דיון והכרעה:
מספר שאלות עומדות על המדוכה במקרה דנן:
האם אכיפה באמצעות שוטר המתעד את העבירה בצלום, ואינו מנפיק את הדוח על אתר ומוסרו במקום לנהג הנה אכיפה חוקית?
האם הצלום המבוצע ע"י השוטר בשטח עונה על הגדרות הדין, ויכול לשמש כראייה לעבירה המתועדת בו?
האם הצלום אמור לשאת על גביו פרטי זמן ומקום או שמא ניתן להשלים את הפרטים הללו מנתוני האכיפה האחרים?
האם המאשימה מחויבת, לאור פסיקה קודמת, לתעד את מספר הטלפון, במקרה בו העבירה הנה עבירה של שימוש בטלפון נייד?
האם על המאשימה להוכיח כי החפץ המצולם בעבירות שעניינן טלפון נייד הנו טלפון נייד?
האם העובדה שהתקליטור נצרב ע"י אחר, שאינו השוטר שצילם, ושאינו עד בתיק, מאפשרת הגשת התקליטור בעת פרשת התביעה ע"י השוטר שצילם?
האם אכיפה באמצעות צלום בתוך רכב מהוה פגיעה בפרטיות?
חוקיות האכיפה באמצעות צלום:
ראשית, יוסבר כי, לכאורה, "דרך המלך", שהייתה נהוגה לא מכבר, ושעדיין נהוגה במקרים מסוימים, הנה הבחנה בעבירה ע"י שוטר, עצירת הרכב בצד הדרך, עריכת דוח, קבלת עמדתו של הנהג ומתן הדוח, אם כך התרשם השוטר שיש לעשות לאור נתוני השטח ודברי הנהג.
לשון הסעיף 27ב'(א) לפקודה:
"נעשתה עבירת תעבורה ברכב, רואים את בעל הרכב כאילו הוא נהג ברכב אותה שעה או כאילו העמידו או החנה אותו במקום שהעמדתו או חנייתו אסורה על פי חיקוק, לפי העניין, זולת אם הוכיח מי נהג ברכב, העמידו או החנהו כאמור או אם הוכיח למי מסר את החזקה ברכב (להלן – המחזיק), או הוכח שהרכב נילקח ממנו בלי ידיעתו ובלי הסכמתו"
פרשנות זו אינה מתיישבת עם ההיגיון והשכל הישר, שכן מטרת הסעיף הנה ליצור קשר בין רכב לבעליו, כאשר אין ידיעה לגבי זהות הנהג ויש ידיעה לגבי פרטי הרכב, אולם פרשנות לפיה לא ניתן לבסס ידיעה לעניין הנהג באמצעות צלום שלו מבצע את העבירה איננה יכולה לעלות בקנה אחד עם ההיגיון החוקי, המבקש לאתר את זהות הנהג, אף כשאין נתונים לעניין זה, וזאת כאשר קיימים נתוני זהות הרכב.
בנוסף יצוין, כי בנגוד לעבירות של נהיגה במהירות העולה על המהירות המרבית המותרת או נסיעה באור אדום, למשל, בהן אין משמעות לצילום הנהג לצורך תעוד העבירה, אלא ניתן להשיג את מטרת האכיפה באמצעות תעוד הרכב בלבד, בעבירה של שימוש בטלפון נייד קיים חיוב לתעד את הנהג מבצע את העבירה, על מנת שניתן יהיה לבסס הרשעה בה מאוחר יותר.
...
כאמור, דין הטענות בעניין הפגיעה בפרטיות הנהג להידחות, וזאת כפי שיפורט להלן.
שלישית, גם אם הייתי מקבלת את טענת ב"כ הנאשם, ואיני מקבלת אותה, לפיה רכבו של הנאשם הינו בבחינת "רשות יחיד", בסעיפים 18(2)(ב), 18(2)(ד) ו-18(3), 19(א) ו-19(ב) לחוק הגנת הפרטיות, תשמ"א-1981 נרשם, ברחל בתך הקטנה, כי פעולות השוטר המבצע אכיפת עבירות תנועה אינן מוגדרות כפגיעה אסורה בפרטיות – הערך עליו ביקש המחוקק להגן באמצעות חוק זה.
סוף דבר:
חשוב לומר- המשפט תמיד מבקש לערוך איזון בין ערכים.
לנוכח כל האמור לעיל, אני קובעת כי המאשימה הוכיחה מעבר לכל ספק את כל יסודות העבירה המיוחסת לנאשם, ואני מרשיעה אותו במיוחס לו בכתב האישום מושא תיק זה.
ניתנה היום, ט' טבת תשפ"ג , 02 ינואר 2023, במעמד הצדדים
1 מתוך 30
image2.