מספר עילות ביסוד הבקשה לביטול הצוו שהוצא מכוח סעיף 238א (ב1) לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה – 1965 (להלן: "החוק") ובהן:
לא היתקיימה, בטרם מתן הצוו, היתייעצות סטאטוטורית בהתאם לאמור בסעיף 238א (ב) לחוק.
(1) לפי ידיעתו הוקם הבניין ללא היתר או שהבניין חורג ובמה הוא חורג;
(תיקון מס' 38) תשנ"ד – 1994 (תיקון מס' 43) תשנ"ה – 1995
(2) לפי ידיעתו לא נסתיימה הקמת הבניין או שנסתיימה לא יותר משישים ימים לפני יום הגשת התצהיר;
(3) ביום הגשת התצהיר, אין הבניין שלגביו מבוקש הצוו מאוכלס או שהוא מאוכלס תקופה שאינה עולה על שלושים ימים; לצוו כאמור ייקרא "צו הריסה מינהלי".
צו הריסה מינהלי על פי סעיף 238א לחוק התיכנון והבניה תשכ"ה – 1965 הוא אקט מינהלי ולא אקט עונשי.
צו הפסקה שפוטי
המקור הנורמאטיבי לצוו הפסקה שפוטי הוא בסעיף 239 (א) לחוק הקובע:
"נעשתה עבודה, או השתמשו במקרקעין, בדרך ובנסיבות שיש בהם משום עבירה לפי סעיף 204, בין שהוגש על העבירה כתב אישום לבית המשפט ובין שטרם הוגש, רשאי בית המשפט לצוות על הנאשם, או על מי שנראה לבית המשפט אחראי לבצוע העבירה, ועל כל מי שעובד בשירותם- להפסיק את העבודה או את השמוש (להלן- צו הפסקה שפוטי) ותקפו של הצוו יהיה עד לביטולו או שינויו על ידי בית המשפט."
כמפורט בסעיף הנ"ל יש לבחון קודם הוצאת הצוו, האם היתקיימו היסודות של סעיף 204 (א) לחוק הקובע:
"המבצע עבודה או משתמש במקרקעין בלא היתר כשביצוע העבודה או השמוש טעונים היתר לפי חוק זה או תקנה על פיו, דינו...".
נטל ההוכחה הוא על מבקש הצוו, בעניינינו – המדינה, ועליה להוכיח כי נעשית במקרקעין פעילות לא חוקית בין על ידי בנייה ובין על ידי שימוש כקבוע בסעיף 204 לחוק.
...
כנגד המבקש, בכל הנוגע למגרש זה ולגדר המקיפה אותו, מתנהל תיק פלילי על ידי המועצה המקומית, מדובר על תיק פלילי 30757-04-15 שבמסגרתו, בסעיף 1 לכתב האישום, צוין: "המאשימה הינה הוועדה המקומית לתכנון ובניה אור יהודה אזור אשר בתחום שיפוטה מבוצעות העבירות מסוג כתב האישום".
צו ההריסה המנהלי בנוגע למבנה ולמדרגות גישה למבנה, הוצא על ידי הגב' גילה אורון, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובניה במחוז תל אביב, "לאחר שהוגש לי תצהיר מתכננת המחוז, אדריכל נעמי אנג'ל ביום 16.2.2016, לאחר ששוכנעתי כי המבנה הוקם בלא היתר בניה, לאחר שהתייעצתי עם עו"ד נורית טביב, עו"ד נציגת שרת המשפטים מחוז תל אביב שבמרחב התכנון שלה הוקם המבנה, ולאחר שיו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובניה אזור לא נתן, על אף הוראתי בכתב, צו הריסה מנהלי" (שורות 3-4 לצו ההריסה המנהלי).
מכל האמור לעיל ובהיעדר כל ראיה לכך שהמבנה הוצב במהלך 60 יום שלפני החתימה על התצהיר, ומאחר שהמסמכים שהמבקש הציג בדיון ופורטו לעיל תומכים בגרסתו- לא התקיימו יסודות סעיף 238א(א)(2) לעניין 60 הימים.
אשר על כן אני מקבל את הבקשה ומורה על ביטול צו ההריסה המנהלי מושא ההליך שלפניי.