לנוכח נזקיהם הנטענים הגישו התובעים את תביעתם במקור לפיצויים כנגד המוכר, כנגד בנק לאומי למשכנתאות ממנו נטלו משכנתא בטענה שלא הבחין בליקויי הבניה ובצו ההריסה הקיים כנגד הבית שבנכס, כנגד ארז כהן שמאי הבנק, וזאת בשל רשלנות בבצוע מלאכתו השמאית, כנגד עריית ת"א יפו והועדה המקומית לתיכנון ובניה על שהתרשלו עת לא רשמו את צו ההריסה בלישכת רושם המקרקעין ונתנו אישור ערייה להעברת הנכס בלישכת רישום המקרקעין למרות קיומה של בניה בנגוד להיתר וצו הריסה למבנה שבנכס.
הנתבע מצידו סבר כאמור כי התובעים היו ערים ומודעים לחריגות הבניה ולצו ההריסה.
המסקנה הנה אם כן שהנתבע לא פעל באופן סביר עת לא פנה לבדיקת החריגות לגורמי ההנדסה המתאימים ברשות המקומית או לבעלי מיקצוע שיבחנו נושא זה עבורו ואף לא הפנה מיוזמתו את תשומת לבם של התובעים לכשלים הקיימים בממכר בהיבט חריגות הבניה ולא האיר את עיניהם בדבר הצורך לבחון את הכשלים לגופם באמצעות בעלי מיקצוע ובכך התרשל (ר' לעניין זה גם עדותו של השמאי סיידוף שנשאל לגבי אפשרויות הבניה וההריסה בנכס ומשיב "אני לא ניכנס לסוגיה זו. אני ציטטתי. כל אחד יבין ברמה המקצועית שלו. שכל אחד יבדוק לפני שהוא עושה משהו, ייקח אדריכל ומודד" עמ' 83 מול 22-23).
הקשר הסיבתי והנזק
בעיניין לוטן מתייחס כב' הש' מלצר לקשר הסיבתי שבין הפרת החובה לנזק וקובע כך:
"בעת בחינת קיומו של קשר סיבתי בין התרשלות לבין נזק, עלינו לבחון התקיימותם של קשר סיבתי עובדתי וקשר סיבתי משפטי (עיינו: ע"א 145/80 ועקנין נ' המועצה המקומית בית שמש, פ"ד לז(1) 113, 148-144 (1982) (להלן: עניין ועקנין); וראו לאחרונה: רע"א 4394/09 לנדרמן נ' סגיב הנדסה ושות' (1993) בע"מ (30.12.2010) (להלן: עניין לנדרמן)). הקשר הסיבתי העובדתי נבחן בשאלה האם אלולא ההתרשלות היה הנזק נגרם. הקשר הסיבתי המשפטי נבחן בשאלה האם הקשר הסיבתי העובדתי לא נשלל בשל שיקולים של 'סיבתיות משפטית'. אחד ממבחני העזר המקובלים לבחינת הקשר הסיבתי המשפטי הוא מבחן הצפיות, שבא לבדוק האם אדם סביר יכול היה לצפות את הנזק שניגרם כתוצאה מהתרשלותו. יצוין עוד, כי התערבותו של גורם זר, בין אם מדובר בצד שלישי ... או הניזוק עצמו...– אין בה כשלעצמה כדי לנתק את הקשר סיבתי בין ההתרשלות לבין הנזק, שכן גם אז יש לבחון האם ההתערבות היתה צפויה (ראו: ע"א 576/81 בן שמעון נ' ברדה, פ"ד לח(3) 1, 8-7 (1984); עניין לנדרמן)."
עוד ייאמר כי עיקרון יסוד בדיני הנזיקין הנו כי מטרתם הנה בין היתר להשיב את מצבו של הניזוק לקדמותו דהיינו למצב בו היה לולא בוצעה כלפיו העוולה (ר' הש' ריבלין בע"א 140/00 עזבון המנוח מיכאל אטינגר ז"ל נ' החברה לשקום ופיתוח הרובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים בע"מ, פ"ד נח(4) 486 (2004) עמ' 510-511 לפסה"ד (להלן: "עניין אטינגר").
...
סוף דבר
התובענה מתקבלת בחלקה.
הנתבע ישלם לתובעים 70% מהסך של 205,886 ₪ דהיינו 144,120 ₪ כשהם נושאים הפרשי הצמדה וריבית חוקית כדין מיום הגשת התביעה ועד למועד התשלום המלא בפועל.
עוד ישלם הנתבע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 50,000 ₪.