מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רישום משכנתא למרות הכחשת תוקפו של חוזה חוק המיטלטלין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום דימונה נפסק כדקלמן:

התובע, מר מיכאל זינו (להלן: "התובע") טוען כי הוא הבעלים של הדירה, וזאת למרות שאינו רשום ככזה בלישכת רישום המקרקעין.
ביום 15.3.06 נחתם הסכם השכירות הראשון בין התובע לנתבע (נספח 3 לתצהיר התובע) תקופת השכירות הייתה החל מיום 15.3.06 ועד ליום 31.12.06, להסכם היה ערב בנו של הנתבע, מר חנן אזולאי (נספח 4 לתצהיר התובע), ביום 1.1.07 נחתם הסכם שכירות לשנה נוספת בין בנו של הנתבע , חנן אזולאי, לבין התובע (נספח 12 לתצהיר התובע), ביום 1.1.08 נחתם הסכם שלישי שתוקפו עד ליום 31.12.08 (נספח 14 לתצהיר התובע).
הנתבע טוען כי מאחר וכל החוזים שהוצגו הנם למראית עין, ומכוח הוראות סעיף 13 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973, החוזים בטלים.
(3) תביעות בדבר חזקה או שימוש במקרקעין או בדבר חלוקתם או חלוקת השמוש בהם, לרבות תביעות הכרוכות בהן שעניינן חזקה או שימוש במיטלטלין, יהיה שוויו של נושא התביעה אשר יהיה; אך בית משפט שלום לא ידון בתביעות בדבר חכירה לדורות ובתביעות אחרות הנוגעות למקרקעין".
התובע הכחיש כי הנתבע העביר לו כספים, לטענתו הרישום "פפה" בטבלת המעקב שנערכה על ידי חנן אזולאי זה אבא של אישתו (עמ' 9, שורה 26), הוא מכחיש כי הנתבע ויתר על דמי תיווך שהיו מגיעים לו ואשר הועברו לתובע על חשבון הדירה (עמ' 12, שורות 23-30) הוא עזר לו ונהג בו כאילו היה התובע בנו אבל לא עשה זאת תמורת כסף (עמ' 13, שורות 7-8).
הנתבע מנגד טען כי בפועל מדובר היה בהלוואה, הנתבע דאג להעביר לתובע תשלום השווה בערכו ל20% מהנכס והתובע לקח את המשכנתא על הדירה במקומו (עמ' 18, שורות 23-28), כל ההסכמים היו למראית עיין והכל כדי לעקוף את כונס הנכסים והליכי פשיטת הרגל (עמ' 18, שורות 31-35), כל ההסכמים לא נחתמו על ידו (עמ' 19, שורה 5), הכל היה כי הנתבע לא יכול היה לקחת משכנתא (עמ' 19, שורות 17-21), הנתבע סידר לתובע לקנות נכס וויתר על דמי תיווך בסך 100,000 ₪ (עמ' 20, שורות 4-10) אותם יש לזקוף על חשבון התשלום בגין הדירה.
...
הכוונה הייתה כי הנתבע ישלם את תשלומי המשכנתא אולם בפועל התובע שילם את כל התשלומים.
לגבי האישורים שצירף התובע ולפיהם הנתבע שילם שכר דירה בשנת 2007, אני מקבל את עדותו של חנן אזולאי כי מדובר באישורים פיקטיביים שנועדו להונות את הרשויות, ואם הציג אותם התובע לשלטונות המס (כטענתו) הרי שגם הוא פעל שלא כדין.
אולם מאחר והנתבע לא פעל בהתאם לאופציה זו (שאינה כתובה בשום מקום) ואיש לא הגיש תביעה בעניין זה, הרי שדין התביעה להתקבל ויש להורות על פינוי הנתבע מהדירה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

יתר על כן, גם אם רבינוביץ נותרו בעלי הזכויות בבית בעת יצירת השיעבוד לבנק, די בכך שקודם ליצירת השיעבוד ניתנה על ידם התחייבות להקנות לתובעים את הזכויות "כשהנכס נקי מכל שיעבוד" (סעיף 8 להסכם המכר מיום 14.12.99), על מנת שדיני העיסקאות הנוגדות ייכנסו לתמונה וידחו – בהתמלא התנאים הקבועים במסגרתם (סעיף 9 לחוק המקרקעין וסעיף 12 לחוק המיטלטלין) – את השיעבוד לטובת הבנק מפני הסכם המכר לטובת התובעים.
על פי האמור בהסכם מיום 14.12.99, הוא נערך ונחתם במועד זה באשדוד, ובמסגרתו הסכימו רבינוביץ למכור ליקטר "בתור נאמן לפי הצהרת נאמנות" את כל זכויותיהם בבית, בתמורה לסך של 240,100 דולר, ולהעביר את הזכויות על שם הקונה "כשהנכס נקי מכל שיעבוד, חובות, עיקולים, מישכון וכיו"ב, ובכפוף לכך שהקונה שילם התמורה". רבינוביץ אינם מכחישים את חתימתם על ההסכם (חקירתו הנגדית של מר רבינוביץ, עמ' 19 שו' 1).
אולם נוכח קיומו של הסכם המכר החתום על ידי מר רבינוביץ, אין מקום לפנות לתרחיש לו טוענים רבינוביץ ויש להעדיף את האפשרות הטבעית העולה בקנה אחד עם ההסכם: יקטר, שרכש את הבית באמצעות סופרביץ, נוכח כי רבינוביץ לא סילקו את החוב שרבץ עליו במס רכוש, חרף היתחייבותם בסעיף 10 להסכם לשאת בכל המיסים ותשלומי החובה עד למסירת החזקה.
לכאורה, בהתאם לכלל העתיק שאין אדם יכול להקנות זכויות יותר מכפי שיש לו (nemo dat quod non habet), במועד בו רבינוביץ מישכנו לבנק את זכותם כלפי המינהל, קרוב לשנה לאחר חתימתם על הסכם המכר, הזכות אותה ביקשו למשכן כבר לא נמצאה ברשותם, ואם כך המשכון וההתחייבות של המינהל לרשום משכנתא לטובת הבנק אינם בני תוקף.
לעומת זאת (כלשון סעיף 4 לחוק): "אם הודיעו לחייב על ההמחאה השניה לפני שהודיעו לו על הראשונה, הזכות היא של השני". מאחר שהודעת התובעים למינהל על קיומו של הסכם המכר ניתנה לראשונה ביום 24.4.01, קרוב לחצי שנה לאחר שהומצאה למינהל (ביום 9.11.00) הבקשה לרישום משכנתא לטובת הבנק בגין הסכם ההלוואה, ממילא הזכות הגוברת היא זכות המישכון של הבנק ולא זכות הרכישה של התובעים.
...
בעניין זה כתב השופט אנגלרד בע"א 2328/97 כוכבי נ' ארנפלד, פ"ד נג(2) 353, 379-376, את הדברים הבאים: "מחלוקת מפורסמת היא אם חל סעיף 2(ב) לחוק המשכון על המחאה על דרך שעבוד במובן סעיף 1(ב) לחוק המחאת חיובים. חילוקי הדעות נסבים סביב השאלה אם המחאה על דרך שעבוד כפופה להוראת חוק המשכון או שמא היא בלתי תלויה בהוראת סעיף 2(ב) לחוק המשכון. הספק נובע מכך שחוק המחאת החיובים אינו דורש כל תנאי מיוחד לתקפותה של המחאה על דרך שעבוד, בניגוד להוראות המצויות בחיקוקים אחרים... לכן, לכאורה, גם אין צורך למלא אחר התנאים הנדרשים לקיומו של משכון. לעומת זאת, יש הגורסים כי המחאה על דרך שעבוד נתפסת על ידי הוראת סעיף 2(ב) לחוק המשכון, בהיות האחרונה הוראה ספציפית. בין ראשי המדברים בעד עצמאותה של ההמחאה על דרך שעבוד מצוי השופט זוסמן... למסקנה דומה, אם כי מנימוקים שונים, הגיע גם פרופ' ג' טדסקי... בדעה מנוגדת מחזיקים השופטת בן-פורת, פרופ' ויסמן ופרופ' לרנר, ולפיה אין מקום להבחין בין סוגים שונים של עיסקאות שעבוד זכויות לעניין סיווגן הנורמטיבי. לדעתם, על כל עיסקה אשר במהותה היא עיסקת מישכון חלים חוק המשכון וחוק המחאת חיובים זה בצד זה כאשר ההוראות השונות המצויות בשני החיקוקים משלימות אלה את אלה... עמדת המתנגדים לדעתם של השופט זוסמן ופרופ' טדסקי מצאה ביטוי גם בפסיקתו של בית משפט זה, אם כי עד כה באימרות אגב וללא דיון במחלוקת עצמה... והנה, במחלוקת זו, דעתי כדעתם של פרופ' טדסקי והשופט זוסמן. אם הבנתי נכון את השקפתו של פרופ' טדסקי, היא מבוססת על כך שבמקרה של המחאת הזכות, הממחה-החייב אינו עוד בעל הזכות המצויה כעת כולה בידי הנמחה. ממילא אין כאן עיסקת מישכון המניחה, כאמור, שעבוד לטובת הנושה בנכס השייך לחייב". ראו גם ע"א 9955/09 יוגב נ' יוסף (28.8.12) בו הוצגו הדעות השונות בסוגיה, אך הוחלט על ידי בית המשפט העליון כי "אין צורך להכריע עתה במחלוקת הרחבה שקיימת בנושא זה" (פסקה 35).
התוצאה התוצאה המתקבלת מכל האמור היא זו: התביעה העיקרית מתקבלת באופן חלקי, כך שנקבע כי אין תוקף למשכון ולהתחייבות לרישום משכנתא שנרשמו אצל רשם המשכונות והמינהל לטובת הבנק בנוגע לזכויות רבינוביץ בבית.
התביעה לאכיפת הסכם המכר שבין רבינוביץ לבין התובעים ולרישום הזכויות בבית על שם התובעים – נדחית, באשר לא הוכח כי התובעים עמדו בכל התחייבויותיהם על פי ההסכם, לרבות תשלום מלוא התמורה במועד המוסכם, וכן בשל אי-צירוף כל הצדדים העלולים להיפגע מסעד זה. התביעה-שכנגד לסילוק יד הנתבעים-שכנגד מהבית – נדחית, תוך הבהרה כי אין בכך למנוע מרבינוביץ להגיש תובענה לביטול הסכם המכר בשל הפרתו, ותוך הדגשה כי אין בפסק דין זה כדי לקבוע ממצא לכאן או לכאן בסוגיה זאת.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

שהרי, בהעדר הסכם ממון תקף חל מנגנון איזון המשאבים (סעיף 3(א) לחוק יחסי ממון), בין אם הצדדים "עירבבו" את נכסיהם ובין אם לא, ואף אין באופן רישום נכס זה או אחר כדי לגרוע מהזכות לאיזון המשאבים (סעיף 9 לחוק יחסי ממון).
האיש מכחיש היותו בעל מניות בחברה, וזאת חרף הרישום, עת לטענתו כלל הזכויות בחברה נתונות לאחיו, עת הוא עצמו עבד בחברה כשכיר בלבד, והחל עבודתו בעסק השייך לאחיו עוד קודם לנישואין.
האיש טען, כי הטעם לרישום האמור הוא "פרוצידוראלי", וזאת נוכח דרישת בנק, אשר העניק לחברה של החברה XXX אשראי המובטח במשכנתא, לשם רכישת נכס המקרקעין בו מופעל עסק ה (סעיפים 39-41 לכתב ההגנה המתוקן, סעיפים 63-83 לסיכומי האיש).
