ה ר ק ע
ביום 4.7.19 הוגשה לבית משפט קמא על ידי המערער בקשה במעמד צד אחד למתן צו שפוטי למניעת פעולות לפי סעיף 234 לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965 (להלן: "הצוו" ו"החוק") בקשר לעבודות שבוצעו בבניין ברחוב גאולה 36, תל אביב.
בסעיף 234 לחוק התיכנון והבניה, שעניינו "צו שפוטי למניעת פעולות" נקבע כדלקמן:
"234. (א) נעשו פעולות הכנה לעבודה אסורה או לשימוש אסור, רשאי בית המשפט המוסמך, לבקשת תובע, לצוות על הגורמים המנויים בסעיף 243(ג) או (ו), לפי העניין, להמנע מפעולה במקרקעין הקשורה לעבודה האסורה או לשימוש האסור, ובכלל זה לאסור על שימוש במקרקעין או להורות על סגירת ביניין או מקום (בסימן זה – צו שפוטי למניעת פעולות); ואולם צו שפוטי למניעת פעולות לעניין איסור שימוש במקרקעין או לעניין סגירת ביניין או מקום יינתן לתקופה שלא תעלה על 90 ימים, ורשאי בית המשפט המוסמך לחזור ולצוות כאמור מזמן לזמן.
הפסיקה עמדה על כך שתכליתו של הצוו למניעת פעולות היא:
"הקדמת תרופה למכה ומטרתו, אם כן, להקנות בידי הרשויות כלים יעילים להיתמודד עם עבירות בנייה בעודן באיבן. הריסת בניינים שכבר אוכלסו, או הטלת איסור על דיירים לעשות שימוש כזה או אחר בנכס שכבר תפסו חזקה בו כרוכות, מטבע הדברים, בבעיות מורכבות, מן ההיבט האנושי ומן ההיבט הכלכלי."
(שם, ר' גם ע"פ (מרכז) 6655-08-07 ועד מקומי געש נ' וועדה מחוזית לתיכנון ובנייה – מרכז (פורסם בנבו, 15.9.08)).
...
דיון והכרעה
לאחר ששמעתי את טיעוני ב"כ הצדדים ועיינתי בחומר הראיות המצוי בתיק בית משפט קמא, שוכנעתי, כי דין הערעור להתקבל מהטעמים שיפורטו בהמשך.
עוד ציין בית משפט קמא כי "משלא הונחה תשתית ראייתית לכאורה לכך כי העבודות מושא הצו נוגדות את ייעוד השטח על פי המצב התכנוני העדכני, כפי שציין המפקח בדוח הביקורת, אני מורה על ביטול הצו."
בחינת תצהיר המפקח מגלה כי מרכז הכובד בבקשה למתן הצו הושם על היות השטח מיועד לשימוש סניף דואר.
אני מקבלת את הערעור וקובעת כי לא היה מקום לבטל את צו הפעולות.