מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פשיטת רגל עקב הלוואות בשוק האפור

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנאמנת מדגישה עוד, כי עסקינן בהערת אזהרה מכוח הסכם הלוואה ולפיכך עשויה להוות בגדר הענקה הנתנת לביטול מכוח סעיפים 96 (א)-(ג) לפקודת פשיטת הרגל.
החייב בעלה (דאז) של החייבת שנראה מבוהל, אמר לחייבת כי הסתבך בהלוואה בשוק האפור לצד ג' ובקש ממנה לחתום על מיסמך לעניין החזר אותה הלוואה.
...
לאחר שהכרעתי כאן, כי אינו נושה מובטח, אני מורה לנאמנת לבדוק את תביעות החוב ולגבש תכנית פירעון בעניינה של החייבת.
סיכום: מן המקובץ לעיל, אני קובעת כי צד ג' בענייננו אינו מהווה נושה מובטח בתיקי החייבים.
המזכירות תמציא תוכן החלטתי זו לב"כ הצדדים.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

הנאשם טען כי הוא חי בנפרד מאישתו, בשל פשיטת הרגל שעבר, שהובילה ל"מצב לא טוב" ביניהם.
כשנשללה ממנו האפשרות לאשראי, נאלץ לפנות להלוואות בשוק האפור, זאת לאחר שהבנק הוציא למכירה את 2 הבתים שהיו בבעלותו.
...
כל הנימוקים והשיקולים הללו, מובילים למסקנה שהנאשם כלל לא הניח תשתית ראייתית משכנעת לטענותיו.
במקרה דומה, אמר בית המשפט העליון (ע"פ 7085/93 נג'אר נ' מד"י (7.8.97)): ניתן לומר כי משלא ניצלו המערערים את ההזדמנויות לפנות לרשויות החוק או להימלט, ולא ניתקו עצמם מהמבוקשים במשך כל הזמן שעמד לרשותם עד הגיעם למפעל, תוך שהם מודעים לכך כי הם עלולים בסוף הדרך להשתתף מחוסר ברירה במעשה עקב האיום, הרי שבכך הכניסו עצמם לאותו מצב "בהתנהגות נשלטת ופסולה". נוכח כל האמור, אני דוחה את הטענה לאילוץ.
על כן, אני מרשיעה את הנאשם בעבירה של גידול סמים, לפי סעיף 6 לפקודת הסמים.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת המנהל המיוחד להורות על ביטול צו כנוס הנכסים ומחיקת הליך פשיטת הרגל בשל מחדלי החייב.
כשהיה צורך לגייס כספים לתשלום למשפחת אדם שנרצח על ידי קרוב משפחתו ידע החייב לגייס סכומים משמעותיים כאשר לטענתו מדובר היה בהלוואות בשוק אפור; 2.5.
...
החייב ניסה להקטין נזקים, להתנגד בחלק מהמקרים לביצוע שיקים, להסדיר חובות מול הבנקים אך בסופו של דבר קרס.
אבאר כעת דרכי למסקנה זו. 6.2.
אשר על כן, ולאור כל האמור לעיל, ובזיקה להתראות שניתנו במהלך ההליך לא אחת וכאשר אף היום 6 שנים שהחייב בהליך רב הנסתר על הגלוי בעניינו ובעניין מצבו הכלכלי ויכולת מיצוי השתכרותו ושכרו בפועל ובשים לב לנסיבות הסתבכותו הכלכלית ואי שיתוף פעולה עם המנהל המיוחד, אני מורה על ביטול צו הכינוס ומחיקת ההליך על כל ההשלכות הכרוכות בכך.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

ב"כ היחיד ציין כי הבקשה לצוו פתיחת הליכים הוגשה משום שהיו ליחיד הלוואות בשוק האפור מול עבריינים שרדפו אחריו ואיימו על חייו, והוא רצה לקבל הגנה תחת הצוו (עמ' 4 לפרוטוקול, ש' 14-13).
כך, למשל, בפש"ר (מח' ת"א) 2962/08 עלימה נ' רן מסיקה עו"ד (נאמן) (30.1.2018) נקבע: "במקרים לא מעטים, מבקשים חייבים שנכנסו להליך פש"ר מיוזמתם לסגת ממנו על מנת להמנע ממימוש נכסי ירושה שקבלו במהלך ניהול ההליך או נכסים אחרים שהתגלו לבעל התפקיד ובתוך כך, מנתקים מגע עם בעל התפקיד ועם ההליך ואינם מקיימים חובותיהם בהליך. אף על פי כן, בית המשפט מכריז עליהם כפושטי רגל, לצורך מימוש נכסים... אין כל מניעה להמשיך ולנהל הליך פש"ר בנסיבות כאמור, תוך כפייתו על החייב, בנגוד לרצונו, מתוך מטרה לפרוע את החובות לנושים בהליך מסודר כדין. ניהול ההליך יוצא מידיו של החייב, גם אם במקור, ניפתח לבקשתו. ההחלטה היא בידי בית המשפט, שעליו לשקול גם את שקולי הנושים ואת טובת הציבור בכללותו. בשקילת כל השיקולים במקרה דנן, אין לאפשר ביטול הליך הפש"ר לבקשתו של החייב ויש להעדיף את אינטרס הנושים." [ההדגשות אינן במקור] כן ר' עניין דודאי שאליו הפנה ב"כ הממונה: "לאחר שניתן צו ניהול עזבון בפש"ר, לא ניתן לבטל את ההליך, אלא בכפוף לאישור בית המשפט וכקבוע בסעיף 19 לפקודה. על בית המשפט לבדוק, בין היתר, האם אין בבטול משום פגיעה בצדדים שלישיים, פרט לנושה שהגיש את הליך פשיטת הרגל. בין אלה, ניתן למנות נושים אחרים של החייב, במיוחד אם הצטרפו להליך פשיטת הרגל, ובודאי אם כבר הגישו תביעות חוב. כן יש ליתן את הדעת, אם נעשו פעולות ברכוש של פושט הרגל, המטילות ספק בדבר כשירותן, כגון הקניית רכוש ללא תמורה לאחרים, או העדפת נושים. לעניין זה, אם יבוטל הליך פשיטת הרגל, עלול הדבר לאיין את היכולת לבטל הקניית רכוש או העדפת נושים, שכן המועדים לביטול אלה, תלויים במועד הכרזת פשיטת הרגל, (סעיפים 96 ו- 98 לפקודה), ומשכך ולא ניתן לשלול אפשרות לפיה אם יבוטל הליך פשיטת הרגל, ייפגעו הנושים, שכן לא יוכלו לנקוט בהליכים לביטול ההענקות והעדפות... הליך פשיטת רגל נבדל מהליך אזרחי רגיל. בעוד שבאחרון מגיש ההליך הוא השולט בו, רוצה למשוך את הבקשה, כך יעשה, למעט במקרים חריגים, אזי בהליך פשיטת רגל שונה הדבר. שעה שהוגש ההליך, אין המבקש בעל השליטה בו, ולא די ברצונו על מנת למחוק את ההליך. המחיקה כפופה כאמור לבדיקת בית המשפט, ושמיעת הנושים שהצטרפו להליך". [ההדגשות אינן במקור] בעניינינו, כלל השיקולים מצביעים כנגד העתרות לבקשת היחיד: ראשית, מדברי ב"כ היחיד בדיון עולה כי למעשה הבקשה לצוו פתיחת הליכים הוגשה אך ורק נוכח רצון היחיד לקבל הגנה מנושיו בשוק האפור, וכעת משסכנה זו אינה אורבת עוד לפתחו של היחיד (מטעמים שאינם ברורים כשלעצמם), הרי שמעוניין הוא לחזור בו מהבקשה.
בנוסף, ליחיד קיים ניכוי חודשי בגין הלוואה שלקח מהמדינה בשנת 2012, אשר צפויה להסתיים בחודש נובמבר 2002 בסך של 1,700 ש"ח. עוד טענה מנהלת הגימלאות בתגובתה, כי בהתאם לסעיף 58(א) לחוק שירות המדינה (גימלאות) [נוסח משולב], התש"ל-1970 והפסיקה שפירשה אותו, לא ניתן להעביר לקופת הנשייה תשלום העולה על מחצית מהקיצבה, העומדת כאמור על סך של 14,274 ש"ח לחודש, ברוטו.
...
כך, למשל, בפש"ר (מח' ת"א) 2962/08 עלימה נ' רן מסיקה עו"ד (נאמן) (30.1.2018) נקבע: "במקרים לא מעטים, מבקשים חייבים שנכנסו להליך פש"ר מיוזמתם לסגת ממנו על מנת להימנע ממימוש נכסי ירושה שקיבלו במהלך ניהול ההליך או נכסים אחרים שהתגלו לבעל התפקיד ובתוך כך, מנתקים מגע עם בעל התפקיד ועם ההליך ואינם מקיימים חובותיהם בהליך. אף על פי כן, בית המשפט מכריז עליהם כפושטי רגל, לצורך מימוש נכסים... אין כל מניעה להמשיך ולנהל הליך פש"ר בנסיבות כאמור, תוך כפייתו על החייב, בניגוד לרצונו, מתוך מטרה לפרוע את החובות לנושים בהליך מסודר כדין. ניהול ההליך יוצא מידיו של החייב, גם אם במקור, נפתח לבקשתו. ההחלטה היא בידי בית המשפט, שעליו לשקול גם את שיקולי הנושים ואת טובת הציבור בכללותו. בשקילת כל השיקולים במקרה דנן, אין לאפשר ביטול הליך הפש"ר לבקשתו של החייב ויש להעדיף את אינטרס הנושים." [ההדגשות אינן במקור] כן ר' עניין דודאי שאליו הפנה ב"כ הממונה: "לאחר שניתן צו ניהול עיזבון בפש"ר, לא ניתן לבטל את ההליך, אלא בכפוף לאישור בית המשפט וכקבוע בסעיף 19 לפקודה. על בית המשפט לבדוק, בין היתר, האם אין בביטול משום פגיעה בצדדים שלישיים, פרט לנושה שהגיש את הליך פשיטת הרגל. בין אלה, ניתן למנות נושים אחרים של החייב, במיוחד אם הצטרפו להליך פשיטת הרגל, ובוודאי אם כבר הגישו תביעות חוב. כן יש ליתן את הדעת, אם נעשו פעולות ברכוש של פושט הרגל, המטילות ספק בדבר כשירותן, כגון הקניית רכוש ללא תמורה לאחרים, או העדפת נושים. לעניין זה, אם יבוטל הליך פשיטת הרגל, עלול הדבר לאיין את היכולת לבטל הקניית רכוש או העדפת נושים, שכן המועדים לביטול אלה, תלויים במועד הכרזת פשיטת הרגל, (סעיפים 96 ו- 98 לפקודה), ומשכך ולא ניתן לשלול אפשרות לפיה אם יבוטל הליך פשיטת הרגל, ייפגעו הנושים, שכן לא יוכלו לנקוט בהליכים לביטול ההענקות והעדפות... הליך פשיטת רגל נבדל מהליך אזרחי רגיל. בעוד שבאחרון מגיש ההליך הוא השולט בו, רוצה למשוך את הבקשה, כך יעשה, למעט במקרים חריגים, אזי בהליך פשיטת רגל שונה הדבר. שעה שהוגש ההליך, אין המבקש בעל השליטה בו, ולא די ברצונו על מנת למחוק את ההליך. המחיקה כפופה כאמור לבדיקת בית המשפט, ושמיעת הנושים שהצטרפו להליך". [ההדגשות אינן במקור] בענייננו, כלל השיקולים מצביעים כנגד היעתרות לבקשת היחיד: ראשית, מדברי ב"כ היחיד בדיון עולה כי למעשה הבקשה לצו פתיחת הליכים הוגשה אך ורק נוכח רצון היחיד לקבל הגנה מנושיו בשוק האפור, וכעת משסכנה זו אינה אורבת עוד לפתחו של היחיד (מטעמים שאינם ברורים כשלעצמם), הרי שמעוניין הוא לחזור בו מהבקשה.
אשר על כן, אני דוחה את בקשתו של היחיד לביטול צו פתיחת ההליכים שניתן בענייננו.
בהיעדר טעם ענייני מטעם היחיד שלא להיעתר לבקשה, ולנוכח עמדת מנהלת הגמלאות, אני נעתרת לבקשה במובן זה שאני מורה לקרן הגמלאות להעביר ישירות לקופת הנשייה המתנהלת אצל הממונה סך שלא יעלה על מחצית הקצבה החודשית, קרי, סך של 6,457 ש"ח לחודש (לעניין זה ראו והשוו: חדל"פ (שלום חי') 54304-01-20 ליברט נ' הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי מחוז חיפה (14.4.2021); חדל"פ (שלום חי') 59389-07-20 ברגיג נ' ממונה על חדלות פירעון מחוז חיפה והצפון (24.12.2021)).

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

החייבת גוללה סיפור של גירושין קשים שנמשך כמה שנים כאשר בעלה נטל הלוואות בשוק אפור, היא אבדה ביתה, וה 60,000 ש"ח, לדברי אותם נושי שוק אפור, גלמו ריבית.
ומכל מקום שנים אחר כך הבינה המשיבה שתימצא עצמה בבעיה, שכן חברתה נכנסה להליך פשיטת רגל, מקור כספי להשבת כספי ההלוואה אין, וקרן ההשתלמות של חברתה מוקנית לקופת הכנוס (מכוח סעיף 42 לפקודת פשיטת הרגל).
...
אני מקבל עמדת הנאמנת שמדובר בהמחאת זכות על דרך שעבוד.
שכן כספי הקרן היו אמורים להבטיח חוב ההלוואה, היה ולא סולקה עד אז. הנטל הראשוני שרבץ על הנאמנת בבקשה לביטול הענקה אמנם הורם מכוח התמיהות שצוינו, ודי בו כדי שיועבר הנטל המשני למשיבה מרגלית, להוכיח שאכן הלוותה לחייבת 60,000 ₪, וכי מדובר בהמחאת זכות אותנטית שניתנה נחתמה ואומתה בתאריך הנזכר בה. אך הנטל אכן הורם, ושוכנעתי בגרסה.
אני מורה למחזיקה ילין לפידות להעביר לגב' מרגלית רביבו מכספי הקרן סך של 60,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה (בלבד, היינו בלי ריבית) מיום 5.6.2018.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו