בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים
עת"מ 63352-06-20 מנסור נ' עריית טירה ואח' 5 יולי 2021
תיק חצוני:
בפני
כבוד השופט צבי דותן
העותרת:
זהור מנסור ת.ז. 053806790
ע"י ב"כ עוה"ד לאה פורת
המשיבים:
1. עריית טירה
2. הועדה המקומית לתיכנון ולבניה טירה
ע"י ב"כ עוה"ד זוהיר קאסם
3. פאלח אחמד פדילה ת.ז. 035265545
4. נאהד פאלח פדילי ת.ז. 027559319
ע"י ב"כ עוה"ד איהאב עירקי
פסק דין
כמו כן ראה תקנה 34 ותקנה 38 לתקנות.
ענין דומה היה בתיק עמ"א (שלום נתניה) 18762-12-13 ועדה מקומית טייבה נ' ואאל אקעיק, וכך נאמר שם (בפסקה 20):
"אין חולק כי תכנית ביניין עיר, החלה על המבנה, הינה טב/1111/2/א/ב (ת/4). בהתאם לתב"ע שבנידון, חלק מן המבנה מושא הבקשה, מצוי על שטח שייעודו הינו תואי של דרך. עיון בתקנות התכנית (ת/5) מלמד כי אין בו הוראות המאפשרות הקמת מבנים בתוואי הדרך ..... לא הוצגו מטעם המשיב ראיות הסותרות את האמור בתכנית ת/4 או בעדויות עדי המבקשת. המשיב לא טען לפרשנות אחרת של התב"ע ובית המשפט לא הופנה להוראות בתקנון, המאפשרות, לשיטת המשיב, בניית מבנים על תואי הדרך. המסקנה המתבקשת למקרא התב"ע, לרבות התקנון, היא כי לועדה המקומית לתיכנון ולבניה טייבה לא הייתה סמכות לאשר בקשה להיתר בניה, אשר נוגדת את יעוד המקרקעין בהתאם לתב"ע ....... בהנפיקה את היתר הבניה מס' 6251, המאשר הקמת המבנה על תואי שייעודו דרך ציבורית, חרגה הועדה המקומית מסמכותה".
ובהמשך (שם, בפסקה 23):
"יישומה של ההלכה הפסוקה, שפורטה מעלה, על עובדות המקרה בו עסקינן, מוביל למסקנה כי היתר הבניה שהונפק למבנה נושא הבקשה הוא מיסמך חסר תוקף. ההיתר שהוצא סותר את יעוד המקרקעין בהתאם לתכנית ביניין עיר. אין מדובר בפגם טכני או בפגם בעל חשיבות נמוכה, אלא בסטייה חמורה מן הדין, אשר גלויה על פני הדברים וחותרת תחת תכלית דיני התיכנון והבניה והאינטרסים הציבוריים העומדים בבסיסם. בשים לב לכך שהועדה המקומית חרגה מסמכותה בהנפיקה את ההיתר שבנידון, ההיתר שהוצא חסר נפקות ויש לראותו כאין וכאפס. בהמשך לכך, יש לראות את המבנה כמבנה שניבנה "ללא היתר כדין", במובן סעיף 204(א) לחוק .
...
בטרם סיום יש לציין כי ההיתר להקמת הגדר ניתן למר סאיד מסלח פדילה, שאיננו צד בעתירה זו, וההיתר להקמת הפרגולה ניתן למר פאלח אחמד פדילי (ת.ז. 53535527), שאף הוא אינו צד בעתירה זו. שקלתי והגעתי לכלל מסקנה, כי אין בכך כדי למנוע מתן הסעדים המבוקשים בעתירה זו נגד המשיבים, וכי אין בכך פגיעה בזכויותיהם של סאיד ושל פאלח הנ"ל.
הסעד המבוקש נגד המשיבות 2-1 הוא להפעיל את סמכויותיהן הנתונות להן בחוק ולהוציא צו הריסה (ראה סע' 1 וסע' 4 לעתירה).
אני מצר על כך שהאמור בפיסקה זו מותיר אולי את הבעיה פתוחה להמשך הליכים משפטיים, דבר שהיה נמנע אילו צירפה העותרת את סאיד ואת פאלח כמשיבים בעתירה זו.
לסיכום, אני מקבל את העתירה ומורה למשיבות 2-1 לנקוט בכל ההקדם בהליכים הנדרשים, בהתאם לסמכויות הנתונות להם בדין, על מנת לסלק ידם של המשיבים 4-3 מן השביל, לרבות הוצאת צו הריסה לכל אשר נבנה על ידם בשביל או בחריגה לתוך תוואי השביל.
אני מורה למשיבים 4-3 לאפשר פתיחת השביל תוך סילוק כל מבנה או מכשול שהוצב על ידם בשביל או בחריגה לתוך תוואי השביל.