גם העובדה שמנגנון החישוב שהותווה בעיניין עמר אינו ניתן תמיד ליישום במערכת היחסים שבין המל"ל לבין חברות הביטוח (בשל הנתוק מהתביעה הנזיקית של הנפגע) אין בה כדי להכניס להסכם את מה שאין בו, לאמור: חבות של חברות הביטוח לשפות את המל"ל אף בגין תגמולים ששולמו לנפגע בגין מרכיבי נכות כללית שאינם קשורים לתאונה.
הקשר הסיבתי שהוא תנאי לחיוב המזיק להשיב למיטיב ערך הטבתו מתבטא, לעומת זאת, בזיקה הסיבתית שבין המעשה העוולתי לבין הנזק דהיום, לאמור בין מעשה הנזיקין לבין הנכות שהוסבה בתאונה.
ב. לטעמי, משמעות קבלת הבקשות להביא ראיות לסתור בכלל, ובמקרה שלפנינו בפרט מלמד, כי נשלל קיומו של קשר סיבתי מתאים להבדיל מקשר סיבתי עובדתי [שמעצם קיומו זכאי הנפגע בכלל לגימלאות] בין התאונה לבין שיעור הנכות שנקבעה על ידי הוועדות הרפואיות של המל"ל [בענין זה ראו דברי המשנה לנשיאה כב' השופט רבלין ברע"א 3953/01 עמר נ' אליהו חברה לביטוח פד"י נז' (4), 350 שאוזכר ברע"א 805/06 המוסד לביטוח לאומי נגד קרנית - קרן לנפגעי תאונות דרכים [פורסם בנבו, 29.3.2009], וצוטט על ידי כאמור לעיל בסעיף 30 לפסק דין).
משעה שחוות הדעת שנתקבלו במסגרת בקשות להביא ראיות לסתור בתביעה שהוגשה לבית משפט השלום בעפולה התקבלו כחלק מראיות הנתבעת בתיק דנן - אין התובע, לטעמי, יכול עוד למצוא מחסה תחת הסכם שנחתם בינו לבין המבטחות - ובכלל זה הנתבעת - מבלי לפעול ולברר פעם נוספת באמצעים העומדים לרשותו, (למשל בדיקת הנפגע על ידי ועדות רפואיות) את שאלת הקשר הסיבתי.
...
איני מקבלת את טענת ב"כ התובע כי בפני הוועדות משנת 2011 הונח החומר הרפואי של התובע ולמעשה יש לראות בתביעת החמרת המצב המשך לכך.
על החלטתי ליתן לנתבעת רשות להגן, וכן על החלטתי להתיר לנתבעת לצרף את חוות הדעת שנתקבלו במסגרת הבקשות להביא ראיות לסתור בתביעה בבית המשפט השלום בעפולה, הגיש התובע לבית המשפט המחוזי בקשת רשות ערעור [רע"א 19385/05/18].
סיכומם של דברים - דין טענות הנתבעת להידחות ודין התביעה להתקבל.
ה. אני סבורה כי משעה שנודע לתובע אודות קיומן של חוות דעת השוללות קשר סיבתי לתאונה, היה עליו לפעול ולהעמיד את הנפגע לבדיקה מחודשת הן על ידי אורתופד והן על ידי נוירולוג וזאת מכח תקנה 37 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה) תשט"ז - 1956, שעניינה 'דיון מחדש'.
סוף דבר
בהינתן כל האמור, ומשעה שהתובע לא נקט כל פעולה בכדי לבדוק את נכונות קביעות הועדות הרפואיות מכוחן קיבל מקבל ויקבל הנפגע תגמולים, וזאת חרף קביעות מומחי בית המשפט, ובהתחשב בחובה לקיים חוזים בתום לב, אני סבורה כי דין התביעה להתקבל
בחלקה ובאופן ש:
- בכל הקשור לתקופה שמקביעת הועדות הרפואיות ועד להגשת התביעה דנן 22/10/17 דין התביעה להתקבל.
- בכל הקשור לתקופה שממועד הגשת התביעה דנן, שאז כאמור נודע לתובע באופן רשמי על קיומן של חוות הדעת ועד בכלל, דין התביעה להידחות.