עניינו של תיק זה בקשר שבין השירות הצבאי הקצר מאוד ובין מחלת הסכיזופרניה ממנה סבל המערער ז"ל (להלן: "המערער").
...
לפני שנסיים החלטנו לתת את דעתנו לטענות ב"כ המערער, בסוגיית עריכת בדיקה פסיכיאטרית נוספת למערער בסמוך לגיוסו-(א) שמענו בתיק זה שלושה רופאים, ונחשפנו לדו"ח קבני"ת ולחוות דעתו של ד"ר שולקין.
(ב) ד"ר בן אפרים, שהוא הרופא המומחה מטעם משרד הבטחון, אמר בפנינו דברים אלה: "יש סבירות מסוימת שאכן הוא לא היה מגויס אילו היתה נערכת לו בדיקה פסיכיאטרית בקירוב למועד גיוסו" וקודם לכן אמר שבדיקה כזו לא נעשתה "כי לא ייתכן לבדוק כל חולה כאשר מגייסים כ-1,000 חיילים ביום".
אין אנו יכולים להשלים עם מצב, שבו מגויס לשירות בצה"ל אדם חולה בסכיזופרניה, והדבר אינו מתגלה על אף שכשנה ומחצה לפני גיוסו נבדק ע"י קבני"ת וע"י פסיכיאטר, ונתגלתה אצלו אישיות נרקציסטית עם מאפיינים כפי שפורטו בדו"ח הקבני"ת. כמו כן אין אנו מקבלים את העמדה לפיה מספרם הרב של המתגייסים מונע משלטונות צה"ל עריכת בדיקות חיוניות ונחוצות בנוגע למצב בריאותם של המתגייסים.
אמנם ד"ר בן אפרים וד"ר ברש טענו, שלא ניתן היה לדעת בזמן בדיקת הקבני"ת שהמערער ילקה בסכיזופרניה, וכי הליך הגיוס היה תקין, אך אין אנו מקבלים את עמדתם לעניין זה – המערער הצביע על קושי בגיוס, ועובדה שנשלח לבדיקת פסיכיאטר ע"י הקבני"ת.
(ג) במצב דברים זה, היה על שילטונות הגיוס לדאוג להפניית המערער פעם נוספת לפסיכיאטר, בסמוך למועד גיוסו, שהרי הסיבה שהצדיקה הפנייה מעין זו תקופה ארוכה טרם גיוסו היתה אמורה להספיק להפנייה נוספת בסמוך לגיוס.
(ה) משלא נעשה כך בעניינו של המערער, ועל אף שדחינו את הערעור וקבענו שאין קשר בין המחלה ובין השירות הצבאי, הגענו למסקנה שניתן היה למנוע את גיוסו אילו היתה נערכת לו בדיקה פסיכיאטרית בסמוך לגיוס, ובכך לחסוך למערער ז"ל ולבני משפחתו, עוגמת נפש והוצאות מיותרות בגין הליך זה, על כן הננו מחייבים את המשיב לשלם למערער, באמצעות יורשיו, הוצאות ע"ס 10,000 ₪, וזאת תוך 30 ימים מהיום.