מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רכבת ישראל - פיצוי לנוסעים בעקבות שביתת עובדים

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בחיפה ס"ק 36719-08-16 09 ספטמבר 2016 לפני: כב' השופטת אילת שומרוני-ברנשטיין נציגת עובדים: גב' טובה אוגוסט נציג מעסיקים: מר אבי פרלה המבקש: רכבת ישראל בע"מ ע"י ב"כ: עו"ד גלית הראל, עו"ד ליאור בונר ועו"ד אלון עזרא המשיבים: 1. הסתדרות העובדים הכללית ע"י ב"כ: עו"ד אלין זילברשטיין 2. ועד העובדים ע"י ב"כ: עו"ד אלעד מורג החלטה
המבקשת התייחסה באופן פרטני לאתת מר דוד סימנה אשר מתגורר ברמת ישי ולטענתה הועבר לפני שלוש שנים ממשואה לפטיש ללא פיצוי, ולכן אבסורדית דרישתו לפצוי כעת, וכן לאתת מר כוכבי, אשר ממילא מגיע לעבודה בנסיעה ברכבת ועל כן זמן הנסיעה עקב המעבר לגביו אינו מתארך כלל.
בפני בית הדין אין טעמים טובים מאוד המצדיקים פגיעה בזכות החוקתית של המשיבים לממש את זכות השביתה, השמוש לא נעשה בחוסר סבירות, חוסר מידתיות או חוסר תום לב. כמו כן, לא הוכח הנזק הכספי לו טוענת המבקשת בעקבות הדחייה של פתיחת קו זה. גם אם טוענת המבקשת לנזק, הרי שהיא גילתה חוסר סבירות קיצונית בעמדתה הנוקשה כי לא תתגמל את העובדים האמורים לא בזמן נסיעה ולא בכסף על השינוי בתנאי העסקתם.
בהקשר זה נציין, כי אנו סבורים שדרישתם של העובדים לקבל פיצוי כספי בגין הארכת זמן נסיעתם לעבודה ובחזרה בחצי שעה ואף יותר ליום הנה לגיטימית גם אם הרכבת לא תמיד פיצתה בגין ניודים כאלו בעבר.
...
על כן, אנו סבורים שהחלטת המשיבים שלא להסכים להוראת המבקשת להעביר את האתתים לתחנת משואה הינה מידתית.
בעניננו, אנו סבורים כי השביתה היא מידתית וזאת במיוחד נוכח התחייבות המשיבים שלא לפגוע בתנועת רכבות נוסעים פעילות.
אשר על כן, לאחר ששקלנו את מאזן הנוחות ואת הנזק שיגרם למבקשת מחד (דחיית פתיחת קו רכבת העמק) לעומת הנזק שיגרם לעובדים מנגד (אי קיום הדברות אמיתית בין המבקשת למשיבים והארכת זמן העובדים המוקדש לעבודה ללא קבלת תמורה כספית) – אנו סבורים כי מאזן הנוחות נוטה לטובת המשיבים ואין מקום להעתר לבקשת המבקשת למתן צו מניעה בשלב זה. עם זאת, אנו סבורים כי אין מקום לאפשר למשיבים למנוע את המעבר של האתתים לזמן בלתי מוגבל ועל כן, במידה והצדדים לא יגיעו לידי הסכמה עד ליום 22.9.2016 – תשלח המבקשת הודעה לבית הדין בענין זה ויקבע דיון נוסף ואנו נשקול האם יש מקום לשנות החלטתנו זו. כמו כן, הצהרת המשיבים כי לא יהיו שיבושים בתנועת רכבות הנוסעים הפעילות כתוצאה מסכסוך זה, מקבלת אף היא תוקף של החלטה.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בבקשה זו ביקשה הרכבת: "ליתן צו מניעה דחוף ולאלתר במעמד צד אחד, עוד בטרם יקויים דיון נוסף, בהליך שבכותרת כנגד השביתה המתוכננת בקוו האומה החל ממוצאי שבת הקרוב, 30 במרץ 2019, מכוחה צפויות להתבטל הרכבות שתוכנן להוסיף בקוו זה מכוח לו"ז הרכבות החדש". בבקשה נטען כי למחרת הדיון שהתקיים ביום 27.3.19 הודיע הועד למבקשת כי החל ממוצ"ש, 30 במרץ 2019, לא יסכים להוספת עבודות ו/או רכבות בקוו נתב"ג ירושלים- קו האומה (שנובעת כתוצאה מלו"ז אביב), כמפורט בנספח 1 לבקשה, הודעת הועד שנמסרה על ידי עו"ד עמית הלל, למר אורי שריר, מנכ"ל בפועל, בה נכתב, כמצוטט: "בהמשך לסכסוך העבודה בעיניין חשמול ומינהור, ובהמשך לצעדים האירגוניים בעיניין בהם הודענוכם כי הסכמת נציגות העובדים לפתיחת הקו החשמלי נתב"ג-ירושלים, ניתנה לפנים משורת הדין ובמתכונת בה הקו ניפתח בלבד- הרינו להודיעכם כי כצעד אירגוני כדין נציגות העובדים לא תתיר כל שינוי מהסטטוס קוו בהפעלת הקו. כל שינוי בקוו הנ"ל, לרבות עבודות/הוספת רכבות וכיו"ב', לא יתאפשר. כל צד לרבות צדדים שלישיים/רביעיים המוצא את עצמו נפגע, רשאי לפנות לועדת חריגים שתידון בעיניינו. ועדת החריגים הנה: עמית הלל, נציג ההסתדרות. גילה אדרעי, יו"ר ארצי". ביום 29.3.19 ניתנה החלטת בית הדין במעמד צד אחד, לפיה: "... גם אם נכריע כי מדובר בעילת שביתה כלכלית מוצדקת או מעין פוליטית, אנו סבורים כי במסגרת מבחן המידתיות ומהות השרות לגביו ננקט הצעד האירגוני שבנידון, הרי שפגיעה בקוי נוסעים, שעה שיש יותר מארבעים צעדים אירגוניים אחרים בהם נוקטים המשיבים מזה זמן, כפי שפורט בהרחבה בבקשת המבקשת מיום 19.3.19, אינה מידתית במיוחד שעה שנראה כי טרם מוצה המו"מ בנושא פרויקט החשמול והמינהור ונוכח הפגיעה הלא מידתית בציבור הנוסעים הזקוק לשירות זה, גם אם מדובר בצמצום הקו במספר שעות. לעת הזו אנו סבורים כי מן הנכון הוא כי הצדדים ימצו את זכויותיהם בכל הנוגע לפרויקט החישמול והמינהור על דרך ההידברות והמשא ומתן ולא על דרך צעד אירגוני נוסף, שאינו מידתי. משכך הבקשה מתקבלת. ניתן בזאת סעד זמני, במעמד צד אחד, האוסר נקיטת שביתה בקוו האומה ממוצאי שבת הקרוב, 30.3.19 ועד למתן החלטה בשתי הבקשות האחרות המונחות בפנינו בתיק זה". ביום 31.3.19 בשעות הצהרים הוגשה בקשה דחופה לביטול החלטה זו שניתנה במעמד צד אחד.
בהתייחס לשינוי מבני מסוג הפרטה, ציינה המלומדת רות בן ישראל, כי ניתן להכיר בעילת שביתה נגד יישום שינויים מבניים במקום העבודה והשלכותיהם כלגיטימית, ולסווגה כשביתה כלכלית או מעין פוליטית: "השביתה היא לגיטימית אם היא נועדה להבטיח לעובדים פיצוי בגין הפגיעה, המיידית והעתידית, בבטחונם התעסוקתי, בתנאי עבודתם וביחסי עבודתם, הנגרמת מהשינוי המבני ... עקרונית אפשר להעניק לגיטימציה לשביתה במהלך הפרטה בשתי דרכים: א) אפשר לראות בשביתה במהלך הפרטה שביתה כלכלית אף שהיא מכוונת נגד הריבון. שינוי מבני המתבטא בהפרטה משנה בפועל הסדרים קיימים ביחסי העבודה. בתוקף כך, נכנסת שביתה במחאה על הפרטה של מיפעל מסוים להגדרה של שביתה כלכלית היכולה להיות מכוונת גם נגד הריבון, בין שמדובר בריבון הפועל במעמדו כמעביד, בין שמדובר בריבון המבקש להתערב, תוך ניצול כוח שילטוני, כדי לשנות הסדרים קיימים ביחסי העבודה בין העובדים לבין המעבידים או למנוע הסדרים כאלה; ב) אפשר לראות בשביתה במהלך הפרטה שביתה מעין פוליטית, היות שעל פי מבחן המטרה העיקרית של השביתה מובהר כי העובדים שובתים בגלל נושא שאינו נוגע ישירות לתנאי עבודתם במובן הצר; אך נושא השביתה משפיע ישירות על תנאי העבודה של העובדים השובתים...". בבואנו לקבוע אם עילת השביתה היא מעין פוליטית או כלכלית, יש לבחון את מיתחם הפררוגטיבה של חברת הרכבת ואת מהות ההחלטה של הרכבת בכל הנוגע להתקשרות עם חברת אקרשטיין.
...
לא שוכנענו כי יש להורות על ביטול הסכסוכים הפתוחים בשלב זה. מנגד, לעת הזו שוכנענו כי יש להקפיא את כלל הצעדים הארגוניים הננקטים על ידי המשיבים וזאת עד למתן החלטה בתיק העיקרי, זאת כדי למצות את המשא ומתן בין הצדדים בכלל הנושאים שיפורטו.
כמו כן מנגד שוכנענו כי בתקופת המו"מ, כצעדים בוני אמון, המבקשת לא תיצור התקשרות חדשה עם חברת סטדלר וחברת אקרשטיין וכן לא תבצע ניודים נוספים ולא תקנוס את העובדים הרלוונטיים בנוגע לניודים שבנדון.
לאור כלל האמור לעיל, ולאחר שנתנו דעתנו, כמבואר לעיל לכלל החומר שהובא לפנינו ולטיעוני הצדדים הגענו לכלל מסקנה, כי לעת הזו מן הנכון הוא כי הצדדים ימצו זכויותיהם על דרך ההידברות והמשא ומתן, ויפעלו על פי המתווה שלהלן: הצדדים יקיימו הידברות אמיתית, תוך מתן מידע הדדי נדרש, לרבות משא ומתן אינטנסיבי, תכוף, ענייני, בתום לב ובמטרה לקדם את יישוב חילוקי הדעות ביניהם בכל הנוגע לסכסוכים הפתוחים בהתאם להחלטתנו המפורטת לעיל, קרי בנוגע לנושאים הבאים: סכסוך עבודה מיום 25.2.18 בחטיבת הנייד – הסכמים טכנולוגסטיים וחשמול ככל שהמבקשת תבקש להמשיך את ההתקשרות מול חברת סטדלר וכן בנוגע לפרויקט החשמול והמנהור, תוך מתן מידע על ידי המבקשת לצורך בחינת ההשלכות של פרויקט זו על העובדים הרלוונטיים.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בסיכומיו מתייחס המבקש גם לטענת המשיבה כי קבלת התביעה תיגרום לקריסתה מבחינה כלכלית, וטוען כי פיצוי במנגנון שהוצע על-ידי המשיבה, שלפיו ינתן זכוי חופשי יומי לחברי הקבוצה כמספר ימי השביתות, לא יהיה השבת כספים בפועל אלא הטבה לקבוצה, שתגרום למשיבה רווח מופחת, ולא נזק שלא תוכל לעמוד בו. טיעוני המשיבה טענות המשיבה בתמצית הן: כי אין יריבות בינה לבין הנוסעים בקוי התחבורה בקשר לתשלום עבור כרטיסי הנסיעה המועבר למשרד התחבורה, אשר משלם לה לפי מימוש הנסיעות בפועל בלבד; כי המבקש לא העמיד תשתית ראייתית התומכת בטענותיו וזנח את מרביתן בסיכומיו; כי זכות השביתה היא זכות יסוד במשפט הישראלי, ולא הוכרה בפסיקה כמבססת עילה של צדדים שלישיים נגד מעסיק וודאי שלא במסגרת תובענה ייצוגית; כי כרטיס נסיעה מסוג "חופשי חודשי" מאפשר ביצוע מספר נסיעות בלתי מוגבל בתקופה של חודש ימים בהנחה משמעותית, ולכן אף במקרה של שביתה מלאה ביום מסוים בחודש, לא מיתקיים לגביו כישלון תמורה; וכי בקשת האישור אינה עונה לתנאים הקבועים בחוק, לרבות לעניין הומוגניות הקבוצה והצורך לבדוק בנפרד את ניזקו של כל נוסע.
לטענתה, המבקש לא טרח להראות את התקיימות הנידרש בקשר לכל אחת מהעילות הנטענות בדבר רשלנות, הטעייה ועשיית עושר ולא במשפט, והן נותרו בנסוח כללי ללא צירוף האסמכתאות הנדרשות לתמיכה בעובדות, ובין היתר לא הוכחו קיום השביתות בימים הנטענים והיעדר יכולת לנסוע בקוי התחבורה כנטען בבקשה; לא צורפו המסמכים להוכיח פרסומים, הבטחות והסכמות שנטען כי הופרו; ולא הוכח כי בנסיבות של שביתה שלא ביוזמת המשיבה חלה עליה חובת פיצוי כלשהיא לנוסעים.
דיון והכרעה השאלה המשפטית העומדת בבסיס בקשת האישור הנה האם נוסעים שרכשו מראש כרטיסי נסיעה בקוי התחבורה של המשיבה, ובעיקר כרטיסים מסוג "חופשי חודשי", יהיו זכאים להשבה יחסית ולפיצויים, עקב שביתות או עיצומים שארעו בימים מסוימים בקוים אלה.
וכפי שניסח כב' השופט ניל הנדל בעא 9494/08 שגית פן (בן מרגי) נ' רכבת ישראל עמ' 10 (נבו 27.06.13): "בקטגוריית "סוגי הכרטיסים" בהם החזיק כל אחד מהנוסעים, ניתן למנות כרטיס לשימוש חד פעמי, מחזיקי כרטיס חודשי-חופשי, חודשי-שבועי, בעלי הנחות למיניהם, ואף חיילים שהשתמשו בשרותי הרכבת חינם.
...
סוף דבר לאור האמור לעיל, אני קובעת כי לא הוכח במידת הסבירות הנדרשת כי קיימת עילת תביעה למבקש, בהעדר בסיס עובדתי ומשפטי לטענותיו לפי העניין.
בנוסף לא שוכנעתי כי התובענה מעוררת שאלות מהותיות המשותפות לכלל חברי הקבוצה, ולא שוכנעתי שתובענה ייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין.
משכך, הבקשה לאישור ניהול התובענה כייצוגית נדחית.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2016 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין הארצי לעבודה בר"ע 30428-09-16 חברת רכבת ישראל בע"מ המבקשת 1. הסתדרות העובדים הכללית החדשה המשיבים 2. ועד העובדים של חברת רכבת ישראל בשם המבקשת - עו"ד אלון עזרא, עו"ד ליאור בונר ועו"ד גלית הראל החלטה
בהקשר זה קבע בית הדין, כי לדעתו דרישת העובדים לקבל פיצוי כספי בגין הארכת זמן נסיעתם לעבודה ובחזרה בחצי שעה ואף יותר ליום היא דרישה לגיטימית, גם אם הרכבת לא תמיד פיצתה בגין ניודים כאלו בעבר, וכי הפררוגטיבה הניהולית אינה כוללת דרישה להאריך את הזמן שהעובדים מקדישים לעבודה מבלי לשלם בגין ארכה זאת.
בית הדין האיזורי, לאחר שניסה לקדם את ההידברות בין הצדדים, ונכח כי זו לא צלחה עקב החלטתה המוגמרת של הרכבת שלא לפצות את העובדים כלל בגין הניוד, הגיע בהחלטתו לכלל מסקנה, כי בנסיבות העניין, שביתת העובדים המתבטאת בסירובם לעבור למיתחם משואה ולבצע את ההכשרות הנדרשות לעבודה על קו העמק החדש, היא מידתית ויהא בה כדי לעודד קיומה של הידברות אמתית בין הצדדים.
...
בית הדין האזורי, לאחר שניסה לקדם את ההידברות בין הצדדים, ונכח כי זו לא צלחה עקב החלטתה המוגמרת של הרכבת שלא לפצות את העובדים כלל בגין הניוד, הגיע בהחלטתו לכלל מסקנה, כי בנסיבות העניין, שביתת העובדים המתבטאת בסירובם לעבור למתחם משואה ולבצע את ההכשרות הנדרשות לעבודה על קו העמק החדש, היא מידתית ויהא בה כדי לעודד קיומה של הידברות אמתית בין הצדדים.
עוד הבהיר בית הדין, כי העובדים אינם שובתים כנגד עצם החלטת הניוד, שהיא במסגרת הפררוגטיבה הניהולית של הרכבת, גם בהתאם להסכם הקיבוצי משנת 94', אלא כנגד השלכות אותה החלטה על תנאי עבודתם, ובמקרה זה על זמני נסיעתם למקום עבודתם שצפויים להתארך באופן שבית הדין מצא אותו מהותי.
בנסיבות אלו, ולאור הנימוקים המפורטים לעיל, מסקנתי היא כי אין מקום להתערבות ערכאת הערעור בהחלטת בית הדין האזורי, ולמתן רשות הערעור.
סוף דבר - הבקשה נדחית.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

כמו כן צורפו שתי קבלות נוספות, האחת על סך 210 ₪ והשניה על סך 160 ₪, בפירוט נכתב "השכרת רכב". קבלה נוספת צורפה לכתב התביעה על סך 48 ₪ בגין נסיעה ברכבת ישראל.
כאמור, התובעים טענו בפני כי הוריה של התובעת מתגוררים באילת ועקב השבתת רכבם נגרמו להם נזקים עקיפים גדולים בשל צורך בשכירת רכב חליפי, אשר יש לפצותם בגינם.
...
סוף דבר סיכומם של דברים, מצאתי להעדיף את גרסת התובע לאופן קרות התאונה ועל כן אני פוסקת כי האחריות לתאונה מונחת כולה על כתפיו של הנתבע.
משכך, ישלם הנתבע לתובע את הסכומים הבאים: 22,800 ₪ בהתאם לדוח השמאי ובניכוי 3,000 ₪ - הסך בו נמכרו שרידי הרכב.
סה"כ ישלם הנתבע לתובעים 22,103 ₪ וזאת בתוך 30 יום מקבלת פסק הדין שאם לא כן יישא הסכום הפרשי ריבית והצמדה כדין מיום הגשת התביעה 9.1.22 ועד התשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו