מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

צד שזימן מומחה מטעם בית המשפט לעדות רשאי לחקור אותו על חוות דעתו

בהליך רמ"ש (רמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בבקשה המונחת לפניי טוענת המבקשת, כי בהחלטותיו מושא הבקשה ובהחליטו למנות מומחה מטעמו מנע ממנה בית המשפט קמא הוכחת מצבו הרפואי האמתי של מר ד.; כי העובדה שהמומחה שמונה ע"י בית המשפט קמא אינו מתאים לבחינת טענותיה התגלתה לה רק עם קבלת חוות הדעת, בה צוינו פרטי השכלתו וניסיונו המקצועי; לדידה, אין חולק, כי אין קשר בין ענף הפסיכיאטריה אליו משתייך המומחה ובין מחלתו העיקרית של מר ד., שהיא נוירולוגית; וכי אין בעובדה שבית המשפט קמא התיר חקירת המומחה על חוות הדעת כדי לרפא פגם זה; המבקשת משיגה גם על החלטת בית המשפט קמא לדחות בקשתה לזימון הרופאה שנתנה תעודת רופא בחודש ינואר 2016 (סמוך לאחר החתימה על תצהירי העברת הזכויות בדירה ללא תמורה), להלן: "הרופאה", אשר הוגשה ע"י המשיבה כראיה, תוך קביעה שניתן להסתפק במידת הצורך בתעודת עובד ציבור תחת עדותה.
בתגובתה טענה המשיבה, כי הבקשה נשענת על מסד עובדתי משולל יסוד, אשר נועד לזרות חול בעיני בית המשפט; כי ממילא הדירה מעולם לא הייתה בבעלות מר ד., שעה שנרכשה ע"י הוריה אשר נשאו במלוא התמורה והזכויות בה נרשמו על שם מר ד. מבחינה פורמלית בלבד; היות שהיא נרכשה מחברת "עמיגור" ובחלוף מיגבלת השנים (בהתאם לנהלי החברה שהעניקה הנחה משמעותית לזכאים לרכישת דירות ממנה) הועברו הזכויות בה אליה, בעוד לכל אורך השנים מתגורר בה מר ד. בלא תשלום דמי שכירות לה או להוריה; כי ההחלטות נושא בקשת רשות העירעור הן דיוניות באופיין המצויות בגדרי שיקול הדעת המסור בידי הערכאה הדיונית, ובהתאם להלכה הפסוקה, אין דרכה של ערכאת העירעור להתערב בהחלטות ממין אלו למעט במקרים חריגים, והמקרה דנא אינו כזה; המבקשת לא טענה לבטלות מיסמכי היסוד של העיסקאות – הן משנת 2010 (ההסכם בין מר ד. והורי המשיבה והן משנת 2015 (העברת הזכויות בדירה ממר ד. למשיבה), והניסיון לטעון כעת בעקיפין כנגד תקפם (בעצם הטענה כי עסקת העברת הזכויות בטלה) אינו אלא הרחבת חזית אסורה; אין לקבל טענות המבקשת בעיניין המועד בו נתגלה לה העידר ההלימה בין מומחיות המומחה שמונה ע"י בית המשפט קמא ובין המומחיות הנדרשת לבירור המחלוקת בין הצדדים, משהיא נגועה בחוסר תום לב, שהרי היה בידיה לגלות בקלות יתרה תחום המומחיות שלו בסמוך לאחר המינוי, ואין בעובדה שממצאי חוות הדעת אינם נושאים חן בעיניה כדי להצדיק מינוי מומחה נוסף; ומכל מקום, לדידה של המשיבה, אין ממש בטענה כי תחום מומחיות המומחה מטעם בית המשפט אינו מספק מענה לצורך שבגינו הוא מונה; במסגרת ישיבת קדם המשפט שהתקיימה בפני בית המשפט קמא ביום 06.04.2022 בסופה הורה בית המשפט על מינוי מומחה מטעמו, הצהירה ב"כ המבקשת, כי אין חולק אודות כשרותו המשפטית של מר ד. במועדים הרלוואנטיים (בשנים 2010 ו – 2015); וכי ממילא בהתאם להוראות הדין, אדם כשיר לפעולות משפטיות אלא אם כשרותו הוגבלה או נפסלה; בהתאם להוראות הדין, הכלל הוא שבהליכים המתנהלים בבית המשפט לעינייני מישפחה אין להתיר הגשת חוות דעת פרטיות לאחר קבלת חוות דעת של מומחה מטעם בית המשפט אלא במקרים חריגים, והמבקשת לא הצביעה על נסיבות בהן יש לחרוג במקרה דנא מן הכלל; עסקינן בהחלטות ביניים, אשר ככלל אין להתיר ערעור עליהן ודרך המלך היא להשיג עליהן במסגרת העירעור על פסק הדין; הוא הדין גם בכל הנוגע להחלטה על פיה נדחתה בקשת המבקשת לזימון הרופאה לעדות.
. (ו) מומחה שמינה בית המשפט לא יוזמן להחקר על חוות דעתו אלא ברשות בית המשפט, לאחר שהוגשה בקשה מנומקת לחקור אותו בתוך ארבעה עשר ימים מיום קבלת התשובות לשאלות ההבהרה, למעט אם הורה בית המשפט כי בעל הדין יהיה רשאי לחקור את המומחה גם אם לא הגיש שאלות הבהרה.
...
לצד זאת באתי לכלל מסקנה שונה בכל הנוגע לזימון הרופאה לעדות.
על יסוד כל האמור לעיל, בקשת רשות הערעור נדחית בכל הנוגע לבקשה לפסילת חוות הדעת, למינוי מומחה נוסף ע"י בית המשפט קמא ו/או למתן היתר להגשת חוות דעת פרטית מטעם המבקשת.
אולם, בכל הנוגע לדחיית בקשת המבקשת לזימון הרופאה לעדות, מצאתי, כאמור, ליתן למבקשת הרשות לערער עליה, ומצאתי לקבל הערעור ברכיב זה ואני מורה על ביטול ההחלטה מיום 10.01.2023 שניתנה בעניין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

בענין זימון מומחה לעדות בבית המשפט, בידי אותו צד שעבורו ניתנה חוות הדעת: בית המשפט כבר נתן החלטה לפיה התובעים (הנתבעים שכנגד) רשאים להעיד את המומחה מטעמם (זאת, לאחר שהמומחה מטעם בית המשפט כבר נחקר); ובית משפט זה אינו ערכאת ערעור על החלטותיו שלו.
אכן, בדרך כלל, נוכחותו של מומחה מטעם צד בבית המשפט נידרשת אם הצד שכנגד מבקש לחקור את המומחה על חוות דעתו.
...
הנתבעים (התובעים שכנגד) הפנו להחלטה של בית משפט השלום בקריות (ת"א 20750-03-18 זוארץ נ' כהן (18.3.2021), לפיה מאחר שחוות דעת מהווה למעשה חקירה ראשית של המומחה, אין מקום להיעתר לבקשה של צד לזמן את המומחה מטעמו לעדות בבית המשפט.
בתורנו אחר התכלית האובייקטיבית, אחת מחזקות-התכלית היא שהפרשנות הנכונה של חקיקת משנה אינה מובילה לסתירה עם חקיקה ראשית, לרבות חקיקה ראשית שאינה החקיקה שמכוחה הותקנה חקיקת המשנה: 'תפישה של הרמוניה חקיקתית מובילה למסקנה כי יש לשאוף לפירוש שימנע סתירה בין חקיקת משנה לבין חקיקה ראשית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפניי בקשת רשות ערעור על החלטות בית משפט קמא (כבוד השופט עדי הדר), בת.א 57020-09-17 מיום 1.2.22 ומיום 3.2.22, במסגרתן דחה בית משפט קמא את בקשת המבקשת, רינת פנקר (להלן: "המבקשת") לתת החלטה בבקשתה שלא לאפשר למשיב, בנק לאומי לישראל בע"מ (להלן: "המשיב" ו/או "הבנק") הרחבת חזית והורה על חקירתה של המבקשת במועד ישיבת ההוכחות.
על כן הציע בית משפט קמא לצדדים כי הבנק יהיה רשאי לתקן את כתב ההגנה לצורך הוספת הטענות והראיות הנוספות בכפוף לתשלום הוצאות משפט.
בטרם הספיק הבנק להגיש עמדתו להצעת בית משפט קמא, ביום 1.11.21, הגישה המבקשת הודעת "הבהרה" במסגרתה הודיעה כי חרף הסכמתה במעמד הדיון מיום 28.10.21 לאפשר למשיב להגיש ראיות נוספות, היא אינה מסכימה להגשת חוות דעת מומחה מטעם המשיב.
בבקשתה טענה כי הבנק רשאי לחקור אותה על תצהירה בעיניין הנזק רק לעניין שווי הדירה, אך בעיניין זה המבקשת מסתמכת על חוות דעת המומחה מטעמה, אותו הבנק יכול לחקור ולכן אין כל טעם של ממש בחקירתה של המבקשת.
על פניו החלטות בית משפט קמא, עליהן מוגשת הבקשה שבפניי, עוסקות בדיוק בנושא של הזמנת עדים ושאלות המוצגות לעדים ומכאן שבהתאם לצוו אין זה מסוג ההחלטות אשר יש ליתן בהן רשות ערעור.
...
דיון לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובה ובהחלטות בית משפט קמא, מצאתי כי דין בקשת רשות הערעור להידחות אך בהסתייגות כפי שתפורט להלן.
על כן אני סבורה כי במקרה שבפניי הבקשה נדחית עם הסתייגות שככל שבית משפט קמא יקבע תוך כדי מהלך החקירה כי הוא דוחה את הטענה להרחבת חזית בכל הנוגע לשאלות שנוגעות לאשם תורם, צודק יהיה להפסיק את הדיון על מנת לאפשר למבקשת להגיש בקשה לרשות ערעור.
סוף דבר הבקשה נדחית אך בהסתייגות הרשומה לעיל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

משכך, ביום 23.10.2022 קבע בית משפט קמא כי "אין מנוס מקיום בירור עובדתי ביחס לשאלה האם חוות דעת המהנדס שקד היא חוות דעת סופית כהגדרתה בהסכם הדיוני". לצורך כך, נקבע כי המומחה ימסור את עמדתו בעיניין לבית המשפט וכי הצדדים יהיו רשאים לחקור אותו, וכן כי על המשיבה והמבקשת להגיש תצהירי עדות ראשית ביחס לעניין שבמחלוקת.
כך, בית משפט קמא קבע כי פיצול חוות הדעת הייתה מוסכמת על ידי הצדדים, כי השאלות שנשלחו למומחה לקראת הפגישה מיום 27.10.2019 היו חלק מההסדר הדיוני שנקבע בסעיף 6 להסדר הדיוני, וכי המומחה נחקר על חוות דעתו במהלך הפגישה מיום 27.10.2019.
בהמשך לכך, זימון המומחה לדיון כעד מטעם בית המשפט חלף מתן אפשרות למשיבה לזמנו כעד מטעמה, לא רק שהוא מהלך מתבקש בנסיבות המקרה, אלא שהוא, כמו גם כל החלטה הנוגעת לאופן ניהול חקירת המומחה, חוסה תחת סעיף 1(5) לצוו: "החלטה בעיניין הזמנת עדים, סדר שמיעת עדים, ושאלות המוצגות לעדים [...]" (רע"א 6368/17 מייזלס נ' סמט, פסקה 19 (01.11.2017); רע"א 195/18 בן פורת נ' קווים תחבורה ציבורית בע"מ, פסקה 4 (23.1.2018); רע"א 7463/20 אובצ'ינקוב נ' סופר, פסקה 4 (10.12.2020)).
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשת רשות הערעור ובנספחיה, מצאתי כי דין הבקשה להידחות אף ללא צורך בתגובת המשיבה.
לבסוף, סבורני כי אף דין הראש השלישי של טענות המבקשת להידחות, בהיותן מופנות כלפי החלטות דיוניות הנוגעות לניהול ההליך ולסדרי דין בהן, ככלל, לא תתערב ערכאת הערעור.
סוף דבר: בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

סעיף 7 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971 קובע: "במשפט אזרחי יכול בעל דין להעיד לעצמו או להיות מוזמן להעיד ליריבו". כן רלוואנטית ההלכה שנקבעה ברע"א 7143/21 בוריסי נ' קרטין (4.12.2022), לפיה: "בעל-דין המזמין לעדות את בעל-הדין שכנגד, כעד מטעמו, רשאי לחקור אותו בחקירה נגדית". לפיכך, אני נעתרת לבקשת הנתבעים לחקור את התובעים, הגם שלא הוגשו תצהירי עדות ראשית על-ידם, והם יוכלו לחקור אותם בחקירה נגדית.
] ככלל, משהגישו הצדדים חוות דעת מטעמם ומשהוגשה חוות דעת על-ידי מומחה מטעם בית המשפט, אין הצדדים רשאים להוסיף ולהגיש חוות דעת נוספת מטעמם כדי לסתור את חוות דעתו של מומחה בית המשפט.
...
סעיף 7 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971 קובע: "במשפט אזרחי יכול בעל דין להעיד לעצמו או להיות מוזמן להעיד ליריבו". כן רלוונטית ההלכה שנקבעה ברע"א 7143/21 בוריסי נ' קרטין (4.12.2022), לפיה: "בעל-דין המזמין לעדות את בעל-הדין שכנגד, כעד מטעמו, רשאי לחקור אותו בחקירה נגדית". לפיכך, אני נעתרת לבקשת הנתבעים לחקור את התובעים, הגם שלא הוגשו תצהירי עדות ראשית על-ידם, והם יוכלו לחקור אותם בחקירה נגדית.
באשר לזימון המומחית מטעם בית המשפט, הגרפולוגית טל חגג-רוקח, אני קובעת שכתנאי לזימונה על הנתבעים להפקיד בקופת בית המשפט, עד ליום 6.7.2023, סך של 2,000 ₪.
הנתבעים אף לא הצביעו על נסיבות חריגות המצדיקות לחרוג מהכלל הנ"ל. לפיכך, אני דוחה את הבקשה להגיש ראיה חדשה (בדיקת פוליגרף).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו