הפסיקה של וועדות עררים שונות חזרה ואימצה את הכלל שביטא המומחה מטעם המשיב שיש לראות קשר סיבתי בין ארוע של מתח נפשי והתרגזות לבין התקף לב, רק כשיש סמיכות זמנים או פרק זמן קצר ביותר בין ההתרגזות לבין התקף הלב.
להלן כמה דוגמאות מהפסיקה:
בעמ"ח (ראשל"צ) 8/07 א.ג. נ' קצין התגמולים נפסק: "גם בעיניין השפעתו של הדחק האקוטי, מצאנו את חוות דעתו של ד"ר תמרי מטעם המשיב, מבוססת יותר מבחינת הספרות הרפואית. לפי מחקרים שפירט, קשר סיבתי בין הארוע החריג לאוטם קיים בטווח זמן של עד שעתיים".
בע"נ (י-ם) 195/08 יובל מזרחי נ' קצין התגמולים נפסק: "לא שוכנענו, בהיבט העובדתי, שהיה ארוע חריג שבסמיכות לו היתרחש אוטם שריר הלב. במקרה דנן עבר פרק זמן ארוך בין האירועים הנטענים לבין האוטם גם אם היינו מקבלים את הטענה שכעס יכול לגרום לאוטם שריר הלב. מה גם שלא שוכנענו,כפי שפורט לעיל, כי האירועים הנטענים , בהיבט הרפואי, יוצרים קשר סיבתי לאוטם שריר הלב.
בו"ע (חי') 469/07 גרינוולד נ' קצין התגמולים נפסק "מעבר לגורמי הסיכון, קיים הפרש זמנים בין הוויכוח והארוע בו לקה המערער....גם אם היינו מגיעים למסקנה שמדובר בארוע חריג, הרי שלפי הספרות הרפואית נידרש קיומו של דחק חריג בעוצמתו ליצירת הקשר בין אוטם שריר הלב שתקף את המערער ובין הויכוח אותו יהל עם מפקדו....נידרשת סמיכות זמנים בת שעה-שעתיים לכל היותר כדי שישתכלל קשר סיבתי".
ע"א (מחוזי ב"ש) 1178/09 פיינברג נ' קצין התגמולים נפסק כך: "הועדה העדיפה את חוות דעתו של מומחה המשיב, פרופ' שפירא, השוללת התכנות של קשר סיבתי בהעדר סמיכות זמנים מיידית".
האם היתה רשלנות רפואית מצד הצבא בכך שלא הופנה לבדיקת מאמץ?
השאלה שיש לברר בהקשר הנ"ל היא האם העובדה שהמערער לא הופנה לבדיקת מאמץ קושרת בין מותו לבין השרות; בנוסף יש לברר האם בשל ההיסטוריה הרפואית של אימו של המנוח אשר נפטרה בגיל 48, היה צריך להפנות את המנוח לבדיקת מאמץ?
המומחה הרפואי מטעם המשיב השיב לשתי השאלות הנ"ל בשלילה.
...
להלן יובאו טעמינו למסקנה זו.
האם הוכח "אירוע חריג" ע"י המערערת
המערערת טענה שני אירועים היו בבחינת "אירוע חריג" שיכול היה להוביל, לדעתה, לאוטם שריר ליבו של המנוח.
בו"ע (חי') 469/07 גרינוולד נ' קצין התגמולים נפסק "מעבר לגורמי הסיכון, קיים הפרש זמנים בין הויכוח והאירוע בו לקה המערער....גם אם היינו מגיעים למסקנה שמדובר באירוע חריג, הרי שלפי הספרות הרפואית נדרש קיומו של דחק חריג בעוצמתו ליצירת הקשר בין אוטם שריר הלב שתקף את המערער ובין הוויכוח אותו יהל עם מפקדו....נדרשת סמיכות זמנים בת שעה-שעתיים לכל היותר כדי שישתכלל קשר סיבתי".
ע"א (מחוזי ב"ש) 1178/09 פיינברג נ' קצין התגמולים נפסק כך: "הוועדה העדיפה את חוות דעתו של מומחה המשיב, פרופ' שפירא, השוללת היתכנות של קשר סיבתי בהיעדר סמיכות זמנים מיידית".
האם היתה רשלנות רפואית מצד הצבא בכך שלא הופנה לבדיקת מאמץ?
השאלה שיש לברר בהקשר הנ"ל היא האם העובדה שהמערער לא הופנה לבדיקת מאמץ קושרת בין מותו לבין השירות; בנוסף יש לברר האם בשל ההיסטוריה הרפואית של אימו של המנוח אשר נפטרה בגיל 48, היה צריך להפנות את המנוח לבדיקת מאמץ?
המומחה הרפואי מטעם המשיב השיב לשתי השאלות הנ"ל בשלילה.
אמנם באותו עניין פסה"ד עסק בחוק הנכים ולא בחוק משפחות חיילים ,ואמנם באותו עניין היה מדובר במסחק קט רגל ולא במשחק כדורסל; וכך פסק כב' השופט מלצר (ולדעתנו דבריו, מוטטיס מוטנדיס, רלוונטיים לענייננו):
"אכן ההלכה שיצאה מפי בית משפט זה היא כי ניתן להכיר בקשר בין פגיעה לבין השירות בצה"ל, גם כאשר הפגיעה התרחשה עת שהה החייל בחופשה, אך זאת רק בתנאי שהפגיעה התרחשה כתוצאה ממעשה שנועד לקדם את מטרותיו של צה"ל – ככזה, או שהפעולה הספציפית נתבקשה מהחייל אם במפורש ואם במשתמע מנסיבות שהתהוו (עיינו, למשל: ר"ע 507/82 אבו רוקון נ' קצין התגמולים, פ"ד לז(4), 212, 215 שיש בו דמיון מסוים לטענות שבפנינו). השאלות אותן יש לבחון הינן איפוא האם פעילותו של המבקש נועדה לקדם אינטרס של הצבא, והאם הפעילות הגופנית של המבקש הגיעה כתוצאה ממילוי אחר המלצה ספציפית של המפקד, או אז היא מהווה ביטוי למילוי תפקידו. לשיטתי, התשובה על שאלות אלה כאן הינה בשלילה. המבקש פעל מיוזמתו, כאשר בחר להצטרף, בזמנו הפנוי, למסגרת פרטית של משחק קט-רגל. בענייננו לא ניתן לומר כי השתתפותו של המבקש במשחק קידמה, או נועדה לקדם – ככזו – אינטרס ישיר של צה"ל. ודוק, ייתכן והיתה צפויה לצה"ל תועלת עקיפה כלשהי משיפור כושרו הגופני של המבקש ובהחלט ייתכן שמשחק הקט-רגל היה תורם לשיפור תוצאת מבחן הבר-אור של המבקש, אך גם אם כך הדבר (ואין הדבר נקי מספקות), הרי שמכאן ועד להוכחת קשר סיבתי בין הפציעה לבין השירות הצבאי – הדרך עודנה ארוכה. זאת ועוד – למבקש, על-אף שמגרש הספורט בבסיסו הצבאי היה בשיפוצים, היו חלופות אימון נוספות בתוך הצבא, אם אכן רצה להתאמן לקראת בוחן הבר-אור הצבאי, כגון: חדר הכושר של הבסיס ומקומות נוספים אחרים בבסיס. הנה כי כן, בניגוד לפסיקה שהניח בפנינו ב"כ של המבקש, במקרה שלפנינו, לא סוכלה האפשרות של המבקש להקפיד על קיום משטר פעילות ספורטיבית בתחומי הבסיס ובשעות הפעילות של היחידה. אף תמיכת המפקד ביוזמה הספורטיבית של המבקש – איננה יכולה להיחשב כפקודה, או המלצה ממנה משתמעת חובה ספציפית להתאמן דווקא בדרך בה בחר המבקש. בנקודה זו, לא למותר לציין, כי העובדה שהמבקש אינו משרת בתפקיד אשר דורש, ככזה, רמה גבוהה של כושר-גופני, מרחיקה גם היא את הקשר הסיבתי בין חבלתו של המבקש לבין שירותו הצבאי והופכת אותו לקשר היפותטי בלבד".
העולה מכל האמור לעיל הוא שהמערערת לא הוכיחה שיש קשר סיבתי בין מות המנוח לבין השירות הצבאי.
לפיכך, הננו מחליטים לדחות את הערעור.