"הלכה היא, כי בטיפול הרפואי נוצרים יחסי שכנות בין רופא וחולה, ומהם נגזרת חובת הזהירות המושגית של כל רופא כלפי מי שנימצא בטיפולו. כפועל יוצא מכך, נידרש הרופא לנקוט באמצעי זהירות סבירים כדי למנוע סכנה (ע"א 58/82 קנטור נ' מוסייב, פ"ד לט(3) 253, 262; ע"א 4025/91 צבי נ' ד"ר קרול ואח', פ"ד נ(3) 784, 789) [...] בהקשר זה, אין לבחון רק את איבחונו של הרופא והמלצתו, שאז יצא ידי חובתו, אלא יש לבחון במצב נתון מסוים גם מה צריך היה לצפות הרופא. אמת המידה לבחינת הרשלנות היא זו של הרופא הסביר בנסיבות המקרה. החלטותיו צריכות להיות מבוססות על שיקולים סבירים ועל הטיפול המקובל והסביר בעת המקרה. המבחן אינו של חכמה שלאחר המעשה, אלא של הטיפול הסביר והמיומן המתאים לנסיבות ולמצב הקליני הקונקרטי שעמד בפני הרופא במועד הרלבנטי [...]" [ראו: ת"א (י-ם) 3215/01 בראון מנחם נ' קופ"ח של ההסתדרות הכללית, פסקה 26 (09.11.2006)].
ודוק: "... השאלה אשר דיני ההתרשלות באים להשיב עליה היא אילו אמצעים צריך לנקוט כדי להבטיח את שלומו של הניזוק. לעניין זה יש להיתחשב בהסתברות שהנזק יתרחש, בהוצאות הנדרשות למנוע אותו, בחומרת הנזק, בערך החברתי של ההיתנהגות שגרמה לנזק וכיוצא באלה שיקולים המבטאים את רעיון האשמה, והמבוססים על ההנחה שהאמצעים אשר המזיק צריך לנקוט אינם חייבים להסיר את הסיכון, אלא אמצעים שסביר לנקוט בנסיבות העניין. שיקולים אלה אינם נדחים הצידה גם שעה שפעולותיו של הרופא לא חרגו מהמקובל בעת הרלבנטית, ועל בית-המשפט להיתחשב בהם לצורך קביעת רמת הזהירות הנדרשת.". אבהיר, כי עצם קיומה של פראקטיקה רפואית מקובלת אינו יכול לחרוץ את גורלה של שאלת ההתרשלות.
כך היתייחס פרופ' אמנון כרמי לאותה שבועה: "שבועת הרופא הייתה מקובלת במקצוע הרפואה מאז ומתמיד. שבועות הרופא למיניהן כוללות מחויבויות לא רק כלפי המטופלים, אלא גם כלפי החברה מכאן וכלפי החברים למקצוע מכאן. כך, לדוגמה, נוסח בג'נבה בשנת 1949 קוד האתיקה הרפואית של האירגון הרפואי העולמי: "אני נשבע חגיגית להקדיש את חיי לשירות האנושות... בריאותו של החולה שלי תהיה ראש מעייני... לא אתיר לשיקולים של דת, לאום, גזע, מפלגה מדינית או מעמד חברתי לחצוץ בין חובתי לבין החולה שלי... לא אשתמש בידע הרפואי שלי נגד חוקי ההומניות. כל אלה נשבעתי בחגיגיות, מרצוני החופשי ובכבודי.". הינה כי כן, מחויבות הרופא בשבועתו היא גם לאנושות וגם לחולה המטופל ספציפית על – ידיו.
...
מהמקובץ לעיל, דומה כי בטרם יחליט רופא על הפסקת טיפול לאור אי סילוק חובו הכספי של המטופל, ועל מנת שלא יימצא מפר את שבועות, או הוראות חוק זכויות החולה והוראות הפקודה עליו להתחשב, בין היתר, בפרמטרים הבאים:
מידת הסכנה הצפויה לחיי המטופל כתוצאה מאי מתן הטיפול; מידת הסכנה לגרימת נזק חמור למטופל.
דרישת התובע להשבת עלויות הטיפול ששולמו לנתבעת, דינה להידחות ממספר נימוקים: הראשון - הטיפול שבוצע עד לשלב ההדבקה הזמנית היה טיפול נכון ולא הוכח כי דבקה בו התרשלות כלשהי; השני - המבטחת של התובע היא שנשאה במרבית עלויות הטיפול בעוד שנזקו של התובע הצטמצם לתשלום ההשתתפות העצמית; השלישי - הסכום שנפסק בגין עלויות הטיפול הנדרש כיום, ממילא מכיל בחובו תיקון מצבו הקודם של התובע שאינו קשור להתרשלות שהייתה בשלב האחרון בטיפול.
לסיכום
אני מקבלת את התביעה ומחייבת את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובע פיצויים בסך של 72,000 ₪, בצירוף 23.4% בגין שכ"ט עו"ד ובצירוף סך של 8,000 ₪ בגין הוצאות משפט.