מיטלטלין בדירת המגורים השכורה אין חולק, כי עת עזבה האשה את דירת המגורים המשותפת נותרו בה מיטלטלין כמפורט בסעיף 31 ד לכתב תביעתה המתוקן, אשר את הנטען בו לא הכחיש האיש בכתב הגנתו המתוקן (מקרר, פינת אוכל, חדר שינה, שידות, גז, תנור, ארונות בגדים, רהיטי סלון, מכונת כביסה, מיקסר, ספריה, מערכת קולנוע ביתית, מחשב ומגהץ).
...
₪ בגין המיטלטלין שנותרו בחזקתו עת עזבה את דירת המגורים המשותפת, סך 10,000 אשר על כן הנני מורה כדלקמן: מניות האיש בחברה, כשוויין במועד הקובע, הן נכס בר איזון, ולפיכך על האיש לשלם לאישה את מחצית שווי המניות הללו במועד הקובע, וזאת בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מהמועד הקובע.
הנני מורה על איזון כלל החסכונות הפנסיונים שצברו הצדדים ממועד הנישואין ועד המועד הקובע, בערכם במועד הקובע, מחצה על מחצה, וככל שזכויות אלו טרם גמלו בידי המעוניין בכך לפעול לרישום הערה אצל "הגורם המשלם" בהתאם להוראות החוק לחלוקת חיסכון 8 .
יתר טענות הצדדים נדחות.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

עסקינן בהסכם שאין מחלוקת שנערך במסגרת הליך גישור בין הצדדים ונכרת ביום 15.11.06 ההסכם קיבל תוקף שפוטי עם תום דיון בבית המשפט לעינייני מישפחה בבאר שבע ביום 22.11.06 (תמ"ש 15170/06 ; להלן: "ההסכם" ו- "פסק הדין", לפי העניין).
בין היתר הוסדרו סוגיית המיטלטלין, הרכבים והזכויות הכספיות והסוציאליות של הצדדים וכן הוסדרה סוגיית דירתם המשותפת של הצדדים.
לטענת התובע על בית המשפט לצקת תוכן שפוטי להוראות סעיף 28 להסכם שיבהיר מהי העת הסבירה למכר הדירה, וזאת לאור הוראות סעיף 41 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג 4 1973 כמו גם לאור הוראות סעיף 7 לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה, התשנ"ה – 1995 – (להלן:" חוק החוזים" ו"חוק בית המשפט לעינייני מישפחה").
הנתבעת אף מבהירה את הגיונם של דברים בעת מכירת ההסכם, מקום בו לשיטתה ויתורו של התובע על זכויותיו בדירה קיפח לשיטתה אותה ולא אותו; זאת בהיתחשב בכך שאין חולק שחלקו הארי של סכום רכישת הדירה מומן במימון בנקאי, מקום בו היא עצמה נשאה בנטל חיובי המשכנתא כל השנים, וחרף כל זאת ככל שתמכור את הדירה היא תיאלץ לשלם לתובע עצמו רבע מערך הדירה, משל השקיע התובע כספים ב"תוכנית חסכון".
גם ביחס לסעיף 28 עצמו טוענת הנתבעת שאין כל הצדקה לקרוא בו פרשנות הנוגדת את פרשנותו הטבעית והפשוטה וכי לא הוצגה כל ראייה של ממש לתיזה שמעלה התובע, המוכחשת מכל וכל, לפיה לטענתו הסכימו הצדדים שמועד מכירת הדירה יהיה הגיע הבן .
בכל הנוגע לטענה הקשורה עם רישום המישכון בשנת 2015 הבהירה הנתבעת בסיכומיה שעסקינן בשיעבוד שהוטל על הדירה בעת שרכשה דירה נוספת ביחד עם בן זוגה החדש, כי סכום המשכנתא על הדירה נשוא המחלוקת כלל לא הוגדל ואין לכך כל נפקות ביחס לטענות התובע.
זאת, הן לאור תכליתו ההוליסטית של ההסכם (שנועד להסדיר מכלול שלם של סוגיות הכרוכות עם פירוד הצדדים, והחיובים שבו – ממקור רכושי ומקורות אחרים – שלובים הם) ; והן לאור המשמעות הגלומה באישורו הפרונטאלי של ההסכם בפני ערכאה שיפוטית אשר מחויבת לוודא את הבנת הצדדים וחופשיות רצונם.
...
כפועל יוצא גם מטעמים אלה אין מקום להיעתר לתביעה.
אולם מקום בו ההסכם לא הגביל את הנתבעת בכל דרך מלפעול כהבנתה בקשר עם הדירה, טענתו של התובע בסיכומיו בלבד בכל הקשור עם כך נדחית אף היא.
סיכומם של דברים, דין התביעה להידחות וכך אני מורה.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ביום 24.11.21, דהיינו לאחר הגשת כתב התביעה בהליך זה, ניתן פסק דין בת"א -----, במסגרתו נתן בית המשפט המחוזי תוקף של פסק דין להסכמות הצדדים ולפיו על הצדדים לשלם לתובעים 900,000 ₪ בתוך שלושה חודשים.
בכתב התביעה מציין התובע במפורש כך: "לתובע זכויות וחובות נוספים שנצברו במהלך הנישואין, אולם תביעה זו אינה תביעה לאיזון משאבים לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג, אלא תביעה לפירוק ולסילוק יד לפי חוק המקרקעין וחוק המיטלטלין, ולכן אין חובה לפרט בתביעה זו לגבי זכויות וחובות אלו". טענות התובע יחסי הזוגיות של הצדדים עלו על שרטון והם התגרשו זה מזו.
טענות הנתבעת הנתבעת מכחישה טענות התובע וטוענת כי היתה לו לעזר מאז הכרותם.
אחרת,יראום כמסכימים להסדר איזון המשאבים לפי פרק זה, ויראו הסדר זה כמוסכם בהסכם ממון בעל תוקף שנתמלאו בו הוראות סע' 2".
. את התנהלותם הכספית-כלכלית של בני הזוג באשר לנכס, למשל אם לקחו משכנתא במשותף למימון הרכישה או הבנייה; את שאלת קיומן של השקעות כספיות בנכס מטעם בן הזוג הטוען לשיתוף; את השתתפותם של שני בני הזוג (בין בכסף ובין בעמל) בשי.ץ משמעותי שבוצע בנכס, בתכנונו או בבנייתו; הבטחות או מצגים אקטיביים מצד בן הזוג הרשום כלפי מישנהו; וככל שמדובר בבית המגורים של בני הזוג – את משך הזמן שבו התגוררו בני הזוג בנכס.
מציין התובע כי למרות שהמשכנתא ניטלה הרבה אחרי הנשואים ובלא קשר לדירה בש. אלא שבאמצעותה נרכש נכס אחר, חש הוא צורך לסייע לנתבעת ומוכן לחיוב האמור.
...
(6) אשר למועד התגבשות הזכות מכוח הלכת השיתוף הספציפי, אין כל צורך להגיע למסקנה בדבר המועד המדוייק שבו התגבשה כוונת השיתוף, די בכך שנגיע למסקנה כי כוונה זו התגבשה אי-שם על ציר חיי הנישואין, במהלך החיים המשותפים [סע' 35 לפסה"ד].
נוכח כל האמור לעיל, נחה דעתי לקבוע כי הנתבעת לא הצליחה להרים הנטל ולהוכיח אותו "דבר מה נוסף" שהיה בו להקנות לה זכויות באותו נכס חצוני, הדירה בש..
התובע עצמו אישר שאחי הנתבעת הביאו לו עובר לנשואין סך של 50,000 ₪ לשם רכישת המטלטלין ויכול ובשל כך לא פירט התובע לענין זה. סיכום נוכח כל האמור לעיל קובעת כדלקמן: דירה וחנות ברח' ד. י. הדירה והחנות יימכרו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו