מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רישום עצמאי בביטוח לאומי חודש לאחר תאונת עבודה

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב ב"ל 14531-10-18 18 מאי 2020 לפני: כב' השופט דורי ספיבק – אב בית הדין נציגת ציבור עובדים גב' אורנה רזניק נציגת ציבור מעסיקים גב' כרמן קלינגר התובע: דוד בנבניסטי ע"י ב"כ עו"ד אדם וינצר הנתבע: המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ עו"ד אירית רייכנברג פסק דין
ביום 26.6.18 פנה התובע באמצעות בא כוחו אל הנתבע במכתב בזו הלשון (נספח לכתב התביעה, למכתב צורף טופס תביעה להכרה בתאונת עבודה): "מרשי הנו נגר עצמאי.
אם ננסח זאת אחרת, הרי שהיעדרן של ראיות המוכיחות את תאריך התאונה עשוי להטיות את כף המאזניים הראייתית לכיוון אי הכרה בתביעה; שנית כך בדרך כלל, וכך בודאי במקרה כמו זה שלפנינו, שבו התובע נרשם בביטוח הלאומי כעוסק עצמאי בסמוך לתחילת החודש שבו ארעה התאונה, ועל כן אפשרי גם תרחיש שבו התאונה אכן התרחשה , אך במועד קודם למועד שבו נרשם אצל הנתבע.
אף שבהחלט יתכן שאדם ימשיך לעבוד לאחר תאונה, הרי שיש בכך כדי להחליש עוד יותר את הטענה; חמישית וכך בודאי במקרה כמו זה שלפנינו, שבו המבוטח לא רק שהמשיך לעבוד, אלא גם לא פנה לטפול רפואי, לא ביום התאונה, וגם לא בימים או בשבועות הסמוכים לתאונה, והפניה הראשונה לטפול רפואי נעשתה רק חודשיים מלאים לאחר מכן; שישית הפנייה הראשונה של התובע לטפול רפואי היתה לאורטופד ד"ר גיא מעוז, שרשם כך בעת הביקור ביום 15.4.18: "תלונות: מצב לאחר קרע מניסקאלי וארטוסקופיה ברך ימין. מזה כחודשיים וחצי כאבים בברך שמאל מזכירים בדיוק כאבים בימין. מצב לאחר חבלה סיבובית. בבדיקה יישור מלא כאב אז בסוף כיפוף...". רישום רפואי זה אינו מסייע ביד התובע להוכיח שארעה לו תאונה בעבודה דוקא, כיוון שכל שנירשם הוא "חבלה סיבובית". מעבר לכך, הרישום גם אינו מסייע לתובע להוכיח את מועד הארוע, שכזכור הנו מהותי ביותר במקרה שלפנינו, שכן התובע נרשם אצל הנתבע רק ביום 6.2.18 (דהיינו קצת פחות מחודשיים וחצי לאחר מועד התאונה הנטען); שביעית הנתבע הציג במהלך דיון ההוכחות את עמוד 9 מתוך טופס התביעה בן 9 העמודים שהגיש התובע (נ/1).
...
כאשר פניתי למוסד לביטוח לאומי דרך אתר האינטרנט, קיבלתי מענה שהתביעה נדחית בנימוק שמרשי נפגע ב-1.2.18 ונרשם במל"ל רק ב- 6.2.18.
להלן נפרט את דרך הילוכנו בדרך למסקנה זו: ראשית התובע עצמו אינו זוכר את היום שבו נפגע בנגרייה, כך לטענתו.
ברם, לא מצאנו ליתן משקל ראייתי לעדות זאת.
לסיכום משלא הרים התובע את נטל ההוכחה שהיה עליו להוכיח את אירוע התאונה, הריני מורים על דחיית התביעה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

עם זאת, טען הנתבע כי יש לדחות את התביעה מכיוון שהתובע לא היה מבוטח בביטוח נפגעי עבודה במועד הארוע, שכן באותו מועד לא היה רשום במוסד לביטוח לאומי כ"עובד עצמאי" ואף לא עשה את המוטל עליו להרשם.
ההחלטה מיום 14.11.2020 מגשימה את תכלית החוק הסוציאלית בשים לב לנסיבותיו המיוחדות של מקרה זה. הנתבע טען כי במועד התאונה התובע היה במעמד של "עובד עצמאי" ובעלים משותף בקפיטריה, אולם לא היה רשום כ"עובד עצמאי" ולא עשה את המוטל עליו להרשם.
בהקשר זה אוסיף, כי אין מחלוקת שאם הארוע החריג היה מתרחש לאחר ה-15.1.2017 (המועד שבו דווח על התובע כ"עובד שכיר" בקפיטריה ושולמו עבורו דמי ביטוח) היה הנתבע מכיר בארוע הלבבי כפגיעה בעבודה ולא היה דוחה אותה אך ורק בשל הטעות ברשום מעמדו של התובע.
בנסיבות אלה, לטעמי אין לדחות את תביעת התובע רק מכיוון שניפגע בחודש עבודתו הראשון בקפיטריה, כאשר הוכח שנעשו פעולות כדי לרשום אותו כ"עובד שכיר" - רעייתו דיווחה ליועץ המס על העסקתו ביום 1.12.2016 כדי שידווח על כך לנתבע ויעביר את דמי ביטוח במועד הקבוע בחוק.
...
עם זאת, טען הנתבע כי יש לדחות את התביעה מכיוון שהתובע לא היה מבוטח בביטוח נפגעי עבודה במועד האירוע, שכן באותו מועד לא היה רשום במוסד לביטוח לאומי כ"עובד עצמאי" ואף לא עשה את המוטל עליו להירשם.
לסיכום: שוכנעתי כי עקב טעות כנה מצד התובע ורעייתו בהבנת מעמדו האמיתי הוא נרשם כ"עובד שכיר" ולא כ"עובד עצמאי".
משרישומו של התובע כ"עובד שכיר" נעשה במועד הקבוע בחוק, שוכנעתי שיש לראותו כמי שעשה את המוטל עליו כדי להירשם כדין בהתאם לסעיף 77(א) לחוק ולכן יש לראותו כ"מבוטח" לפי סעיף 75(א)(2) לחוק.
סוף דבר התביעה מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת המוסד לביטוח לאומי, הפגיעה הוכרה כתאונת עבודה, והתובע ניהל הליכים ממושכים במשך שנים ארוכות עד שהוכרו לו נכויות צמיתות.
חוסר היציבות שאפיינה את היתנהלות התובע לפני התאונה, ממשיכה לאחריה – בשנת 2015 עבד התובע ב- 7 מקומות עבודה שונים – סה"כ – 10 חודשים במהלך השנה והרוויח שכר כולל של – 27,015 ₪ בשנת 2016, עבד התובע בארבע מקומות שונים במהלך 8 חודשים, כאשר 6 חודשים מתוכם עבד במקום אחד, שזהו הרצף הגדול ביותר של חודשי עבודה בהם עבד התובע והרוויח שכר של 35,178 ₪, סה"כ הכנסותיו של התובע במהלך אותה שנה היו – 49,314 ₪, כאשר בארבעת החודשים האחרונים באותה שנה נרשם התובע גם כעצמאי.
ההיסטוריה התעסוקתית של התובע לפני ואחרי התאונה, לפחות זו שהובאו בעיניינה ראיות בהליך, אינה מצדיקה, חישוב אקטוארי של הפסדי העבר בהתאם לנכויות הזמניות שנקבעו במוסד לביטוח לאומי שאינן מחייבות בהליך זה. ניכר שבחלק מן התקופה לא נגרמו לתובע הפסדים כלל ושעזיבת העבודות בזו אחר זו אינה קשורה בהכרח לתאונה.
...
אינני מקבלת את טענות הצדדים, כאשר כל אחד הקצין בעמדתו לפי שיטתו.
בת זוגו לשעבר שהתגוררה עם התובע בעת שעבר את הניתוח בין השנים 2016 ועד 2020 השיבה לעניין העזרה שהעניקה לו במהלך כל השנים שהתובע "לא היה צריך סיעודי אבל כן [העניקה לו עזרה – א' מ'] ... זה, זה לא היה משהו שלצורך זה לקחתי חופש או, והצריך ממני מאמץ מיוחד. זה היה פשוט להיות נוכחת. אני גם יכולה להגיד שגם במידה והוא היה גר לבד הוא לא היה נזקק לי. הניתוח שלו היה אמור להסתכם בכמות מסוימת של שעות. הוא הכפיל את כמות השעות. הניתוח היה יותר מורכב ממה שחשבו וגם ההחלמה אם היו אמורים לשחרר אותו כעבור אם אני לא טועה 48 שעות הוא בסופו של דבר היה 5 ימים- שבוע בבית החולים", לשאלה אם היה צריך עזרה לאחר הניתוח השיבה: "כן בוודאי. לא, הוא היה צריך עזרה קלה לא מעבר, לא מעבר" (שם, עמ' 9 שורה 10 ואילך) אמו של התובע השיבה שהלכה עם התובע לרופאים ולקחה אותו לבית החולים ובמקום שהוא ידאג לה היא דאגה לו, אבל ניתן היה להתרשם שלא מדובר בטיפול יוצא מדרג הרגיל.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובע סך של 169,940 ₪ בתוך 30 יום, בצירוף ריבית והצמדה עד מועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ממקום התאונה פונה התובע ע"י מד"א לבית החולים לניאדו, כאשר בדו"ח מד"א נרשם כי התובע סובל מכאבים בגב וברגל שמאל וכן משפשוף במרפק שמאל.
נטען כי במסגרת תביעה שהגיש התובע למל"ל הצהיר כי כחודש לאחר התאונה חזר לעבודתו כעצמאי, דיווח למוסד לביטוח לאומי כי לא חלה ירידה בהכנסותיו, וועדת המל"ל קבעה כי אין מקום להפעלת תקנה 15 מאחר ואין ירידה בהכנסות.
במסגרת התביעה שהגיש התובע למל"ל להכיר בתאונה כתאונת עבודה, הצהיר כי שב לעבודה כעצמאי ביום 10.1.19, היינו כחודש בלבד לאחר התאונה.
...
אני סבור כי יש לקבוע שהנכות התפקודית של התובע אינה עולה על שיעור הנכות הרפואית המשוקללת שקבע המומחה מטעם בימ"ש בתחום האורתופדיה 11.5%.
בהקשר זה, ניתן להפנות לפסק הדין שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בבאר שבע מיום 17.3.21, שאושר בבית המשפט העליון ברע"א 3362/21, בו מצא בית המשפט להפחית משיעור הפיצוי של קטינה ולהעמידו על שיעור גלובלי של כ- 40% כאשר מדובר היה בנכות נמוכה של 5%.
אשר על כן, הנתבעת תשלם לתובעת פיצוי בסך של 120,000 ₪ מעבר לניכויי המל"ל בתוספת שכ"ט עו"ד כדין ואגרה כפי ששולמה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על פי סעיף 77 (א) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה – 1995 (להלן – החוק), "לגבי עובד עצמאי, תנאי לגימלה לפי פרק זה הוא שהמבוטח היה בעת הפגיעה רשום במוסד כעובד עצמאי או שעשה את המוטל עליו כדי להרשם". הכללים לגבי רישום עצמאי כמבוטח, לצורך ענף נפגעי עבודה, נקבעו בתקנות הביטוח הלאומי (רישום), התשכ"ג - 1963.
העד, מר מויאל: אני גבירתי, אני פחות הייתי אולי מתייחס יותר לתשלום אלא לקטע של ההודעה עצמה, שבה מופיע שהוא מוגדר כעצמאי, על סמך זה אני יצאתי מנקודת הנחה שהוא מבוטח בזמן פתיחת התיק, את הטופס הזה באמת אני שלחתי לאחר התאונה כי באמת הוא פנה אליי אחרי התאונה, הסתכלתי בביטוח לאומי כדי לראות כל מיני מידעים ואז גיליתי באמת שהוא לא מבוטח ואז ישר שיגרנו את המכתב הזה.
העד, מר מויאל: אבל מה שקרה ש, כשדודי עבר את התאונה והוא נידרש למלא כל מיני טפסים לביטוח לאומי, לנכות וכאלה, אז הוא שאלה אותי כל מיני שאלות, כמה הוא משלם כל חודש, כמה הוא שילם, כל מיני דברים, ואז נכנסתי לאתר המייצגים של ביטוח לאומי ופתאום לתדהמתי גיליתי שהוא לא מבוטח ואז שגרתי את המכתב,"
...
לאחר ששמענו את התובע ואת יועץ המס שלו, מר מויאל ועיינו בראיות שהוצגו בסוגיה שבמחלוקת, הגענו למסקנה כי אין לראות בתובע כמי ש"עשה את המוטל עליו כדי להירשם" כעצמאי.
הנתבע התנגד להשלמת הראיות לאחר סיום שלב ההוכחות, אך מקום בו אין חולק כי התובע לא שילם את דמי הביטוח לפני שנפגע (ר' בעדות התובע בעמוד 9 שורות 7- 9 ובעדותו של מר מויאל – עמוד 10 החל משורה 13), לא מצאנו כי למסמך זה נפקות בסוגיה שבמחלוקת.
לא שוכנענו כי המכתב שהוצג רק כאשר העד התייצב לחקירה נגדית בבית הדין, אכן היה הסיבה שבעטיה התובע או מי מטעמו סברו כי הוא רשום אצל הנתבע כעצמאי.
זאת ועוד – על פי הסכום שננקב בדרישת התשלום לדמי הביטוח (172 ₪), מקובלת עלינו טענת הנתבע כי מדובר בדמי ביטוח מינימליים למי שאינו משתכר.
" לאור כל האמור לעיל, אין מנוס מדחיית התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו