(1) בעבירה בקשר לבניה הטעונה היתר לפי חוק זה – כפל שוויו של המבנה או של התוספת למבנה שהוקמו ללא היתר;
(2) בעבירה בקשר לבניה בסטיה מהיתר או מתכנית או בנגוד להוראה אחרת מכוח חוק זה - כפל הפרש בין שווי המבנה או התוספת למבנה כפי שהוקמו לבין שוויים כפי שהיה אילו הוקמו בהתאם להיתר, לתכנית או להוראה האחרת.
לכאן יפים דבריו של כב' השופט שפירא בע"פ (חי') 24261-02-10 טלאל קחיזי נ' מדינת ישראל ועדה מקומית לתיכנון ולבניה גבעת אלונים (פורסם בנבו- 3.6.2010):
"לא ניתן לקבוע רשימה סגורה של מקרים בהם יחויב נאשם בתשלום קנס נוסף בשיעור של כפל שווי המבנה נשוא כתב אישום. עם זאת, ומאחר ומדובר בסכומים גבוהים במיוחד, הדעת נותנת כי ראוי לעשות שימוש בהוראת חוק זו, כאשר ההפרה של הוראות חוק התיכנון והבניה היא הפרה חמורה בנסיבותיה. כך למשל, סבור אני שיש לעשות שימוש בענישה הקבועה בסעיף 219 לחוק התיכנון והבניה, במקרים בהם מורשע נאשם בעבירה של אי קיום צו בהתאם להוראות סעיף 210 לחוק התיכנון והבניה. כמו כן, ראוי לעשות שימוש באמצעי עונשי זה במקרים של בניה רחבת הקף, כאשר הבניה משמשת שימוש מסחרי, כל זאת כדי למנוע כדאיות כלכלית לבניה מסוג זה ללא היתר. על זאת יש להוסיף מקרים בהם מבוצעת הבניה בנגוד לצוים מינהליים ושיפוטיים או שמדובר בבניה במקום בו ידוע היה מלכתחילה כי לא ניתן יהיה לקבל אישורי בניה. כמו כן, ניתן להביא שיקולים לחומרא ובמסגרת זו גם את האפשרות לגזור קנס בהתאם להוראות סעיף 219 לחוק התיכנון והבניה, וזאת כאשר נאשם מנהל את הדיון בבית המשפט באופן שמאריך את הדיון שלא לצורך, וזאת במקרים מתאימים וחריגים. כאמור, הרשימה אינה סגורה ועל בית המשפט יהיה לבחון כל מקרה לגופו על-פי אמות מידה אלו ובמקרים בהם נסיבותיו של המקרה חמורות במיוחד, ראוי לעשות שימוש בסעד העונשי החריג של גזירת קנס בשיעור של כפל שווי הבניה".
עוד נפסק:
"בין יתר הכלים המשמשים למאבק בתופעה זו, נתונה לבית המשפט הסמכות להשית על הנאשם קנס, בגובה כפל שוויו של המבנה שניבנה ללא היתר. שיקול הדעת בבחירת והפעלת הסנקציה המתאימה, מסור לבתי המשפט, אשר ישקלו את נסיבותיו של כל מקרה לגופו. הטלת קנס בגובה כפל שווי המבנה, היא סנקציה כלכלית כבדת משקל, ולפיכך עליה להעשות במקרים אשר נסיבותיהם חמורות, במידה אשר מצדיקה סנקציה כזו. נסיבות חמורות מעין אלה, עשויות להמצא בבניה למטרות מסחריות, אך גם במקרים של בניה לצרכים אישיים. במקרה דנן, עמדו הערכאות הקודמות על חומרתן של הנסיבות הכרוכות בבצוע העבירה, ואף אני סבור כי במקרה דנן לא היתה מניעה להשית קנס לפי סעיף 219 לחוק התיכנון והבניה" (רע"פ 1704/14 דוד סדן נ' עריית תל אביב, פורסם בנבו- 13.4.2014) (ההדגשה לא במקור פ.ש).
בעפ"ג (מרכז) 29521-03-14 עמוס לוזון נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו ביום 14.9.2014) (להלן: "עניין לוזון") נדחה ערעורם של הנאשמים בדבר טענתם להטלת קנס בהקף חסר תקדים, ובמסגרתו נאמרו הדברים הבאים:
"עבירות על חוקי התיכנון והבניה נעשות בדרך כלל בשל בצע כסף, ולפיכך ראוי להכות את העבריינים בכיסם. כהיקף הבניה הבלתי חוקית ותקופת השמוש הבלתי חוקית, כך גם הקף הפגיעה בציבור. כהיקף הבניה והשמוש הבלתי חוקיים, כך גם הקף הרווח הכספי ממנו נהנו או התכוונו להנות העבריינים. כהיקפם של אלה, כך ראוי שיהיה גובה הקנס שיוטל עליהם. קשר זה בין הקף הבניה והשמוש, וממילא הקף הרווח הכספי, ובין גובה הקנס, משתקף בהוראת סעיף 219 לחוק התיכנון והבניה ובהוראת סעיף 63 לחוק העונשין, אך הדבר גם עולה בקנה אחד עם מושכלות יסוד בענישה". (ההדגשה לא במקור פ.ש).
...
לכאן יפים דבריו של כב' השופט שפירא בע"פ (חי') 24261-02-10 טלאל קחיזי נ' מדינת ישראל ועדה מקומית לתכנון ולבניה גבעת אלונים (פורסם בנבו- 3.6.2010):
"לא ניתן לקבוע רשימה סגורה של מקרים בהם יחויב נאשם בתשלום קנס נוסף בשיעור של כפל שווי המבנה נשוא כתב אישום. עם זאת, ומאחר ומדובר בסכומים גבוהים במיוחד, הדעת נותנת כי ראוי לעשות שימוש בהוראת חוק זו, כאשר ההפרה של הוראות חוק התכנון והבניה היא הפרה חמורה בנסיבותיה. כך למשל, סבור אני שיש לעשות שימוש בענישה הקבועה בסעיף 219 לחוק התכנון והבניה, במקרים בהם מורשע נאשם בעבירה של אי קיום צו בהתאם להוראות סעיף 210 לחוק התכנון והבניה. כמו כן, ראוי לעשות שימוש באמצעי עונשי זה במקרים של בניה רחבת היקף, כאשר הבניה משמשת שימוש מסחרי, כל זאת כדי למנוע כדאיות כלכלית לבניה מסוג זה ללא היתר. על זאת יש להוסיף מקרים בהם מבוצעת הבניה בניגוד לצווים מנהליים ושיפוטיים או שמדובר בבניה במקום בו ידוע היה מלכתחילה כי לא ניתן יהיה לקבל אישורי בניה. כמו כן, ניתן להביא שיקולים לחומרא ובמסגרת זו גם את האפשרות לגזור קנס בהתאם להוראות סעיף 219 לחוק התכנון והבניה, וזאת כאשר נאשם מנהל את הדיון בבית המשפט באופן שמאריך את הדיון שלא לצורך, וזאת במקרים מתאימים וחריגים. כאמור, הרשימה אינה סגורה ועל בית המשפט יהיה לבחון כל מקרה לגופו על-פי אמות מידה אלו ובמקרים בהם נסיבותיו של המקרה חמורות במיוחד, ראוי לעשות שימוש בסעד העונשי החריג של גזירת קנס בשיעור של כפל שווי הבניה".
עוד נפסק:
"בין יתר הכלים המשמשים למאבק בתופעה זו, נתונה לבית המשפט הסמכות להשית על הנאשם קנס, בגובה כפל שוויו של המבנה שנבנה ללא היתר. שיקול הדעת בבחירת והפעלת הסנקציה המתאימה, מסור לבתי המשפט, אשר ישקלו את נסיבותיו של כל מקרה לגופו. הטלת קנס בגובה כפל שווי המבנה, היא סנקציה כלכלית כבדת משקל, ולפיכך עליה להיעשות במקרים אשר נסיבותיהם חמורות, במידה אשר מצדיקה סנקציה כזו. נסיבות חמורות מעין אלה, עשויות להימצא בבניה למטרות מסחריות, אך גם במקרים של בניה לצרכים אישיים. במקרה דנן, עמדו הערכאות הקודמות על חומרתן של הנסיבות הכרוכות בביצוע העבירה, ואף אני סבור כי במקרה דנן לא היתה מניעה להשית קנס לפי סעיף 219 לחוק התכנון והבניה" (רע"פ 1704/14 דוד סדן נ' עיריית תל אביב, פורסם בנבו- 13.4.2014) (ההדגשה לא במקור פ.ש).
בעפ"ג (מרכז) 29521-03-14 עמוס לוזון נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו ביום 14.9.2014) (להלן: "עניין לוזון") נדחה ערעורם של הנאשמים בדבר טענתם להטלת קנס בהיקף חסר תקדים, ובמסגרתו נאמרו הדברים הבאים:
"עבירות על חוקי התכנון והבניה נעשות בדרך כלל בשל בצע כסף, ולפיכך ראוי להכות את העבריינים בכיסם. כהיקף הבניה הבלתי חוקית ותקופת השימוש הבלתי חוקית, כך גם היקף הפגיעה בציבור. כהיקף הבניה והשימוש הבלתי חוקיים, כך גם היקף הרווח הכספי ממנו נהנו או התכוונו ליהנות העבריינים. כהיקפם של אלה, כך ראוי שיהיה גובה הקנס שיוטל עליהם. קשר זה בין היקף הבניה והשימוש, וממילא היקף הרווח הכספי, ובין גובה הקנס, משתקף בהוראת סעיף 219 לחוק התכנון והבניה ובהוראת סעיף 63 לחוק העונשין, אך הדבר גם עולה בקנה אחד עם מושכלות יסוד בענישה". (ההדגשה לא במקור פ.ש).
לאור כל האמור, קובע את המתחם כלהלן:
מתחם עונש ההלימה בעבירה שבוצעה באישום הראשון ינוע בין 800,000 ₪ ועד 3,000,000 ₪ ביחס לכל אחת מהנאשמות בנפרד כאשר יש להוסיף לקנס כפל שווי.