]
הבקשה להיוון קצבת הנכות
בין לבין, ביום 21.3.2017, יום לפני מתן פסק הדין, קיבל הנתבע מכתב הנושא את התאריך 13.3.2017 ששלחה המנוחה, באמצעות בא כוחה, שעניינו בקשה להיוון גמלאות הנכות מעבודה לתוחלת חיים או ל-36 קיצבאות.
]
בעיניין איזנברג דנה כב' השופטת דוידוב-מוטולה, שופטת בית הדין הארצי, בהרחבה בשאלה מתי הופכת זכות ערטילאית תיאורטית ל"חוב גמלה" וקבעה שלא קיים כלל אחיד שבהתקיימותו מתגבשת זכותו של המבוטח שנפטר, באופן שניתן לראות בה "חוב גמלה". כב' השופטת דוידוב-מוטולה הציעה לקבוע קו גבול ברור למועד התגבשות הזכות, בזו לשון: "לטעמי כאשר המנוח הגיש הליך להכרה בזכותו בעודו בחייו (בין תביעה למוסד, בין תביעה לבית הדין האיזורי, בין ערעור ועדה רפואית ובין ערעור לבית דין זה), והליך זה החל להתברר טרם פטירתו והסתיים בסופו של דבר (גם אם לאחר הליכי תביעה וערעור) בהכרה בזכאות, אין לקבוע שאין לפנינו 'חוב גמלה' רק מהטעם כי ההליך טרם הספיק להסתיים במועד פטירתו של התובע".
יצוין כי יתר חברי המותב לא דנו בפירוש המונח "חוב גמלה" והותירו אותו לעת מצוא.
האם יש להורות לנתבע לידון במכתב הבקשה להיוון לאחר פטירת המנוחה?
התשתית המשפטית
סעיף 113(א) לחוק הביטוח הלאומי הדן בהוון של קצבת נכות מעבודה, קובע כך:
"נכה מעבודה שדרגת נכותו אינה פחותה מ-20%, ולדעת המוסד יש לו הכנסה קבועה המספיקה לפרנסתו או סיכוי מבוסס להכנסה כאמור, רשאי המוסד, בהסכמת נכה העבודה, לשלם לו מענק במקום קצבה; המענק יהיה בסכום המתקבל מהיוון קצבת אותו נכה עבודה, בהתאם להוראות שהשר קבע" (ההדגשה הוספה – ק.כ).
...
האם יש להיעתר לבקשת התובעים ולהורות לנתבע לדון בבקשת המנוחה – גב' שרה בוכריס ז"ל להיוון גמלאות הנכות מעבודה, אשר הוגשה 17 ימים לפני פטירתה, מכוח עילת עשיית עושר ולא במשפט?
זו השאלה הדרושה הכרעה במסגרת פסק הדין.
כללו של דבר: עילת התביעה הנוגעת להתעשרות הנתבע שלא כדין מכוח חוק עשיית עושר ולא במשפט אינה בסמכותו של בית הדין ולכן דין התביעה להידחות.
כמו כן, שוכנענו שהנתבע והוועדות הרפואיות פעלו כדין בעניינה של המנוחה ולא עיכבו באופן בלתי סביר את קבלת ההחלטות ולכן לא מתקיימות בענייננו נסיבות חריגות המצדיקות את בירור מכתב הבקשה להיוון לאחר מות המנוחה.
סוף דבר
התביעה נדחית.