חשיפה לבנזן וקרינה מייננת נימצאו כקשורות מאוד ומעלות את הסיכון ל – MM.
סיכון עודף, לרוב נמוך מפי 2, דווח גם במספר מקצועות כגון התעשיות הפטרוכימיות וזיקוק נפט, איכרים, עובדי עץ מדפיסים ואלה שנחשפו לארסן, עופר שמני חיתוך, חומרי הדברה וחומרי צבע.
האם יכול – לפי ידיעתך המקצועית – שסרטן ייגרם בעקבות חשיפה תעסוקתית (למשל סרטן ריאות אצל חשוף לאבסבסט) בנסיבות שאותו אדם שהיה חשוף לרמה נמוכה ומעטה של החומר המזיק? (כלומר האם נידרש סף של חשיפה כדי לגרום להווצרות של סרטן תעסוקתי?).
האם יכול להיות שאין הכרה כיום של ארגונים הבינלאומיים במיילומה נפוצה כמחלת מיקצוע כי מדובר במחלה שעליה לא בוצעו מחקרים סטטיסטיים גדולים באופן מספק או בטיב מספק ועל כן מדובר בלאקונה רפואית?
האם ייתכן שהקביעות של IARC בהתייחס לאותם הגורמים התעסוקתיים שמהווים 'לקונות רפואיות' בשנת 206 (בסיווגים 2,3,4) – שהקביעות הללו ישתנו בעוד 10,20 שנה ותושג רמת וודאות מחקרית בעתיד?
האם קרה בעבר שאת קבעת קשר סיבתי בגרימת סרטן אצל עובד אך ורק לפי חומר אחד שהוא היה חשוף אליו, מבלי להתייחס למקצוע הספציפי שבו הוא עבד?"
כפוף לכך - נא חוות דעתך לגבי קיומו של קשר סיבתי בין חשיפה של התובע לבנזן שבבנזין תוך היתייחסות לתנאי עבודתו המפורטים ברשימת העובדות שבסעיף 2 להחלטה זו. נא תשובתך בהתאם לנוסח השאלות שבסעיף 3 להחלטה זו.
בחוות הדעת אשר התקבלה לתיק בית הדין ביום 1.12.2016 השיבה המומחית, כדלקמן:
"א. לפי הספרות הרפואית העדכנית קרבון בלק אינו נחשב בקבוצת החומרים המסרטנים I של IRAC, הוא מופיע בקבוצת B2 הוכחות מוגבלות ליכולת הסירטון. ברשימה זו היה בעבר גם קופאין....
אין קשר סיבתי בין חשיפתו של התובע לבנזן שבבנזין מאחר ריכוזי הבנזן בבנזין בתעשיית הדפוס שואפים לאפס והחשיפות המתוארות בסעיף 2 להחלטה אינן מעידות על חשיפת לבנזן.
...
לטענת התובע בדיון מוקדם שהתקיים בתיק, מדובר למעשה בתביעה על פי תורת המיקרוטראומה, שמקורה בחשיפה ממושכת לחומרים מסוכנים, שבסופו של דבר הביאו לטענתו לפגימות הרפואיות הנדונות.
לאחר קבלת חוות הדעת הגיש התובע בקשה להעברת שאלות הבהרה למומחית,
כדלקמן:
"1. על איזה מקור ואסמכתאות הסתמכת כדי להגיע למסקנה כי עיקר החשיפה התעסוקתית בתעשיית ה – OFFSET הוא ETCH BLANKET WASH וסלניום?
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים ועל בסיס החומר המצוי לפנינו, מצאנו כי יש לדחות את התביעה:
כלל ידוע הוא כי בית הדין מייחס משקל מיוחד לחוות הדעת המוגשת לו על ידי המומחה מטעמו, יסמוך ידו עליה ולא יסטה מקביעותיו אלא אם כן קיימת הצדקה עובדתית או משפטית יוצאת דופן לעשות כן (ראו דב"ע נו 244–0 המוסד לביטוח לאומי - יצחק פרבר, לא פורסם, [פורסם בנבו], 26.2.1997, עב"ל 1035/04 דינה ביקל - המוסד לביטוח לאומי, לא פורסם, [פורסם בנבו], 6.6.2005).
במקרה דנן, לא מצאנו כל סיבה לסטות מן הכלל האמור, ולפיכך, אנו מאמצים את חוות הדעת של המומחית.
סוף דבר – התביעה נדחית.