וזה נוסח תקנה 2(1א'):
"(1א) על אף האמור בפיסקה (1), במכירת זכות במקרקעין, שמתקיימים לגביה התנאים המפורטים להלן, תוחזר לרוכש שישית ממס הרכישה ששילם לפי פסקה (1), ובילבד שלא הותר בנכוי לפי פקודת מס הכנסה, ויחולו לעניין זה הוראות סעיף 103א לחוק:
בעיניין "המשביר" (ע"א 39/61 המשביר בע"מ ועמיגן נ' מנהל הארנונה - פ"ד טו' 1765, 1769), קבע בית המשפט:
לגבי מס כלל גדול הוא, שעל בית המשפט להישתדל לרדת לסוף דעתו של המחוקק ולברר את כוונתו, ורק אם יעלה חרס בידו ואחרי ככלות הכול נשארת ההוראה סתומה וניתנת להתפרש לכאן ולכאן, יעדיף את הפירוש הדווקני המיטיב עם הנישום".
כבוד הנשיא ברק במאמריו "פרשנות דיני המיסים", משפטים כ"ח, תשנ"ז, 425, 441 מסכם וקובע כלל יסוד בפרשנות תכליתית של דיני המס:
"מבין מיגוון המשמעויות הלשוניות (הרגילות או המיוחדות) של חוק מס, תיקבע המשמעות המשפטית על פי התכלית המונחת ביסוד חוק המס. תכלית זו תקבע על פי לשון החוק, ההיסטוריה שלו, וערכי היסוד של השיטה. כאשר מקורות אלה אינם מאפשרים גיבוש תכלית סופית, יתפרש החוק באופן המקל עם מי שאמור לשאת בנטל.... על תכליתו של חוק המס לבד הפרשן בראש ובראשונה מלשונו של חוק המס. ההנחה היא, כי תכליתו של חוק המס היא זו העולה מלשונו".
מן הכלל אל הפרט:
לשון החוק בעניינינו:
בין התנאים להשבת שישית ממס הרכישה ששולם נקבע בתקנת משנה (1)( של תקנה 2 (1א') ושם נאמר:
"המכירה היא של זכות במקרקעין שקיימת לגביה תוכנית כמשמעותו בחוק התיכנון והבנייה... המתירה בניה על הקרקע של דירה אחת לפחות המיועדת לשמש למגורים...". (ההדגשות - לא במקור).
מבחינת לשון החוק ותכלית החקיקה הדין צריך להיות שווה, ומשכך כלל אין רלוואנטיות לטענות העוררת שהמדובר בהרחבת חזית וכיוצ"ב.
סוף דבר
הן לשון החוק והן התכלית החקיקתית שלו, כעולה מלשונו ומסקירת הדיון בועדת הכספים של הכנסת בנושא זה, מצביעות על כך כי הפרשנות הראויה של תקנה 2 (1א') לתקנות מס רכישה הנה כפי שמפרש המשיב, לפיה ההקלה במס הרכישה מתייחסת לרכישת זכות במקרקעין שלגביה תחול תב"ע שתאפשר גם בנייה של דירות מגורים.
...
סלע המחלוקת:
הצדדים לא הצליחו להגיע לנוסח פלוגתא אחת, וכל צד ניסח את הפלוגתא כדלקמן:
7.1 הפלוגתא לשיטת העוררת: האם בנסיבות המקרה שלפנינו, כאשר נרכשה זכות במקרקעין ליחידת משרד ועל גבי אותם המקרקעין התקבל היתר בנייה למגורים ולמשרדים, יש להחיל את התקנה ולהשיב למבקשת שישית מסכום מס הרכישה ששולם על ידה בקשר עם הסכם המכר ?
7.2 הפלוגתא לשיטת המשיב: האם יש לפרש את התקנה באופן שההטבה על פיה תינתן רק אם הזכות במקרקעין הנמכרת עצמה עתידה לייצר דירת מגורים בסופו של דבר ?
אף שנוסח הפלוגתאות אינו זהה, הרי שבמהותן הפלוגתאות דומות.
נראה לי שדווקא הפרשנות השנייה, היא הפרשנות הראויה, וזאת לנוכח הימצאותה של התיבה "לגביה". רוצה לומר - הזכות במקרקעין הנרכשת יש צורך שלגביה תהיה תב"ע המאפשרת גם בניה של דירות מגורים (אחת לפחות).
מבחינת לשון החוק ותכלית החקיקה הדין צריך להיות שווה, ומשכך כלל אין רלוונטיות לטענות העוררת שהמדובר בהרחבת חזית וכיוצ"ב.
סוף דבר
הן לשון החוק והן התכלית החקיקתית שלו, כעולה מלשונו ומסקירת הדיון בוועדת הכספים של הכנסת בנושא זה, מצביעות על כך כי הפרשנות הראויה של תקנה 2 (1א') לתקנות מס רכישה הינה כפי שמפרש המשיב, לפיה ההקלה במס הרכישה מתייחסת לרכישת זכות במקרקעין שלגביה תחול תב"ע שתאפשר גם בנייה של דירות מגורים.
הווה אומר, ההקלה תינתן רק לזכות במקרקעין הנרכשת העתידה לייצר דירות מגורים (אחת לפחות) בסופו של דבר.