מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רישיון מהנדס טרם חקיקת תקנות המהנדסים

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בהמשך לסמכות שניתנה לשר בסעיף 11(א) נקבע בתקנה 2 לתקנות המהנדסים והאדריכלים (רשוי וייחוד פעולות), תשכ"ז – 1967 (להלן – "תקנות ייחוד הפעולות"), כי: "תקופת הרישום בפנקס המהנדסים והאדריכלים לעניין קבלת רישיון לפי סעיף 11 לחוק היא שלוש שנים". יוצא אם כן, כי בראשית היות הדברים מהנדס רשום היה זכאי לקבל רישיון של מהנדס רישוי אם היה רשום בפנקס 3 שנים ועבד בפועל 3 שנים באותו ענף לגביו התבקש הרישיון.
עם זאת, העותר לא טען כי הגיש לרשם דיווח תקופתי במהלך תקופה זו. העותר הוסיף וטען, כי הוא הגיש את הבקשה לרשם בטרם נחקק תיקון מספר 9 לחוק המהנדסים, שהחליף את המונח "עבודה" במונח "היתמחות", ועל כן חובת ההיתמחות לא חלה עליו.
אכן בנוסחו של החוק עד לתיקון מספר 9 לא הוזכרה המילה "היתמחות", ברם כפי שנאמר בדברי ההסבר להצעת החוק של תיקון מספר 9, אשר הובאו לעיל, גם לפני חקיקת התיקון הייתה קיימת חובה מהותית של היתמחות והתיקון שנעשה בסעיף 11 הוא סמנטי בעקרו.
...
דין בקשה זו להידחות על הסף כיוון שהתשתית העובדתית שלה מבוססת על אירועים שאירעו לאחר הדיון בעתירה ושמטבע הדברים כלל לא נזכרו בעתירה (ראו – המבוא לבקשה, שם מובהר כי הבקשה מבוססת על החלטה חדשה שניתנה בעניינו של העותר ביום 27.10.19).
משהגעתי למסקנה כי גם לפני התיקון האמור לחוק הייתה קיימת מכוח תקנות הרישוי דרישה של התמחות, אזי אינני נדרש להכריע בשאלה אם התיקון חל על העותר אם לאו.
סוף דבר אשר על כן, העתירה נדחית.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו 30 נובמבר 2021 ו"ע 46921-11-21 בני כהן נכסים בנין פיתוח 1999 בע"מ נ' מדינת ישראל לפני כב' השופט הבכיר (עמית) יהודה פרגו יו"ר ועדת הערר לפי חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות תשכ"ט 1969. העוררת: בני כהן נכסים בנין פיתוח 1999 בע"מ ע"י ב"כ עו"ד אמיר לוי המשיב: רשם הקבלנים החלטה
האחת, חוות הדעת מיום 18.11.2021 של המהנדס האזרחי גלעד בכר המפרטת את ה"עבודות בתחום קוי חשמל צנרת וכבלים ומערכות כבישים ורחובות" ובה הוא מביע את דעתו, כי "הידע והניסיון הנדרשים ממי שמנהל את ביצוען של עבודות אלה צריכים להיות מתחומי ההנדסה האזרחית והתשתיות ולא מתחום החשמל" וכי "תחום החשמל בעבודות הנ"ל, משלב התיכנון, דרך הבצוע ועד לחיבור לרשת החשמל, מפוקח ע"י חברת חשמל, בעלי רישיון החשמל המתאים והכל בהתאם להוראות חוק החשמל". השנייה, חוות דעת מיום 17.11.2021 של מר שלומי לוי הנדסאי חשמל ובודק סוג 2 עפ"י חוק החשמל הדומה במהותה לחוות הדעת של המהנדס גלעד בכר.
לעיתים, בהמלצת הועדה המייעצת, מפנה רשם הקבלנים את המבקש לעבור מבחנים על מנת להווכח אם יש לו את הידע המספיק בענף בו הוא מבקש להרשם קבלן (סעיף 4(ב)(2) לחוק ותקנות רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות (ראיות ומבחנים לענפי משנה) תשמ"ט-1988).
...
"לאחר שמיעה יסודית של טענות הצדדים מכאן ומכאן, הגענו לכלל מסקנה שראוי שוועדת הערר תקבל לעיונה חוו"ד של מומחה. תחום הביצוע בענף 600 מצומצם למספר חברות לא גדול. ממילא גם המומחיות הנדרשת בכל מה שסובב את התחום היא מיוחדת.
לפיכך, כדי שיהיה לנגדנו רקע מקצועי הולם, אנו מורים לצדדים לגבש הסכמה לגבי זהות המומחה.
על רקע כל האמור ניתנה החלטתי ביום 22/11/2021 שצוטטה בפתח החלטה זו שעליה הוספתי עתה.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בהחלטה ששלח אל העורר נאמר: "ביום 25.9.17 הופעת לפני הועדה המייעצת לח"מ אך סרבת להשיב על שאלות מקצועיות שנשאלת. בשל כך לא הוכחת כי הנך עומד בתנאי שבתקנה 20(2) לתקנות החשמל (רישיונות), התשמ"ה – 1985 ועל כן אני מסרב לבקשתך לקבל רישיון מסוג "מהנדס חשמל". על החלטה זו הוגש הערר שלפנינו.
וכך, בין היתר, טוען העורר בסעיף 22 לערר שהגיש: "עיון בתקנות החשמל (רישיונות) 1985, מעלה שהמחוקק הסדיר בהוראות ברורות את דרכי מתן הרישיונות. מקום שדרש בחינה מקצועית קבע זאת במפורש. מקום שחשב שיש לקיים הסדר אחר, קבע אף זאת מפורשות. ההסדר הקבוע בתקנות מדבר בשם עצמו. לו רצה המחוקק שיקויים מבחן מיקצוע לאחר תקופת ותק של שנתיים, היה מסדר זאת בחוק כשם שעשה לימים בתיקון מס' 4. לו רצה המחוקק שהמנהל יערוך בחינות מקצועיות היה קובע זאת מפורשות בתקנות החשמל (רישיונות) וממנה לצד המנהל ועדה מייעצת כשם שהסמיך את יחידת הבחינות לערוך בחינות ומינה לה גוף מקצועי מייעץ..." ובפרק הסיכום של הודעת הערר כותב העורר, בין היתר, כך: "מהדברים שהוצגו, נראה כי המשיב קבע דרישה חדשה כתנאי למתן רישיון חשמל, במקום הדרישות הקיימות בחוק ובתקנות." אלא שכפי שציינו בפתח דברינו - ובעניין זה מקובלת עלינו עמדת המנהל - שאלה זו כבר הוכרעה בהליכים הקודמים שהתקיימו בעיניינו של העורר.
...
סוף דבר בערר שלפנינו העורר חולק על סמכותם של חברי הוועדה המייעצת להציג לו שאלות מקצועיות.
אין מנוס - הדרך לרישיון עוברת דרך הוועדה המייעצת והמנהל.
מהטעמים עליהם עמדנו בהרחבה החלטנו לדחות את הערר.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

במרץ 2018 תוקן סעיף 11(ג)(3) לחוק המהנדסים והאדריכלים, התשי"ח-1958 (להלן – החוק): "נקבעו בתקנות לפי פסקה (1) תנאים למתן רישיון, הם לא יחולו לגבי מבקש רישיון שהחל את התמחותו במועד שקדם למועד כניסתם לתוקף, ויחולו לגביו התנאים שהיו בתוקף במועד תחילת התמחותו". לפי העותרת, משמעות התיקון לחוק היא כי כל מי שמגיש בקשה חדשה לרישיון, זכאי הוא שיחולו עליו כל הכללים שחלו במועד תחילת התמחותו.
אולם יובהר כי לפי תקנה 13 לתקנות: "תקנות אלה לא יחולו על מי שהגיש בקשה לרישיון לפני יום פירסומן". משמעות התקנה היא כי המועד הקובע לעניין תחולת התקנות הוא מועד הגשת הבקשה לרישיון, ובשנת 2011 כבר חלה חובת הבחינה.
טענת העותרת כי שהותה בחו"ל מנעה ממנה מלהסדיר את סוגיית הרשוי אינה מצדיקה חריגה מהוראות החוק והתקנות.
...
דיון לאחר ששקלתי את טענות הצדדים כפי שפורטו בכתבי הטענות שהוגשו וכן נערך לפני דיון, מצאתי שדינה של העתירה להידחות מן הטעם שפרשנותה של העותרת לחוק שגויה.
העתירה נדחית איפוא.

בהליך ערעור על בית דין למשמעת (עב"י) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד יצוין במאמר מוסגר שסעיף זה בוטל בתיקון מקיף שנעשה לחוק בשנת 2021 (תיקון מס' 10), שהוסיף גם את האפשרות להתלות את רישיון המהנדס והאדריכל בהתליה זמנית, בטרם הגשת קובלנה או אחריה (ראו בסעיפים 16ח-16ט לחוק).
זו הסיבה שהמחוקק מצא לנכון לאפשר את ייחודן של פעולות מסוימות רק למי שאוחז ברישיון לבצען (ראו סעיף 12 לחוק המהנדסים; וכן ראו תקנות המהנדסים והאדריכלים (רשוי וייחוד פעולות), התשכ"ז-1967; ועוד ראו את הוראות סעיף 2(א) לחוק הקובע את "ייחוד התואר", והאוסר על שימוש בתואר שיש בו כדי להטעות).
...
יישום השיקולים השונים ביחס לגזר הדין המשמעתי הגיעה העת להתכנס ליישום כל האמור לעיל על גזר דינה של ועדת המשמעת.
על רקע זה אני דוחה את טענות מר רון גם ביחס לגזר הדין המשמעתי שהוטל עליו.
על רקע זה אני סבור שיש לבטל את אמצעי המשמעת שהוטל עליהם, ולהחליפו בהתליית רישיונם בפועל לתקופה בת 22 חודשים, ולהפסקת רישומם בפנקס לתקופה זו. תקופה זו היא גבוהה משמעותית במידה רבה מאוד מזו שנקבעה בעניין גשר המכביה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו