפה לרעש, ימונה מומחה - יועץ רפואי מטעם בית הדין, בתחום א.א.ג, לבחינת שאלת הקשר הסיבתי בין החשיפה לרעש לבין מצבו הרפואי של התובע.