כללי:
לפנינו תביעתו של מר שייקה רוזנטל (להלן: "התובע") להכיר במחלת המיקצוע - סרטן הלמפומה (להלן: "המחלה" / "הפגיעה") פגיעה בעבודה כמשמעותה בסעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן: "החוק").
מעיון בפריט 13 לעיל, שעניינו " הרעלת בנזן (בנזול) ונגזרותיו", עולה שלצד מחלה זו נקבעו בתקנות תהליכי העבודה הבאים: "עבודה הכרוכה בחשיפה לבנזן ונגזרותיו". מכאן, יש לבחון האם יש בתשתית העובדתית אשר הונחה לפנינו, כדי להקים את הדרישות שנקבעו לצד מחלת המיקצוע שבפריט 13 שלעיל ו/או האם הונחה תשתית עובדתית למקרוטראומה?
בעיניין מועדים לשמחה (עב"ל (ארצי) 10490-10-16 מועדים לשמחה מיכאל - המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] ניתן ביום 19.10.2017, להלן: "עניין מועדים לשמחה") היתייחס בית הדין הארצי לדרך ההוכחה במקרים בהם הטענה היא לפגיעות כתוצאה של חשיפה לחומרים במסגרת העבודה, כגון מחלת ריאות, מחלות סרטן, מחלות עור ועוד:
"בהתאם להלכה העקרונית בנוגע למקרוטראומה, גם במקרה של פגיעות שהם תוצאה של חשיפה לחומרים במסגרת העבודה, נידרש מהנפגע להוכיח תשתית עובדתית "מתאימה". תשתית עובדתית זו כוללת נתונים אודות החשיפה ה"חוזרת ונשנית" לחומרים.
במילים אחרות, הוכח כי התובע הנו מכונאי המעניק שירותי חוץ, קרי, מגיע לבית הלקוח לצורך תיקון או טפול ברכב, בהתאם לקריאה שמתקבלת, ולרוב, העבודה התבצעה בשטח בחוץ, תחת כיפת השמיים, כגון, בשדות חקלאיים, אתרי ביניין, מפעלים וכדומה ולא בתוך מוסך סגור (ראה עמ' 22 שו' 4-10 לתימלול)
תנאי העבודה:
בכתב תביעתו, טען התובע כי במסגרת עבודתו נידרש לתקן רכבים מסוגים שונים, לרבות רכבים כבדים, טרקטורים, מלגזות, ציוד כבד וכדומה, הכל לפי סידור העבודה ובאופן יומיומי.
שעה שאף לאחר קיומה של ישיבת ההוכחות ושמיעת העדים בתיק, תדירות והקף החשיפה לחומרים הנטענים איננה ברורה לבית הדין, אין כל הצדקה משפטית להעביר את התיק לייעוץ רפואי ויש לדחות את התביעה בעיניין זה.
בנוסף, יש לדחות את בקשת התובע להכיר בפגיעתו- מחלת הסרטן, על דרך המיקרוטרואמה, שכן התובע לא הוכיח קיומה של תשתית עובדתית מתאימה, מספקת, ברורה, וחד משמעית אשר תאפשר לנו להפנותה למומחה מטעם בית הדין על מנת שיחווה דעתו באשר לקיומו של קשר סיבתי בין המחלה לבין תנאי עבודתו כאמור לעיל.
...
מנגד, טוען הנתבע כי יש לדחות את התביעה שכן לא התקיימו בתובע התנאים להכרה בתביעתו בעילת מחלת מקצוע כמפורט בתוספת לתקנות הביטוח הלאומי, או כתאונת עבודה על דרך המיקרוטראומה.
שעה שאף לאחר קיומה של ישיבת ההוכחות ושמיעת העדים בתיק, תדירות והיקף החשיפה לחומרים הנטענים איננה ברורה לבית הדין, אין כל הצדקה משפטית להעביר את התיק לייעוץ רפואי ויש לדחות את התביעה בעניין זה.
בנוסף, יש לדחות את בקשת התובע להכיר בפגיעתו- מחלת הסרטן, על דרך המיקרוטרואמה, שכן התובע לא הוכיח קיומה של תשתית עובדתית מתאימה, מספקת, ברורה, וחד משמעית אשר תאפשר לנו להפנותה למומחה מטעם בית הדין על מנת שיחווה דעתו באשר לקיומו של קשר סיבתי בין המחלה לבין תנאי עבודתו כאמור לעיל.
לסיכום –
לא הוכחה תשתית עובדתית המבססת את הלכת המיקרוטראומה, ובכל הקשור לעבודת התובע אצל המעסיק וביחס למחלתו.
על כן, דין התביעה להידחות כבר בשלב הנוכחי, וללא צורך במינוי מומחה רפואי מטעם בית הדין.