היתקשרות מסוג זה מכונה "חוזה יחס" (relational contract), אשר להבדיל מ"חוזה בדיד" (discrete contract) או "חוזה עסקה", היא נועדה להסדיר מערכת יחסים ארוכת טווח על כל המורכבות הכרוכה בכך, בין היתר, בשל חוסר היכולת להביא בחשבון את נסיבותיו המשתנות והבלתי ידועות באותה נקודת זמן של כל אחד מן המקרים הפרטניים שעליהם נועד החוזה לחול.
עוד נקבע אך לאחרונה כי "חוזה יחס פתוח אשר מנוסח בקוים כלליים בלבד – זאת, מאחר שבעלי החוזה, אשר הסכימו אהדדי לגבי מטרתו ונטלו על עצמם את התחייבות הבסיסית לקדמה, לא יכלו, לא רצו או לא השכילו לקבוע בו מתוה צעדים מדויק שבו כל אחד מהם אמור לצעוד כדי להגיע אל אותה מטרה משותפת. בדרך כלל, אם כי לא תמיד, חוזים כאלה נעשים כדי לשרת מערכות יחסים ארוכות טווח ... חוזי יחס פתוחים מסמיכים את בית המשפט לקרוא לתוכם תנאים וחיובים חדשים, שלא הוסכמו מראש, על בסיס עקרונות משפט רחבים כמו תום לב, הגינות וסבירות, כשכל אלו מותאמים למטרות החוזה" (ע"א 7649/18 ביבי כבישים עפר ופיתוח בע"מ נ' רכבת ישראל בע"מ (20.11.2019))
מאזן הכוחות בין הצדדים
הצדדים להסכם נשוא התביעה אינם חסרי ניסיון או ידע בכל הנוגע לכריתת הסכמים.
בסעיף 25(ב1) לחוק החוזים נאמר: "חוזה הניתן לפירושים שונים והיתה לאחד הצדדים לחוזה עדיפות בעיצוב תנאיו, פירוש נגדו עדיף על פירוש לטובתו".
נקבע אם כן שחוזה הניתן לפירושים שונים - ולצד אחד עדיפות בעיצוב תנאיו, פירוש נגדו "עדיף על פירוש לטובתו". יתר על כן, נקבע בפסיקה כי גם אם שני צדדים להסכם מעצבים את תנאי החוזה, אך אחד מהם הנו המעצב העקרי, גם אז, כאשר קיימות מספר אפשרויות פרשניות, יועדף פירוש החוזה לטובת הצד האחר.
הלכה היא כי ביחסים מסחריים ארוכי טווח ובעלי הקף משמעותי מבחינת הצדדים, חלה על הצדדים חובת מתן הודעה מוקדמת במועד סביר בטרם הפסקת ההיתקשרות על מנת לאפשר למי מהצדדים, כך לספק במקרה שלפנינו, להערך בהתאם, ובכלל זאת לכסות או להקטין את הוצאותיו, לארגן את עסקיו לקראת סיום ההסכם, ובכלל זאת אף לתור אחר לקוח חלופי.
...
אכן, מקובלת עלי טענת התובעת כי היא נאלצה למכור רכבי אמבולנס וציוד רפואי יקר, למצער אלו ששימשו לצורך מתן השירותים לבית החולים, וכל זאת בתוך פרק זמן קצר, על מנת לצמצם את הוצאותיה לאחר אבדן לקוח שצרך כ-80% מפעילותה; ואף נכון אני להניח כי מחירי המכירה של הרכבים והציוד היה נמוך משווים המקובל בשוק.
ברם, סבורני כי היעתרות לדרישת התובעת לפיצוי בהקשר זה תביא לפיצוי עודף, בהינתן יתר רכיבי הפיצוי שנפסקו לה.
כפי שצוין לעיל, נקבעה בפסיקה החזקה הפרשנית המקובלת באשר לתקופת חייו של חוזה, לפיה הוא אינו נערך לצמיתות ואף אי הכללתה של תניה בדבר סיום החוזה אינה שוללת אפשרות לסיום החוזה, לאחר מתן הודעה על כך זמן סביר מראש.
סוף דבר
אני מחייב את הנתבעת לפצות את התובעת בסכום של 1,265,000 ₪, בצירוף ריבית והצמדה כדין, שיחושבו ממועד הגשת כתב התביעה ועד למועד התשלום בפועל.