מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

צוואה ללא חתימת עד אחד

בהליך שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

יתרה מזו, העובדה כי המסמך הוכן והודפס מראש לפני שהיה ידוע מי יהיו העדים לצוואה ו/או תאריך החתימה על הצוואה אך מחזקת את מסקנת חוו"ד המומחית לכתבי יד לפיה החתימה של העדה המנוחה ע' א' ז"ל אינה חתימתה שכן נראה כי מדובר באישור עדים פקטבי שלא ברור מתי ואיך נחתם ואף אין כל מניעה להוסיף את שמות כל אחד מהעדים בשלב מאוחר יותר.
...
ואולם, לאחר בחינת מכלול הטענות וכן לאחר חקירת המומחית בפני ביהמ"ש, שוכנעתי כי אין בטענות אלו ממש, ואפרט: ראשית, במקרה דנן, מנסים התובעים לאחוז במקל בשני קצותיו: מחד, התובעים טוענים כי צוואת המנוח משקפת את רצונו של המנוח תוך הסתמכות והפנייה אל מסקנות חוו"ד הראשונה של המומחית מיום 1.10.2020 (סעיף 8 לסיכומי התובעים) ומאידך, טוענים כי אותה המומחית אשר הגיעה למסקנה הנכונה בחוו"ד הראשונה שגתה ואף התנהלה באופן לא מקצועי במסגרת חוו"ד המשלימה מיום 1.4.2021 כאשר בחנה את חתימות העדים על גבי הצוואה.
סיכומם של דברים, נוכח כל האמור לעיל, עולה בבירור כי התובעים לא הרימו את נטל ההוכחה שהועבר לכתפיהם להוכחת מהימנותה של הצוואה ולא הצליחו להסיר את הספקות בנוגע לאמיתותה; ועל כן, דין עתירתם לקיום הצוואה להידחות מכל וכל.
סוף דבר: אשר על כן, נוכח כל האמור לעיל, אני מורה כדלקמן: התובענה לקיום הצוואה, נדחית.
נוכח התוצאה ובשים לב להיקף ההליך ומשכו, אני מורה כי התובעים ישאו בהוצאות הנתבעים בסך 50,000 ₪ ובאופן הבא: 25,000 ₪ לאוצר המדינה ו-25,000 ₪ לנתבעים 2-11.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

אשר לטענה כי ביטול הצוואה נעשה בנוכחותו של עד אחד בלבד, נטען כי במסגרת דנ"א 2005 ) (להלן "דיון נוסף בעיניין אהרן") נדונה ) 653 ( 7818/00 יוסף אהרן נ' אמנון אהרוני, נט ( השאלה, האם ניתן ליתן תוקף לביטול צוואה אשר נחתמה בפני עד אחד בלבד.
כפי שתוקן, כי בית-המשפט מוסמך להכיר בתוקפה של צוואה אף אם לא צוין בה תאריך; אף אם המצווה לא חתם עליה; אף אם הצוואה לא נחתמה על-ידי מי מהעדים לה; אף אם אין בה הצהרה של המצווה כי זו אכן צוואתו, ואין מצוין בה אישור העדים שהמצווה חתם והצהיר בפניהם כאמור.
...
חרף העמידה בדרישות של ביטול צוואה באמצעות השמדה, סבורני כי הראיות החיצוניות מצביעות באופן חד משמעי, כי המנוח ביקש לבטל את הצוואה אותה ערך רק זמן קצר קודם לכן, וכי לו העורך דין לא היה מתרשל וטורח להביא עד נוסף לא היינו נדרשים למסע שבו הלכנו בתיק זה. לכך נוסיף את עקרון תום הלב שחלחל גם לדיני צוואות.
התוצאה התובענה לקיום צו קיום צוואה נדחית וההתנגדות מתקבלת – ניתן בזה צו קיום ירושת המנוח.
בנסיבות אלה ולאחר ששקלתי את כלל השיקולים הרלוונטיים כמפורט לעיל, מהות ההליך והיקפו אשר כללו שני דיונים, ישיבת הוכחות, היקפם של כתבי בי-דין, היקף העזבון (העשוי להגיע לעשרות מיליונים) נחה דעתי כי הסכום הסביר והמידתי שיש לפסוק בנסיבות העניין כהוצאות ושכר טרחה הוא בסך כולל של 45,000 ₪ כולל מע"מ אשר ישולמו על ידי הנתבעים.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

כך, בעמ"ש (ת"א) - 09- 11 א' נ' ש' נ' א' מ' ק' ( 14.4.2013 ), דחה בית המשפט המחוזי ערעור שהוגש על פסק דינו של בית המשפט לעינייני מישפחה (כב' השופט נ' שילה) אשר הורה על מתן צו קיום לצוואה בעדים עליה התנוססה חתימת המצווה ושני עדים, אולם נטען כי אחת העדות לצוואה לא הייתה נוכחת בתחילת מעמד עשיית הצוואה אלא הגיעה רק כאשר הקראת הצוואה הייתה "בעיצומה". טענת המתנגדים לקיום הצוואה כי מדובר בפגם אשר אינו ניתן לריפוי, נדחתה.
...
לאור כל זאת, מסקנתי היא כי אף אם תתקבלנה כל טענותיה העובדתיות של התובעת בכתב התשובה לכתב ההתנגדות, לא ניתן יהיה להגיע למסקנה שהמנוחה הביאה את המסמך הנחזה להיות צוואתה בפני שני עדים.
משכך, אין בטענות התובעת כדי להקים תשתית לכאורית למסקנה שהתקיימו מרכיבי היסוד בצוואה בעדים, ועל כן דין הבקשה לקיום צוואה שהגישה התובעת – להימחק.
אשר על כן: אני מורה על מחיקת התובענה לקיום המסמך הנחזה להיות צוואה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המסמך המאוחר לא הוכתר בכותרת צוואה, לא נשא חתימת עדים, אולם לדברי הנתבעת, נוסחו של המסמך המאוחר עלה בקנה אחד עם הדברים שהמנוח אמר בחייו לה ולאחותה, ועליהם חזר עת היה על ערש דוואי.
ניתן לראות כי סעיף 5, "התנאים המיוחדים", הסעיף המרכזי – לא נחתם כך. התובע טען בחקירתו, כי הדגיש לנתבעת, בפגישה הראשונה, שלא מדובר בצוואה.
...
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, סבורה אני שהתחשיב הנכון הוא 105,694 ₪.
לאחר ששמעתי את טענות הצדדים, ועיינתי בכל אשר הובא בפני, נחה דעתי לחייב את צד ג' במחצית מתשלום שכר-הטרחה שנפסק כאמור, ואבאר.
סוף דבר לאור המקובץ לעיל, התביעה מתקבלת בחלקה, באופן בו הנתבעת תישא בשכר טרחת התובע, בסך של 105,694 ₪.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

אם זו לא צוואה, מהי צוואה? חוק הירושה מכיר בכך כי יש צוואות שאינן מושלמות ואינן עומדות בכל הדרישות הצורניות ולכן נוסף התיקון לחוק, אשר נותן לבית המשפט סמכות רחבה להגן על מקרים בהם אין ספק באשר לאותנטיות עריכת הצוואה, אין ספק בכוונת המצווה, כמו גם העדים, בהתקיימות טקס עריכת הצוואה בזמן חתימתה, והכל במטרה לקיים את רצון המת שהנו עיקרון על. היתנגדות המשיב לצוואת המנוחה נסמכת אך ורק על פגמים טכניים אשר אינם קיימים ו/או ביכולתו של בית המשפט להכשירם.
סעיף 20 לחוק הירושה קובע: "צוואה בעדים תהיה בכתב, תצויין בתאריך ותיחתם ביד המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו; העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור". אין חולק כי המסמך, באם תוכח אמתותו של המסמך כצוואה, הוא בכתב, מצויין תאריך (גם אם לא תאריך מלא), קיימת חתימה בטביעת אצבע, נחתם בפני עד אחד, מר ש. פ..
...
טענות המשיב יש לדחות את הבקשה לקיום הצוואה ולהותיר על כנו את צו הירושה אשר ניתן כדין ביום 28/2/2021.
סבור אני כי המבקש עמד בנטל השכנוע כי המסמך הוא בבחינת צוואת אמת הוא, ובהתאם לדרישת סעיף 25(א) לחוק הירושה, עלה בידיו להוכיח כי זו צוואת המנוחה והיא המשקפת את רצונה החופשי והאמיתי של המנוחה.
סוף דבר תביעת המבקש לביטול צו הירושה אחר המנוחה מתקבלת וצו זה מבוטל.
אני קובע כי המסמך מחודש ניסן תשע"ב הינו צוואת המנוחה לה הנני נותן תוקף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו