מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות סעיפים 197 ו-200 לחוק התכנון והבניה

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

במסגרת התיקון תוחם גבול הזכאות לפצוי, וזאת בשל שקולי ודאות ומניעת פגיעה בתפקודן של רשויות התיכנון (ראו סקירת ההיסטוריה החקיקתית בעיניין וינטר, עמודים 247-250; ולעניין פרשנות לשון הסעיף דהאידנא באופן המשקף איזון בין אינטרסים אֵלו ובין הפגיעה בזכות הקניין של בעל המקרקעין, ראו שם, עמוד 269).
גבולות הפצוי שונים; על-פי נוסחת האיזון של עוולת המיטרד ליחיד, למשל, נידרשת "הפרעה של ממש לשימוש סביר במקרקעין של אדם אחר או להנאה סבירה מהם" (סעיף 44 לפקודת הנזיקין); לעומת זאת, נוסחת האיזון של ההסדר התיכנוני מצויה כאמור במערכת האיזונים שנקבעה בגדרם של סעיפים 197 ו-200 לחוק התיכנון והבניה.
...
ברם, שעה שבבקשה לסילוק על הסף עסקינן, והיות והדבר אינו מפורש בהחלטה, סבורני כי ניתן לאפשר למערערים לברר עניין זה שנית בבית המשפט המחוזי.
סוף דבר: אציע לחברַי כי נדחה את הערעור על כל חלקיו; וכי נקבל את בקשת רשות הערעור בחלקה, במובן זה שסוגיית הוצאות החשמל והניקיון העודפות תובא שנית לפתחו של בית המשפט המחוזי, כאמור לעיל בפסקה 70, ורק אם בית המשפט יווכח כי התביעה בהקשר זה מבוססת על טענה נזיקית שאינה נובעת מעצם אישורה של התכנית, תיוותר זו על כנה.
אף אני סבור, כי מי שזכאי להגיש תביעה לפיצוי במסגרת סעיף 197 לחוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן: סעיף 197), בין אם הגיש תביעה ובין אם לאו, מנוע מלהגיש תביעה נזיקית, בגין אותו נזק שניתן היה לתבעו בגדר סעיף 197.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

טענות המערער בתמצית התניית תשלום הפיצויים בהפסקת שימוש שלא כדין במקרקעין מהוה חריגה של ועדת הערר מהסמכות שהוקנתה לה בהתאם לסעיפים 197 ו-200 לחוק התיכנון והבניה.
בתי המשפט שבו והדגישו: "מי שנוהג בנגוד לחוק אינו קונה לו זכות. הינה, למשל, אדם שבנה בית ללא היתר או אדם שהפך דירת מגורים לחנות או למשרד בנגוד לתכנית מיתאר. אדם זה עבר עבירה, ודינו, לפי חוק התיכנון והבניה, קנס או מאסר. העונש נועד להרתיע מפני עבירה. לכן אין זה הולם את תכלית החוק, אף אין זה סביר, לפרש את סעיף 197 לחוק כך שהעבריין יקבל פרס על העבירה. מכאן שסעיף 197, כאשר הוא קובע כי פגיעה במקרקעין על-ידי תכנית מזכה בפיצויים את "בעל הזכות" במקרקעין, מתכוון לזכות שנרכשה כדין ואינה נוגדת דין" (ע"א 1188/92 הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה ירושלים נ' ברעלי, פ"ד מט(1) 463, 469 (1995) (להלן: "עניין ברעלי"); ראו גם בהקשר זה: רע"א 1054/03 הועדה המקומית לתיכנון ובניה ירושלים נ' בדיחי, (8.6.2003), פס' 5 להחלטה) (ההדגשה שלי-ש"א).
...
לאור המסקנה לפיה טענות המערער בערעור זה דינן להידחות, הרי שאי-מיצוי זכות הטיעון שלו כאמור, אין בה משום פגם מאיין בענייננו.
לאור האמור, טענת המערער לפיה יש להורות על ביטול החלטת ועדת הערר בשל הפגיעה בזכות הטיעון שלו דינה להידחות.
5129371 7 סוף דבר לאור כל המקובץ לעיל, אני מורה על דחיית הערעור ומחייב את המערער לשלם למשיבה הוצאות משפט בסך 15,000 ₪.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2007 בעליון נפסק כדקלמן:

עוד קבעה הוועדה כי ראוי לפרש את סעיפים 197 ו-200 לחוק התיכנון והבניה באופן שאינו מטיל על הרשויות המקומיות "קנס" בשל עצם התפתחותן הטבעית.
...
דיון עיינתי בבקשת רשות הערעור, בבקשה לעיכוב הביצוע ובתגובת המשיבים לה והגעתי לכלל מסקנה כי דין בקשת רשות הערעור להידחות.
אשר על כן בקשת רשות הערעור נדחית.
משכך, נדחית אף בקשת עיכוב הביצוע.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

לבסוף, ציינו חברי הוועדה כי לטעמם ראוי לפרש את סעיפים 197 ו-200 לחוק התיכנון והבניה באופן שאיננו מטיל על הרשויות המקומיות "קנס" בשל עצם התפתחותן הטבעית, אשר אין בה אלמנטים פוגעניים קונקריטיים, כגון: צמידות של בנייה רוויה וצפופה לגובה, בסמוך לסביבה בעלת אופי כפרי צמוד קרקע, או אלמנטים שאינם בגדר תיכנון סביר.
...
][ זוהי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים (כב' השופטת ש' גדות) ב-עמ"נ 189/07 – בגדרו נדחה ערעורם של המבקשים על החלטתה של ועדת הערר לתכנון ולבניה, מחוז מרכז (להלן: ועדת הערר), אשר דחתה את תביעתם של המבקשים לפיצויים לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן: חוק התכנון והבניה, או החוק).
בהקשר זה אעיר כי מקובלת עלי טענת המשיבה לפיה תביעת פיצויים מכוח סעיף 197 לחוק איננה תביעה "על תנאי". על מי שמבקש לקבל פיצוי מהוועדה המקומית, מכוח סעיף 197 לחוק, מוטל הנטל להצביע על פגיעה קונקרטית שנגרמה למקרקעין (להבדיל מנזקים שנגרמו לבעליהם – ראו, למשל: עניין עיריית חולון, בפיסקאות 48-47), בעקבות אישורה של תכנית כהגדרתה בחוק.
די בכל האמור לעיל כדי להוביל למסקנה כי אין עילה למתן רשות ערעור לדיון ב"גלגול שלישי" בבקשה שלפני ולהתערבות בפסק-דינו של בית המשפט לעניינים מינהליים הנכבד.
נוכח כל האמור לעיל – הבקשה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

העותרים מפנים לכך שהמקורות לתשובה, כפי שקבעה הועדה הבוחנת, הם סעיפים 197 ו-200 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה–1965, ופסק הדין דנ"א 1333/02 הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה, רעננה נ' הורוויץ, פ"ד נח(6) 289 (2004).
תשובת המשיבות לטענה היא כי בסעיף 6א לחוק למניעת הטרדה מינית נזכר במפורש פרק הזמן שבגדרו ניתן להגיש תביעה וצוין שם "...ובילבד שטרם חלפו שלוש שנים מיום שנוצרה העילה". על-פני הדברים בחינת טענתם של העותרים בנוגע לשאלה זו מחייבת את בית המשפט לפנות לפרשנות הוראת סעיף 6א לחוק למניעת הטרדה מינית ולדון בשאלה האם הסיפא מתייחסת לפרק הזמן שבו נטל ההוכחה יועבר או לפרק הזמן להגשת תביעה.
...
בהינתן המסקנה אליה הגעתי, מתייתר הדיון בטענת השיהוי אף שיש בה ממש.
סיכום העתירה נדחית.
העותרים ישלמו למשיבות את הוצאותיהן בסכום של 2,500 ש"ח. בקביעת סכום מתון יחסית נתתי דעתי לחזרת העותרים מעתירתם ביחס לשתיים מארבע השאלות ולקשיים שפורטו על ידי אחת מהעותרים בתום דיון.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו