מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ריבית חשב כללי: פרשנות תקנות מס הכנסה

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

עוד נטען כי גם אם היה מדובר באיחור בפדיון הסכום, מה שלא חל לגירסת הנתבעים בעיניינו משהסכום שולם, הסעיף הרלוואנטי הוא סעיף 41י"ז1 לתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופת גמל).
סיכומו של דבר, יש לפרש את הביטויים טעות סופר, פליטת קולמוס או השמטה מקרית על-פי המשמעות הטכנית הצמודה לביטויים אלה על-פי פירושן הלשוני הרגיל ולא להרחיב את היריעה ולאפשר תיקונים בפסק-הדין, שאינם אלא מסווה לכתיבת פסק-דין חדש".
ובהתאם לכך לצד קביעה זו התכוון בית הדין לציין סך 198,991.50 ש""ח (ולא כפי שציין בשוגג בפסק הדין בסך 11,914 ₪). כפי שניתן לראות מדובר בשיבוש טכני בלבד, זאת גם כפי שניתן להווכח גם מהעובדה שנדחתה הטענה החלופית של התובעת לצרוף ריבית החשב הכללי בסעיפים 125-127 לפסק הדין. ועל כן טענתה לסך 11,194 ₪ בעיניין זה, אינה רלוואנטית עוד.
...
בנסיבות אלו, אין לקבל את טענת הנתבעים להגנות על פי סעיף 18 לחוק הגנת ועל כן נדחות.
פסק הדין יתוקן באופן הבא: סעיף 124 (א) לפסק הדין: "124. על כן ולנוכח כל האמור, מתקבלת תביעת התובעת כי על הנתבעים לפצותה בסכומים להלן:
" סעיף 130 לפסק הדין: " 130. מתקבלת תביעת התובעת כלהלן. על כן, ישלמו הנתבעים 3, 4 ו- 5 לתובעת את הסכומים כמפורט מטה :

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2015 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

הקרן אינה יכולה לבחור לה את סוג הריבית המיטיב עימה או עם המשיבים 2-4 "כאשר לשון פסק הדין ברורה ואין צורך לעשות שימוש בכלים פרשניים". ככל שקביעת בית הדין קמא אינה ברורה, הדרך לפרש קביעתו היא בידי לישכת ההוצאה לפועל, הרשאית לפנות לבית הדין האיזורי בבקשת הבהרה.
כך גם בהמשך, בפיסקה 12 לפסק הדין מיפרט בית הדין את סכומי החוב בהם מחויבת המועצה כלפי כל אחד מן המשיבים 2-4, תוך שהוא מציין כי יש להוסיף ריבית חשב כללי על הקרן בלבד, "מיום 9.12.2010 ועד ליום התשלום המלא בפועל". מתוך קביעות בית הדין האיזורי בפסק דינו עולה בבירור מוחלט הוראתו, כי הריבית כפי שתחושב על סכום הקרן בלבד היא ריבית פיגורים על פי תקנה 22 לתקנות מס הכנסה.
...
ההכרעה נמצאנו למדים, כי המחלוקת בין הצדדים נעוצה במידה רבה בפירוש קביעתו של בית הדין האזורי בפסק הדין שבערעור בשאלה בדבר שיעור הריבית שייווסף לסכומים שפסק.
נוסיף עוד ונאמר, כי לא מצאנו ממש בטענת המועצה לפיהן אין לשמוע לטענות הקרן בדבר זכאותה לריבית פיגורים, משעה שלא פעלה לגביית הסכום מן המועצה.
סיכומם של דברים- במחלוקת שנפלה בין הצדדים לעניין "סוג הריבית לפיה יתבצע חישוב הריבית ממועד מתן פסק הדין ועד למועד התשלום בפועל" אנו מקבלים את עמדת הקרן, ופוסקים כי הריבית היא ריבית פיגורים לפי תקנה 22 לתקנות מס הכנסה.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

מקום בו המעסיק אינו מעביר לקרן את דמי הגמולים בהתאם למועדים שנקבעו בהוראות הדין, מחוייבת קרן הפנסיה לגבות מהמעסיק פצויי הלנה כאמור בהוראות חוק הגנת השכר התשי"ח -1958 ולחילופין, רבית החשב הכללי זאת בהתאם להוראות תקנה 11 לתקנות הפיקוח על שירותים פינאנסיים (קופות גמל) (תשלומים לקופות גמל) התשע"ד 1964 שלשונה: "(א)לא הפקיד מעביד תשלומים בעד עובד לקופת גמל במועד הקבוע בתקנה 10, ישלם לקופת הגמל ריבית, לרבות ריבית שנצטברה בשל חוב ריבית, בעד התקופה שמתחילה ביום 16 בחודש העוקב לחודש העבודה שבעדו נדרשה הפקדת התשלומים, ומסתיימת במועד התשלום בפועל; ריבית כאמור תהיה בשיעור הריבית בשל איחור בהעברת כספים מהמערכת הבנקאית שמפרסם החשב הכללי של מדינת ישראל מזמן לזמן.
" (יוער כי קודם לכך הוסדר שיעור הרבית בתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל), תשכ"ד-1964) ריבית פיגורים היא בבחינת הגבול התחתון של שיעור הריבית שיש להעניק לקופת גמל שעה שהמעביד מעביר אליה את התשלומים באיחור.
ככלל, בית הדין רשאי להפעיל את שיקול דעתו ולהורות על הפחתת פצויי ההלנה על פי אמות המידה שבסעיף 8 לחוק הגנת השכר, במקרה בו אי התשלום במועד נבע "מנסיבה שלמעביד לא הייתה שליטה עליה או עקב חילוקי דיעות בדבר עצם החוב, שיש בהם ממש לדעת בית הדין האיזורי, ובילבד שהסכום שלא היה שנוי במחלוקת שולם במועדו". (ענין קלע לעיל).כן נקבע, כי ספק ביחס למגמה זדונית של המעסיק בעיכוב התשלום "צריך להתפרש לקולא", אך הכל בהתאם לנסיבות (עע) 300215/98 דומוס תעשית רהיטים בע"מ - מירב בן הלל, 31/05/00).
...
אם לא די בהתנהלות זו, התוצאה היא כי תביעה על סך כ- 220,000 ש"ח מסתכמת בהפרשי רבית בסך של 13,600 ₪- סכום שהייתה נכונה הנתבעת לשלם לכתחילה לתובעת לו הייתה התובעת פועלת כראוי.
                 נוכח התנהלות התובעת במהלך כל ההליך, שיעור התביעה ודחייתה הלכה למעשה פרט לריבית שכבר בדיון הראשון ועוד קודם לתביעה נציג הנתבעת היה מוכן לשלמה, בנסיבות אלה , ונוכח הפסיקה בעניין זה, מצאנו מקום לחייב את התובעת דווקא בהוצאות הנתבעת ואלה יועמדו על סך של 16,500 ₪.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובעת סך של 13,600 ₪ בגין הפרשי ריבית.
מנגד תשלם התובעת לנתבעת סך של 16,500 ₪ בגין הוצאות משפט.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2007 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

סגנית הנשיא אלישבע ברק-אוסוסקין האם זכאית המערערת, חברה לניהול קופות גמל, לפצויי הלנה תחת תוספת ריבית "חשב כללי" כפי שנפסקו לה. בית הדין האיזורי, השופט הראשי השופט חיים סומך ונציגי הציבור מר אליעזר רוניס ומר שמעון כהן (עב 1985/03), פסק כי על המועצה המשיבה לשלם לקרן המערערת את חובה כשהוא נושא ריבית "חשב כללי" לפי תקנות מס הכנסה (כללים לאישור וניהול קופות גמל) תשכ"ד-1964.
עמד על כך חברי השופט רבינוביץ כדלקמן: "פסיקת פיצוי הלנה היא בשקול דעת בית הדין.... על בית הדין למצוא, איפוא, את האיזון הנכון שבין גורם ההרתעה מחד לבין הטלת מעמסה בלתי פרופורציונית על המעסיק מאידך. ספק ביחס למגמה זדונית של המעסיק בעיכוב התשלום צריך להתפרש לקולא, כלומר הנטייה לפסוק פיצוי הלנה מופחתים, אך הכל בהתאם לנסיבות" (עע 300215/98 דומוס תעשיות רהיטים בע"מ - מירב בן הלל, לא פורסם).
...
ואלה הטעמים לדבר: הנזק לעובדים עקב אי העברת הכספים לקרן השתלמות אינו מיידי; הפגיעה בקרן בשל אי העברת חלק המעביד אינה זהה לפגיעה בעובדים ששכרם מולן; לעובד אשר שכרו מולן אין מנוס ממציאת מקור פרנסה אחר, לעיתים באמצעות תשלום ריבית מופרזת.
בנסיבות חריגות אלה, ונוכח התחייבויותיהם של כל הגורמים הנוגעים בדבר למצוא פתרון לבעיה חמורה זאת, סבורני, שאין להטיל מעמסה נוספת על הקופה הציבורית בדמות פיצויי הלנה, אף שכאמור, בימים כתיקונם ראוי היה לעשות כן. יתרה מזו, למרבה הצער נוכחנו מדיונים בהליכים אחרים, כי השתת פיצויי הלנה מלאים או חלקיים בגין הלנת שכר או אי העברת הפרשות לקרנות, אינה גורמת בהכרח לעומדים בראש הרשויות המקומיות לבצע את המוטל עליהם ולהעביר את ההפרשות לקרנות בעד עובדיהן.
סוף דבר הערעור נדחה.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2009 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

על רקע זה הובא לפתחנו ערעור זה שעניינו בשאלה האם יחויבו המועצות - המשיבות בתשלום פצויי הלנה לקרנות ההשתלמות - המערערות, ואם כן האם יהיו אלה פצויי הלנה בשיעור מלא, או בשיעור מופחת בריבית "חשב כללי" כהגדרתה בתקנות מס הכנסה (כללים לאישור וניהול קופות גמל), התשכ"ד-1964, כפי שקבע בית הדין האיזורי.
במסגרת המאזן הכולל, ייבחן הנזק שייגרם לקרן ההשתלמות, והאם "היחס בין האיחור בהפרשות להשפעה של פצויי ההלנה על המעביד יהא סביר ומידתי". "ספק ביחס למגמה זדונית של המעסיק בעיכוב התשלום צריך להתפרש לקולא, כלומר הנטייה לפסוק פיצוי הלנה מופחתים". מן הכלל אל הפרט בעניינינו, נמצא טעם לפגם בהתנהלותן של המועצות המקומיות אשר לא טרחו להגיש כתב הגנה.
...
באיזון השיקולים הצריכים לעניין, מתוך שנתנו דעתנו למצבן הכלכלי של המועצות המקומיות, הליכי ההבראה בהן הן נתונות והסדרי התשלומים עם הקרנות, הגענו למסקנה כי מתקיימות נסיבות חריגות המצדיקות שלא להטיל מעמסה נוספת על הקופה הציבורית, בפסיקת פיצויי הלנה מלאים.
אשר על כן, אין מנוס מדחיית ערעוריהן של הקרנות.
סוף דבר הערעורים נדחים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו