מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

קיזוז הפסדים לפי חוק עידוד השקעות הון

בהליך מ"ח (מ"ח) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

עניינן של עבירות אלה היה בהטבות שקבל המבקש ממינהלת מרכז ההשקעות, שהוקמה לפי חוק עדוד השקעות הון, התשי"ט-1959 (להלן – החוק).
מטרת התכנית הייתה, איפוא, לקזז את ההפסדים שצבר המבקש כתוצאה מהשקעותיו הכושלות בחוץ לארץ.
...
בית המשפט העליון אישר את מסקנתו, ואין מקום שאתערב במסקנה זו במסגרת בקשה למשפט חוזר (מ"ח 5686/04 מוצלח נ' היועץ המשפטי לממשלה (לא פורסם)).
סיכומו של דבר, המבקש לא הוכיח כי נתקיימה בעניינו עילה מן העילות הקבועות בחוק.
אשר על כן, הבקשה לקיום משפט חוזר נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

וכעת, משהסרנו מדרכנו את טענת המערערות כי מקור הדיבידנד הוא ברווח חשבונאי שאין לראותו כהכנסה שמקורה במפעל המאושר, אנו מגיעים לשאלה העיקרית – היש בהגשת הדו"ח המאוחד על פי חוק עדוד התעשייה, כדי להשליך על החיוב במס מכוח החוק לעידוד השקעות הון.
עם זאת, על אף שהמחוקק ראה לנכון להקל על חברות תעשייתיות ולמנוע את קיפוחה של "יחידה כלכלית" אחת הפועלת באמצעות שתי חברות, לא היה בכוונתו להעניק לחברות הבוחרות לפעול במסגרת תאגידית מפוצלת יתרון בשל כך. כוונת המחוקק לעניין זה נלמדת מסעיף 26 לחוק עדוד התעשייה, העוסק ב"קביעת כללים" על ידי השר, ונועד לאפשר לשר האוצר להתאים את מנגנון הדוחות המאוחדים למציאות המתפתחת ולקשיים העולים מיישום החוק: קביעת כללים שר האוצר רשאי לקבוע בתקנות כללים לענין פרק זה ובמיוחד בדבר – (1) הגבלת סכום ההפסדים של חברת הבת המותרים לקזוז כנגד הכנסותיה של חברת האם, עד לסכום ההשקעה של חברת האם בחברת הבת; (2) חיוב חברת האם בשל חובות שנמחלו לחברת הבת בעת נתוקה מחברת האם, או בעת פירוקה, וקוזזו בעבר; (3) הוספת סכום הפסדים של חברת הבת שהותרו לקזוז כנגד הכנסות חברת האם על סכום התמורה לענין ריווח הון לפי חלק ה' לפקודה; (4) דחיית שומת המס או גבייתו ודחיית קזוז ההפסדים בשל עיסקאות שבין החברות שהגישו דו"ח מאוחד, הכל כפי שיפורט בתקנות; (5) חישוב המס בהיתחשב בחלוקת דיבידנד בין החברות שהגישו דו"ח מאוחד.
...
סיכומו של דבר, שהמחוקק לא נתכוון להיטיב עם חברות המגישות דוח מאוחד במובן של מתן פטור כולל ממס בגין דיבידנד, אלא למנוע את קיפוחן בהיבט המיסויי.
לסיכום, חלוקת דיבידנד מרווחיה החשבונאיים של "חברה תעשייתית" הנובעים מהכנסותיה ממפעל מאושר על פי חוק עידוד השקעות הון, מהווה אירוע מס, גם אם הוגש דוח מאוחד לפי חוק עידוד התעשייה.
סוף דבר הערעור נדחה והמערערות תמוסנה בהתאם לאמור בפסק דינו של בית משפט קמא מיום 17.7.2014, כפי שהושלם ביום 9.12.2014.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בהמשך לכך המנהלת דנה בשאלה מה ייעשה במענקים שניתנו לעותרת בגין השקעותיה במפעל המאושר והורתה לעותרת להשיב 50% מהמענקים בתוספת ריבית (סכום כולל של 2,026,230 ₪, בהמשך סכום זה קוזז ממענקים הקשורים לתכנית אחרת).
לאחר מתן ההחלטה, שבה נתבקשו ההבהרות, ולאחר שהדיון נדחה לבקשת המשיבה, העותרת והמשיבה הגיעו להסכמה לפיה עניינה של העותרת יחזור לועדת ההשגה לפי החוק לעידוד השקעות הון, התשי"ט-1959 (להלן: ועדת ההשגה) לשם בחינה מחדש, תוך שהעותרת תוכל להגיש טיעון משלים בכתב ואסמכתאות; הועדה תיבחן את כתב ההשגה ואת הטיעון המשלים ותיתן החלטה מנומקת תוך זמן סביר (נספח 23 לכתב העתירה).
העותרת הסבירה מדוע לשיטתה ההשקעה שחברת האם השקיעה בעותרת היא עודפת ומשמעותית וניתן ללמוד ממנה ללא קושי על כך שהדיבידנד הושב, ובנוסף שבה וטענה כנגד גישת המשיבה באשר למצב הפינאנסי העדכני, להסתמכות על קיומם של רווחים לא מחולקים ועודפים ולכך שאף שהעותרת סיימה את שנת 2018 בהפסד המשיבה מבקשת לבחון את הרווחיות של המפעל ללא הרווחיות של חברה קשורה, אך אינה עושה הפרדה כזו בעת שנבחן המחזור בשנים קודמות.
...
באשר לחלק האחר של העתירה שעניינו החזר המענקים הגעתי לכלל מסקנה כי אין מנוס מביטול החלטת ועדת ההשגה פעם נוספת, ויש להחזיר את הדיון בשאלה זו לוועדת ההשגה על מנת שתבחן את הדברים מחדש (ובין היתר תשקול אם אין מקום להחזיר את הדיון בעניינה של העותרת למנהלת).
סיכום העתירה בכל הנוגע לביטול האישור נדחית בהסכמתה של העותרת.
בהתחשב בהיקף הטיעונים וההשקעה שנדרשה לעותרת, בהגשת השלמת הטיעון בדרך שבה הוגשה, ומנגד בכך שחלק מרכזי בעתירה נדחה לאחר שהמשיבה נדרשה להשיב לו במסגרת טיעוניה בכתב התשובה, אני מחייב את המשיבה לשלם לעותרת שכר טרחת עורך דין בסכום של 12,000 ₪ וכן להשיב לה את האגרה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

החברה היתה בעלת מיפעל מאושר והיתה זכאית להטבות לפי החוק לעידוד השקעות הון, התשי"ט-1959 (להלן: החוק לעידוד השקעות הון או חוק העידוד).
(ב) לענין סעיף קטן (א) – (1) "רווחים ראויים לחלוקה" - רווחים כאמור שנצטברו בחברה מתום שנת המס שקדמה לשנת רכישת המניה עד תום שנת המס שקדמה לשנת המכירה שלה, ובפירוק - עד ליום סיום הליכי הפרוק, ובילבד שלא יובאו בחשבון רווחים ראויים לחלוקה כאמור, שנצברו לפני יום ט' בטבת התשנ"ו (1 בינואר 1996), הכל לפי המאזן של החברה לתום שנת המס שקדמה לשנת המכירה או ליום התחלת הפרוק, לפי הענין, לרבות רווחים שהוונו; אולם סכומים שנצטברו בקרן לייצוב ההון כמשמעותה בסעיף 53יא לחוק לעידוד השקעות הון תשי"ט–1959, או סכומים שניכוים הותר על פי סעיף 53יז לחוק האמור או רווחים כאמור באגודה שיתופית באותן שנים שבהן חלו בחישוב הכנסתה סעיפים 56, 57, 61 ו-62 ואותם רווחים נכללו ביתרת המחיר המקורי, לא יהיו בגדר רווחים הראויים לחלוקה, וסכום הרווחים הראויים לחלוקה לא יעלה על סכום הרווחים שנתחייבו במס לרבות מס שבח בתקופה האמורה בנכוי המס עליהם ודיבידנד שחולק מהם ובנכוי הפסד שנוצר בחברה שמניותיה נמכרות, אשר לא קוזז ובצרוף הרווחים שהיו חייבים במס כאמור אלולא פוטרו ממנו; (2) הגדלת חלקו של מוכר המניה בזכות לרווחים בחברה בתוך שנתיים שלפני המכירה לא תובא בחשבון.
...
סוף דבר המשיבים מכרו מניות של חברה הזכאית להטבות לפי החוק לעידוד השקעות הון.
שילוב הוראות חוק העידוד וסעיף 94ב לפקודה מוביל אפוא למסקנה כי בגין רכיב הרווחים הראויים לחלוקה, על המשיבים לשלם מס בשיעור של 15%.
כך קבע בית המשפט המחוזי, ואין בטענות שהעלה המערער בערעור דנן כדי להצדיק התערבות בקביעה זו. אי לכך, הערעור נדחה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

החיוב לקזז הפסדים רגילים כנגד הכנסה פטורה ממס במסלול החלופי לפי חוק לעידוד השקעות הון, מסכל את מטרת המחוקק להעניק פטור ממס להכנסה במסלול החלופי.
...
על רקע תכלית החוק, מקובלת עליי קביעת בית משפט קמא כי את המונח "ריווח הון בעסק" יש לפרש מתוך הקשר רחב של המונח "עסק". המדובר בחברה אם ובחברה בת המהוות יחידה כלכלית אחת כמפעלים תעשייתיים בני קו ייצור אחד.
כפי שציין בית משפט קמא בפסק דינו, תפיסה זו מעוררת שאלות למכביר בהיבט הפיסקאלי בהקשר של קיזוז הפסדים, שאין צורך להכריע בהן בשלב זה. סופו של דבר, שאמליץ לחבריי לדחות את הערעור על כל חלקיו ולחייב המערער בשכ"ט עו"ד המשיבה בסך 25,000 ש"ח. ש ו פ ט השופט י' דנציגר: אני מסכים לפסק דינו של חברי השופט י' עמית.
ש ו פ ט השופטת א' חיות: אני מסכימה עם חברי השופט י' עמית בכל הנוגע לסוגיה הראשונה שהועמדה לדיון בערעור זה וכמוהו אף אני סבורה כי צדק בית משפט קמא בקובעו שאין לחייב את המשיבה לקזז הפסד רגיל כנגד הכנסה מועדפת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו