מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

צו ביניים האוסר תמיכה במוסדות תורניים לתלמידי שנתונים מסוימים

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 908/14 לפני: כבוד המשנָה לנשיא מ' נאור כבוד השופט ע' פוגלמן כבוד השופטת ד' ברק-ארז העותרת: עמותת בית חב"ד טבריה – ע"י צעירי אגודת חב"ד נ ג ד המשיבים: 1. משרד החינוך, השר הרב שי פירון 2. משרד האוצר, השר יאיר לפיד 3. משרד החינוך – ועדת התמיכות עתירה למתן צו על תנאי בשם העותרת: עו"ד אפרים דמרי בשם המשיבים: עו"ד אבינעם סגל-אלעד פסק-דין
בקשות מסוג זה נבחנות על-ידי ועדת התמיכות בהתאם לסעיף 3א לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, ולנהלים שהוצאו מכוחו: "נוהל להגשת בקשות לתמיכה מתקציב המדינה ולדיון בהן" (י"פ התשע"ג 3172) (להלן: נוהל התמיכות) ו"מבחנים לחלוקת כספים לצורך תמיכה של משרד החינוך במוסדות תורניים – לימוד ופעולות" (י"פ התשס"ד 3498).
לאחר שבוצעו תיקונים אלה, מצאה ועדת התמיכות כי חלק מהתלמידים שהופיעו ברשימותיה של העותרת כתלמידים שהתחנכו אצלה בשנת 2011 כבר דווחו לועדת התמיכות כתלמידים שלמדו באותה שנה במוסד אחר, אשר קיבל כספי תמיכה ממשרד החינוך כמוסד צבורי.
כידוע, לאחר שחולקו כספי תמיכה בתקציב של שנה מסוימת, לא נוהג בית משפט זה להענות לעתירה הנוגעת לכספים אלו (ראו למשל: בג"ץ 8445/99 תנועת נוער צבאות ה' שע"י ניידות חב"ד נ' משרד החינוך והתרבות, פ"ד נו(3) 241 (2000)).
לא למותר לציין כי אילו הקדימה ופנתה לבית משפט זה במועד יכולה הייתה לבקש כי יינתן צו ביניים שעניינו "הקפאת" חלק מן התקציב – ולקבלו רק אם הייתה מראה כי התגבשה בנסיבות העניין הצדקה לכך.
בנסיבות העניין, רבים מן העיכובים שהשפיעו על מועד קבלת ההחלטה הסופית בעיניינה של העותרת נבעו, אף לפי הנתונים המובאים בעתירה עצמה, מליקויים במסמכים ובנתונים שספקה העותרת לועדת התמיכות.
...
העתירה העתירה דנן, המכוונת כנגד דחיית פנייתה של העותרת לקבלת תמיכה בשנת 2013, הוגשה בסופו של דבר ביום 4.2.2013.
כמו כן, העותרת טוענת כי החלטתה של ועדת התמיכות, שהתבססה על המסקנה כי העותרת לא קיימה פעילות במימון מקורות עצמאיים במשך שנתיים קודם להגשת הבקשה, שגויה לגופה, ומכתירה אותה בתואר "בלתי סבירה". לבסוף, העותרת סבורה כי גם אם נקבע שהיא לא מימנה את פעילותה במקורות עצמאיים בשנתיים שקדמו לבקשתה, הרי שהיה מקום להכיר בה כמקרה חריג המצדיק ויתור על תנאי זה, כפי שמאפשר סעיף 8(ט) לנוהל התמיכות.
בתגובה זו דחו המשיבים את טענותיה של העותרת לגופן, וטענו כי דין העתירה להידחות על הסף מחמת שיהוי.
הכרעה לאחר שעיינו בעתירה ובתגובות לה מצאנו כי דין העתירה להידחות על הסף מחמת שיהוי.
סוף דבר: העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בהתאם למה שדווח לנו על-ידי המשיבים, עד לשנת הלימודים האחרונה (התשפ"א) מבחני התמיכה אִפשרו למשפחות בהן האם עובדת או לומדת והאב לומד תורה "במשרה מלאה" (להלן: מישפחות האברכים) לקבל סיבסוד למעונות היום (בנתון לכך שבשנת התשע"ה הייתה ירידה מסוימת בסבסוד).
במהלך בירור העתירות הודיעונו המשיבים כי הוחלט לכלול במבחני התמיכה החדשים גם תלמידי רבנות או דיינות, בכפוף לעמידתם בתנאים שנקבעו ובשאר מבחני התמיכה (מבחני התמיכה אשר נועדו לאלו שלומדים דיינות ורבנות עומדים במרכזן של שתי עתירות אחרות, שעדיין תלויות ועומדות: בג"ץ6877/21 ובג"ץ8368/21).
במסגרתה של עתירת זילבר נתבקש גם צו ביניים המורה על עיכוב כניסתם לתוקף של מבחני התמיכה החדשים.
הרכיב השני, הוא רכיב הזמן; המבחנים פורסמו מספר ימים לאחר תחילת שנת הלימודים במוסדות החרדיים ונקבעה בהם הוראת מעבר קצרה, עד ליום 1.11.2021 (אשר הוארכה על ידי המשיבים, לאחר שניתן הצוו על תנאי, עד ליום 1.1.2022).
מחוות הדעת שהובאו לפנינו ניכר כי מעבר בין מסגרות חינוכיות בעיצומה של שנת לימודים עלול לפגוע באותם הפעוטות, בשל הנתוק הפתאומי מהמסגרת החברתית המוכרת להם וממטפליהם (ראו ד"ר נעה לאור "חוות דעת מקצועית בנוגע למעבר של ילד ממסגרת למסגרת" (8.12.2021); הסתדרות הפסיכולוגים בישראל "עמדתנו המקצועית בעיניין השלכות אפשריות להוצאת פעוטות בגילאי לידה עד 3 שנים ממעונות היום עקב ביטול סיבסוד מעונות יום למשפחה בה בן הזוג לומד לימודיים תורניים" (22.11.2021); ד"ר משה לייבלר "השלכות הוצאת ילדי אברכים ממעונות יום באמצע שנת הלימודים עקב הסרת תמיכה כלכלית מהוריהם עבור שילוב במעונות יום" (22.11.2021)).
...
סבורני כי בקביעת הוראת המעבר לא ניתן משקל מתאים גם לפגיעה שתגרם לפעוטות עקב הכורח לעזוב את מעון היום בעיצומה של שנת הלימודים.
הוראת המעבר בנוסחה הנוכחי לא נותנת משקל מספיק לשיקולים אלה, ואין מנוס מן המסקנה כי גם מטעם זה היא נופלת מחוץ למתחם הסבירות.
די באמור כדי להגיע למסקנה בהתייחס לתקפה של הוראת המעבר, ואיני סבור אפוא כי עלינו לקבוע מסמרות בקיומן של קבוצות מקרים שבהן תהא מחויבת הרשות לנקוט במדיניות מסוימת.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

(ב) ניתן בזה צו ביניים, בנגוד לדעתו החולקת של השופט נ' הנדל, האוסר על המשיבים 4-1 בבג"ץ 6101/12 לבצע העברות כספים לצורך תמיכה במוסדות תורניים, ביחס לתלמידי מוסדות תורניים ילידי השנתונים 1994, 1995 וחציו הראשון של שנתון 1996, אשר קיבלו צו גיוס למועדים שונים החל מחודש אוגוסט 2013, ואשר לא התייצבו לגיוס בשל החלטות כלליות של שר הבטחון (או של פוקד) – ששאלת הסמכות לגביהן מוטלת בספק – לדחות את מועד התייצבותם (ולא מכוח עילה אישית או בחינה פרטנית שנערכה ביחס למועמד מסוים).
...
לאחר שעיינו בחומר הרב שהוגש לנו בשלוש העתירות שלפנינו, ולאחר שמיעת פרקליטיהם של בעלי הדין, אנו מחליטים כי – (א) המשיבים המיוצגים על ידי פרקליטות המדינה יגישו הודעה מעדכנת עד ליום 31.3.2014.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

מכוחו של צו זה נאסר על המשיבים 4-1 בבג"ץ 6101/12 לבצע העברות כספים לצורך תמיכה במוסדות תורניים, ביחס לתלמידי מוסדות תורניים ילידי השנתונים 1994, 1995 וחציו הראשון של שנתון 1996, אשר קיבלו צו גיוס למועדים שונים החל מחודש אוגוסט 2013, ואשר לא התייצבו לגיוס בשל החלטות כלליות לדחות את מועד התייצבותם.
עוד אנו סבורים כי עם מחיקת העתירות אין עוד הצדקה להותרתם על כנם של צוי הביניים שניתנו בהליכים דנא.
...
עוד אנו סבורים כי עם מחיקת העתירות אין עוד הצדקה להותרתם על כנם של צווי הביניים שניתנו בהליכים דנא.
לבסוף, סבורים אנו כי יש לפסוק הוצאות לטובת העותרים בנסיבות העניין.
אשר על כן, אנו מורים בזאת על מחיקת העתירות שבכותרת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו