מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

קביעת שכר טרחה ראוי לעורך דין בהיעדר הסכם שכר טרחה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

" תוצאה זו מתיישבת גם עם הוראות חוק החוזים, ובפרט סעיף 46 לחוק החוזים הקובע כי: " חיוב לתשלום בעד נכס או שירות שלא הוסכם על שיעורו, יש לקיים בתשלום של סכום שהיה ראוי להשתלם לפי הנסיבות בעת כריתת החוזה." מורם מהאמור עד כה כי קיימים שלושה מקורות בדין לחיוב לקוח בתשלום שכר ראוי לעורך דינו, בהעדר הסכם שכר טירחה: דיני עשיית עושר ולא במשפט, סעיף 46 לחוק החוזים וחוק השליחות.
בהילכת ביניש-עדיאל נדון הסכם שכר טירחה בו נקבע כי התשלום לעורך הדין יהיה על פי אחוזים ממכירת דירות בפרויקט.
...
מכל מקום, לא מדובר בעניין לגביו הוסכם כי הנתבע ישלם שכר טרחה, הנתבע לא נהנה מפירות הפגישות, ואין כל הצדקה לחיובו בשכר הטרחה המבוקש.
אשר על כן, אני מורה לנתבע לשלם לתובע שכר טרחה בסכום (כולל מע"מ) של 52,652 ₪.
כן ישלם הנתבע לתובע החזר הוצאות בסך 1,000 ₪ ושכר טרחת עו"ד בסכום כולל של 8,000 ₪.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

שכר טירחה ראוי – יחסי עורך דין לקוח בחינת המסגרת החוזית החלה על הצדדים כאמור הנה יחסי עורך דין – לקוח, ובטרם אסיים מצאתי לנכון להקדיש פרק קצר לנושא זה, על-מנת לבחון, בבחינת למעלה מן הצורך, את סבירות הסכום שגבה הנתבע מהתובע – 599 ₪.
" בע"א (חי') 3218-07-11 יוסף סגל נ' שנרום בע"מ (פורסם במאגר "נבו") נקבע כך : "לעניין גובה התשלום בו על חברת איל לשאת, הרי שגם בהיעדר הסכם שכר טירחה בין הצדדים, מורה סע' 46 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973 על תשלום שכר ראוי (ע"א 9282/02 יכין חקל בע"מ נ' עו"ד יחיאל, פ"ד נח(5) 20 וההפניות שם; ע"א (ת"א) 1705/09 לישואר נ' עו"ד היכל. [פורסם בנבו] ניתן ביום 13/1/11).
...
אף בחינה עניינית של השירות שהעניק הנתבע לתובע, הן השיחה והבדיקה הראשונית והן הייעוץ המשפטי הטלפוני כמו גם הזמנים שנדרשו לכך, מובילים למסקנה כי שכר הטרחה בסך 599 ₪ (כולל מע"מ) הינו סביר.
יצוין כי הייעוץ המשפטי שניתן ע"י משרד הנתבע ניתן טלפונית, ואינני רואה בכך פגם, הן בשים לב לצו השעה וההתמודדות עם משבר נגיף הקורונה באותה העת, והן מהטעם שהתובע הבהיר כי הינו עסוק בעבודתו וניכר כי דווקא שירות זה הקל עליו ולא הביא לביטול ימי עבודה לשם כך. סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אני מורה על דחיית התביעה.
כמו כן, אני מחייב את התובע בתשלום הוצאות הנתבע בסך 500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

על אף שאין חובה כי הסכם שכר טירחה בין עורך דין ללקוח יהיה בכתב, בשורה של פסקי דין נקבע שמן הראוי שהסכם שכר טירחה ייערך בכתב, בין היתר על מנת למנוע חילוקי דיעות והתדיינויות ממושכות בנושא זה בבית המשפט.
ראו ע"א 9282/02‏ יכין חקל בע"מ נ' עו"ד יחיאל, פ''ד נח(5) 20 שם נקבע כדלקמן: "הינה איפוא, ברגיל, העדרו של הסכם שכר טירחה אין בו משום אות וסימן לכך שהשרות ניתן חינם. אדרבה, רואים בצדדים כאילו הסכימו ביניהם שבתמורה לשירות יקבל עורך-הדין את השכר הראוי (ע"א 180/71 לביא נ' קצין התגמולים [2]), והוא כשהנסיבות אינן מצביעות על מסקנה אחרת (ראו עוד ע"א 525/81 גזית ושחם חברה לבנין בע"מ נ' עו"ד רוזן [3], בעמ' 342).    
...
סוף דבר: דין התביעה להתקבל חלקית.
אני קובעת כי על הנתבע לשלם לתובע סכום כולל מע"מ של 8,071 ₪.
הנתבע ישלם את הסכומים האמורים בתוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין, אחרת יישאו הסכמים הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבע תולה יהבו בפסק הדין בעיניין רע"א 7706/22 ציפורה דרה סינגר אטיה נ' אייל אבידן (מיום 7/3/2023, פורסם בנבו) (להלן: "עניין סינגר") שם נקבע, בקליפת אגוז, כי סעיף בהסכם שכר טירחה מותנה המחייב את הלקוח לשלם לעורך הדין סכום כסף קצוב שעולה במידה ניכרת על השכר הראוי, במקרה שבו יפטר הלקוח את עורך הדין מכל סיבה שהיא לפני גמר ההיתדיינות – נוגד את תקנת הציבור ודינו בטלות.
הינה איפוא, ברגיל, העדרו של הסכם שכר טירחה אין בו משום אות וסימן לכך שהשרות ניתן חינם.
...
הנתבע ישלם לתובע סך של 100,000 ₪ בתוספת מע"מ בגין חובות העבר, וכן סך של 105,000 ₪ בתוספת מע"מ בגין הייצוג בהליך הגירושין החדש, ובסך הכל 205,000 ₪ בתוספת מע"מ. מסכום זה יש לקזז את שכר הטרחה שכבר שולם לתובע, בסך של 10,500 ₪.
התביעה בגין שכר טרחה עבור הייצוג בהליך הפלילי – נדחית.
הנתבע ישלם לתובע הוצאות משפט בסך של 30,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בסופו של דבר, נדחתה תביעתה של המערערת בעיקרה, בהיעדר הסכם שכר טירחה כתוב, תוך שנפסק למערערת סכום צנוע יחסית, כפי שהוערך ע"י בית המשפט קמא כשכר ראוי.
זה המקום לומר, ואף הצפתי זאת לפני הצדדים בישיבת יום 27.3.2024 שנקבע לצורך דיון בעירעור, כי שקלתי לצרף להליך זה כ"ידיד בית המשפט" גם את לישכת עורכי הדין אשר תחווה את דעתה, האם בנסיבות אלה יש מקום לפסיקת שכר טירחה ראוי? במיוחד כאשר קיים הסכם בכתב.
...
סיכום: מן המקובץ לעיל, נדחים שני הערעורים הכרוכים זה בזה.
אני מאשרת ומאמצת את קביעותיו של בית המשפט קמא בפסק דינו נשוא הערעור מיום 6.3.2023.
לאור התוצאה אליה הגעתי, אני קובעת כי כל צד יישא בהוצאותיו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו