מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

קריטריונים לקביעת הפורום הנאות לדון בתביעה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

כך נאמר מפי כבוד השופט חשין, בע"א 45/90 עבאדה נ' עבאדה, פורסם ביום 7.3.94:א ב ג ד ה ו ז "שדה הסוגיה של 'פורום בלתי נאות' נחרשה אך לאחרונה לעומקה בע"א 2705/91 אבו-ג'חלה נ' חברת החשמל מזרח ירושלים בע"מ (להלן – פרשת אבו-ג'חלה), ומהלכה שנקבעה ידענו זאת: נתבע המבקש להעלות לפני בית-משפט בישראל טענת 'פורום בלתי נאות', נושא בנטל לשכנע את בית המשפט כי בית-משפט זר קנה אף הוא סמכות לידון בתביעה, וכי ב'תחרות' זו שבין בית המשפט בישראל לבין בית המשפט הזר, ידו של אותו בית-משפט זר על העליונה: הוא הפורום הנאות לידון בתביעה, בעוד בית המשפט בישראל הנו 'פורום בלתי נאות'. המבחן לקביעה כי בית-משפט בישראל הנו 'פורום בלתי נאות' אינו אך מאזן נוחות רגיל; על הטוען טענת 'פורום בלתי נאות' לשכנע את בית המשפט בישראל כי המאזן נוטה בבירור ובמובהק אל עבר הפורום הזר." וכך נאמר מפי השופטת שטרסברג-כהן ברע"א 4716/93 החברה הערבית לביטוח שכם נ' זריקאת, פורסם ביום 22.6.94, (להלן: "פסק דין זריקאת"): "נקודת המוצא היא כי לבית המשפט כאן יש סמכות לידון בתביעה, ושאלת הפורום הנאות היא שאלה שבשיקול-דעת בית המשפט, והוא מפעיל אותו על-פי קריטריונים מקובלים...בקביעת טבעיות הפורום יש להיתחשב בנסיבות כולן וליישם את מבחן מרב הזיקות הרלוונטיות אשר להן הקשר האמתי, המשמעותי והמהותי למקרה נושא הדיון. מבחן זה מקובל הן במשפט האנגלי, הן במשפט האמריקני והן במשפט הישראלי". מכאן, שהמבחן שנקבע בפסיקה, לדיון בסוגיית פורום בלתי נאות, הנו מבחן מרב הזיקות.
...
סוף דבר, על פי מכלול הנסיבות, מבחן מרב הזיקות, תניית השיפוט והסעד התיאורטי, נחה דעתי, כי הפורום הנאות לבירור התובענה הוא הפורום הזר ולפיכך, נוכח המסקנות לעיל, הבקשה לסילוק התביעה על הסף כנגד המבקשת – מתקבלת.
על כן, אני מורה על דחיית התביעה כנגד המבקשת/נתבעת 2.
אני קובעת את ההליך בין המשיב לאופרן לישיבת קדם משפט ליום 23/5/18 שעה 9:00.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

על כן, ולאור האפשרות להתנגדות לסמכויות ולפגיעה בכללי הנימוס הבינלאומיים על היתר ההמצאה לעמוד בקריטריונים נוקשים שנקבעו בחקיקה ובפסיקה.
בהמשך לכך, משנקבע כי מתקיימים התנאים הקבועים בתקנה 500 לתקנות, עדיין מסור בידיו של בית המשפט שיקול דעת האם להעניק היתר המצאה, כשהשיקול המרכזי הוא האם בית המשפט בישראל הוא הפורום הנאות לדיון בתביעה (ראו בהרחבה: ע"א 9725/04 אשבורן חברה לסוכנויות ומסחר בע"מ נ' CAE Electronics Ltd [פורסם בנבו] (4.9.2007); רע"א 9328/12 נירמליק בע"מ נ' סובורובה, [פורסם בנבו] פסקה 7 (21.4.2013) (להלן: עניין נירמליק); ראו גם: סיליה וסרשטיין פסברג משפט בין-לאומי פרטי כרך א 377 (2013); גבריאל הלוי תורת מתקל הדינים כרך ג 127-126 (2014)).
...
בשלב השלישי, לאחר שבית המשפט מצא כי חלה אחת החלופות המנויות בתקנה 500, עליו להפעיל את שיקול דעתו ולקבוע האם בנסיבות המקרה יש להיענות לבקשה, כאשר השיקול המרכזי הוא נאותות הפורום הישראלי.
3.12 לפיכך, הגעתי למסקנה כי הפורום הנאות הוא הפורום של בית משפט בישראל.
המסקנה העולה מבדיקת שלושת המבחנים הרלוונטים היא כי יש להתיר המצאה מחוץ לתחום המדינה.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2019 ברבני תל אביב נפסק כדקלמן:

מדינת ישראל בתי הדין הרבניים תיק 1121842/10 בבית הדין הרבני האיזורי תל אביב יפו לפני כבוד הדיינים: הרב צבי בן יעקב – אב"ד, הרב יצחק הדאיה, הרב משה בצרי התובע: פלוני (ע"י ב"כ עו"ד חגית הלוי) הנתבעת: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד שרה זינו אמוראי) הנידון: קריטריונים לקביעת הפורם הנאות החלטה
זאת ועוד, אם אין הסכמה על כך שהמשמורת אצל האם, מדוע ישלם האב לידי האם מזונות עבור הקטין? הפורום הנאות בעיניין הפורום הנאות העוסק במשמורת והסדרי ראיה, כותב בג"ץ (עינת רון נ' בית הדין הרבני הגדול, 8754/00) (ההדגשים בקוו תחתי – במקור, ההדגשים באותיות מודגשות – לא במקור): "ככלל, אין זה ראוי לידון בעיניינו של ילד שלא במקום מגוריו כאשר הוא נמצא כדין במקום מגוריו הרגיל לפי האמנה. במצב כזה גם אין לצוות על העברת הילד ממקום למקום לצורך היתדיינות במשמורתו, כאילו היה חפץ מטלטל. בעיניין שלפנינו ביטל בית-הדין הרבני הגדול את הוראת בית-הדין האיזורי המצווה על הבאת הילדים לתחום השיפוט, וכך ראוי היה. אלא שהחלטתו לידון במשמורתם של הילדים בישראל קשה היא. יש להביא בחשבון כי בתקופת הדיונים בפני בית-הדין הרבני בנוגע לסמכותו לידון במשמורת הילדים הכריע בית-המשפט המוסמך, בהתאם לאמנת האג, כי מקום מגוריהם הרגיל של הילדים הוא בניו-יורק. להכרעה זו – שבה אנו מחויבים – עשויה להיות חשיבות רבה בקביעת הפורום הנאות לדיון בעיניין המשמורת. ככלל, הדיון במשמורתם של הילדים במקום מגוריהם הרגיל משרת את טובתם ומביא בגדר השיקולים את זכויות הילדים ליטול חלק בהליך המתייחס למשמורתם. בהתאם לכך, ככלל, במקום המגורים הרגיל של הילדים שבו הם שוהים (או שאליו הם צריכים להיות מוחזרים במקרי חטיפה) יוכל בית-המשפט לעמוד מקרוב על כל ההיבטים הקשורים בטובת הילדים ולעמוד על זכויותיהם בלא שהילדים יטולטלו ממקום למקום לצורך היתדיינות בין הוריהם, תוך היתנתקות מן הסביבה המוכרת להם. זאת ועוד, מקום המגורים הרגיל של הילד מהוה את מרכז חייו, ולכן בדרך-כלל מצויים בו אנשי המיקצוע שטיפלו בילד ורוב העדים הצריכים לבירור תביעת המשמורת. בנוסף, היתדיינות בתביעת המשמורת במקום מגוריו הרגיל של הילד תימנע תופעה בלתי רצויה של Forum-Shopping, שבמסגרתה מנהלים ההורים התדיינויות סותרות במדינות שונות בנוגע למשמורת על גבם של ילדיהם תוך העצמת חוסר הוודאות שחשים הילדים ממילא בתהליכי פירוד וגירושין בין הוריהם. הילד כאדם זכאי לכך שעניינו יבורר במקום מגוריו הרגיל, מקום שבו יהיה ניתן לפרוס במרב האפשרויות את כל ההיבטים של ההליך הנוגע אליו.
...
התובע טוען כי "מבחן מירב הזיקות", אשר נקבע בבג"ץ (8754/00 עינת רון נ' בית הדין הרבני הגדול), מוליך למסקנה כי הפורום הנאות בנדו"ד הוא בית הדין הרבני בישראל.
מסקנה לאור כל האמור לעיל, אנו סבורים כי מקום הדיון בעניין המשמורת צריך להיות בבית המשפט לענייני משפחה בפאלם ביץ', פלורידה ארה"ב. יחד עם זאת, אנו מוצאים כאן מקום לקריאה, לכל הנוגעים בדבר ובראש ובראשונה לאם.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ב-רע"א 4716/93 החברה הערבית לביטוח שכם נ' עבד זריקאת, פ"ד מח(3) 265, 270-269 (1994) נקבע, בין היתר, כך: "5. נקודת המוצא היא כי לבית המשפט כאן יש סמכות לידון בתביעה, ושאלת הפורום הנאות היא שאלה שבשיקול-דעת בית המשפט, והוא מפעיל אותו על-פי קריטריונים מקובלים. אומר השופט ברק (כתוארו אז) בע"א 300/84 [3] הנ"ל, בעמ' 385:" המבחן המכריע בעיניין זה הנו - כפי שעמד עליו השופט ריד (lord reid) בפרשת atlantic star- האם הפורום המקומי הוא 'פורום טבעי'.
...
במקרה דנן, אין מנוס מקבלת טענתו של המבקש כי בית משפט זה אינו הפורום הנאות לדון בתובענה אלא בית המשפט ברוסיה, כפי שיובהר להלן.
לנוכח כל האמור לעיל, ומשעה שהמשיבה כלל לא טרחה להגיש בקשה להמצאת כתב התביעה ולפעול על פי התקנות והדין המהווים את שער הכניסה להבאת אזרח זר להתדייין לפני בית משפט בישראל אני קובעת כי בית משפט זה נעדר סמכות בינלאומית לדון בתובענה וכי הפורום הנאות לדון בה הוא בית המשפט ברוסיה.
על מנת לאפשר למשיבה להגיש תביעה מתאימה לפורום הנאות כאמור או לחילופין לערער על פסק דין זה, תוך שמירה על זכויותיה הנטענות בנכסים שבנדון, אני מורה כי העיקול מיום 18.7.2021 יוותר על כנו במשך 45 ימים מהיום.

בהליך ערעור על החלטת רשם (ע"ר) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דהיינו, הנטל מוטל על שכמו של המערער להראות כי מירב הזיקות נוטות לטובתו של הפורום הזר; ולעניין זה יפים הדברים שנאמרו בבג"ץ 8754/00 רון נ' בית-הדין הרבני הגדול, פד(נו)2 625 בעמוד 656: "כאשר מתעוררת שאלה של בררת מקום שיפוט, על בית-המשפט לשקול אם הפורום המקומי הוא 'הפורום הטבעי' Natural Forum)), או שמא קיים פורום טבעי זר, בעל סמכות לידון בתובענה. קביעת 'טבעיות הפורום' היא שאלה שבשיקול דעת, ועל בית-המשפט להפעילו על-פי קריטריונים מקובלים ובהיתחשב במכלול הנסיבות, הציפיות והאינטרסים הרלוואנטיים לעניין... הפורום הנאות לדיון יהיה זה שאליו מובילות מרב הזיקות הרלוואנטיות, ושהוא בעל הקשר האמתי, המשמעותי והמהותי למקרה נושא הדיון... עם השיקולים הרלוואנטיים נהוג למנות את מקום מושבם של הצדדים והמקום שבו הם מנהלים את חייהם או את עסקם, גישה למקור הראיות, האפשרות לחייב עדים להעיד בבית-המשפט, ההוצאות הכרוכות בהבאת עדים ועוד." ההדגשה שלי – ש.ד.) מכאן נובע כי, הגישה המסתמנת בפסיקתנו הנה שהערכאות בישראל לא ייטו להענות בקלות לטענת פורום לא נאות, ומשקנתה ערכאה בארץ סמכות שיפוט, עליה להפעיל סמכותה.
...
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את טיעוני הצדדים בכתב ובעל פה, החלטתי כי דין הערעור להידחות.
על אף טענתן של המערערות לפיה, הדין החל הוא דין מקום ביצוע העוולה, החלת הכלל הנטען על ידי המערערת אינה חד-משמעית, ואף היא תלויה בנסיבותיו המיוחדות של כל מקרה כפי שנקבע ב-ע"א 1432/03 ינון נ' קרעאן (ניתן ביום 1.9.2004), שם בחן כב' השופט א' ריבלין (כתוארו אז) את כללי ברירת הדין החלים במדינות שונות, וההתפתחות בהחלתו של הכלל הנטען על ידי המערערת, וקבע: "סוף דבר, נותרנו ובידנו הכלל שלפיו הדין החל על העוולה הוא דין מקום ביצועה. לכלל האמור נכיר בחריג שעל-פיו לא יהא זה צודק להחיל את דינו של מקום ביצוע העוולה במקום שבו הקשר בין מקום ביצוע העוולה לעוולה הוא מקרי. במקרה חריג – ונדיר – שכזה יהיה על בית-המשפט להחיל את דין המדינה שלה הקשר ההדוק ביותר לאותה העוולה. אכן, קיומו של חריג שכזה מוסיף, מטבע הדברים, עמימות לדין; יהא זה תפקידו של בית-המשפט להבהיר בהדרגה עמימות זו בעת שיבוא ליישם בכל מקרה ומקרה את הכלל ואת החריג לו. הפסיקה תעמוד גם בפני הצורך לקבוע מבחנים לקביעת מיקומה של עוולה חוצת גבולות." סבורה אני כי, אין האמור ב-דנ"א 4655/09 סקלאר נ' יובינר (ניתן ביום 25.10.2011) (להלן: "ענין סקלאר"), כדי לשנות מן המסקנה לפיה, לבית המשפט הדן בתביעה נתונה הסמכות להכריע בשאלה מהו הדין החל על ההליך על פי נסיבותיו המיוחדות של כל מקרה, תוך שימוש מושכל וזהיר במקרים של חריגה מן הכלל.
לאור האמור לעיל, החלטתי לדחות הערעור.
המערערות ישלמו למשיבות את הוצאות הערעור בסך 10,000 ₪ (כולל מע"מ).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו