הנתבעים טוענים כי המנעות מבירור הסיכסוך במהירות לפני בורר מוסכם אינה עולה בקנה אחד עם האנטרס הטבעי והמובנה של תובע עינייני, ולכן לאור קיומה של תניית הבוררות בהסכם מחייב בין הצדדים, מן הדין לתת תוקף לתניה כאמור ולהורות על עיכוב הליכים שכן זוהי האכסניה המתאימה ביותר לבירור המחלוקות שבין הצדדים.
משמעות טענה זו היא ריקון מתוכן של תניית הבוררות, שכן אין שום אפשרות מעשית להפריד בין השנים, וגם כתב התביעה עצמו מתייחס לכל תקופות השכירות כאחת, לכל ארכו ורוחבו, ובשל כך אין לקיים פירוש ההופך את תניית הבוררות לבלתי מעשית.
בשל חשיבותה של זכות הגישה לערכאות והקף הבקורת המצומצם יחסית שמפעילים בתי המשפט על פסקי בוררות, נקבעו מספר תנאים מצטברים, שרק בהתקיימם בית המשפט יורה על עיכוב הליכים שלפניו וייתן תוקף לתניית הבוררות שהוסכמה בין הצדדים:
קיומו של הסכם בוררות בין הצדדים;
התובענה שהוגשה לבית המשפט מתייחסת לסכסוך שההסכם חל עליו;
בעל דין שהוא צד להסכם מבקש עיכוב;
המבקש היה מוכן, ועודו מוכן, לעשות את כל הדרוש לקיומה של הבוררות;
המבקש ביקש את עיכוב ההליכים בכתב ההגנה או בדרך אחרת;
המבקש פנה בבקשת עיכוב לפני שטען לראשונה לגופו של עניין בתובענה.
...
רק דבריה של המלומדת פרופ' ס. אוטולנגי:
"למניעת ספק כדאי להציג שהתפטרות הבורר אינה פוגעת בקיומו של הסכם בוררות. זה ממשיך להתקיים והבורר החילופי ייבחר בדרך בה נקבע הדבר בהסכם. בהיעדר תניה מפורשת לעניין זה, ובהיעדר הסכמה בין הצדדים, יוכל ביהמ"ש למנותו לפי סעיף 8 לחוק". [שם, עמ' 496]
מקום שעצם אי נכונותו של הבורר הנזכר בהסכם הבוררות לשמש כבורר אינה פוגעת בקיומו של הסכם הבוררות, אני סבורה שיש לעכב את ההליכים בתובענה על מנת לאפשר לצדדים לנהל הליך בוררות כפי שהוסכם על ידי הצדדים, ולכבד את הסכמות הצדדים הקבועות בסעיף 46 להסכם השכירות, בו התייחסו הצדדים לאפשרות לפיה הרב גיסר יסרב לדון בבוררות "אם הבורר לא יוכל או לא ירצה לדון בעניין, הצדדים מקבלים את בית הדין שיבחר הבורר."
הפרשנות אשר נתנה התובעת לסמכותו של הבורר, לבחור רק מבית דינו, וככל שאין לו בית דין משלו, אין להיעתר לבקשה לעיכוב ההליכים - דינה להידחות.
סוף דבר
לא מצאתי כל טעם מיוחד שלא לכבד את תניית הבוררות עליה הסכימו הצדדים במסגרת ההסכם.
לפיכך אני מורה על עיכוב ההליכים בתיק זה בהתאם לסעיף 5 לחוק הבוררות.