מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות סעיף 9 להסכם חכירה במקרקעין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

פרשנות זו גם מייתרת את סעיף 9 לחוק, שכן לשיטתה של הנתבעת הצנרת צריכה להפוך באופן אוטומאטי לרכושה של המועצה על פי סעיף 8 לחוק, גם בלא רכישה.
שנית, מבחינה מהותית, לא ניתן לקבל פרשנות מעין זו. האפשרות של התקנת צנרת ביוב צבורי על ידי רשות מקומית על מקרקעין פרטיים, מאפשרת לרשות לגבות היטל ביוב על פי חוק הביוב.
על כך יש גם להוסיף כי ככל ובהסכם החכירה למילוטל קיימת תניה דוגמאת התניה הקיימת בחוזה מ-1995 שצורף לכתב ההגנה, בו מצהירים הצדדים על אי קיום זיקת הנאה על המקרקעין, ניתן לראות בכך כהודעה על פי סעיף 94(ב) לחוק המקרקעין, כהתנגדות לשימוש בזכות וממילא הופסקה זיקת השנים על פי סעיף 94(א) לחוק המקרקעין.
...
עם זאת אני סבור כי יש מקום לקבוע תקופת מעבר של שנה לאפשר לנתבעת להערך להקמת צנרת ביוב חילופית מחוץ למקרקעי התובעת, על מנת שלא ייגרם נזק כלכלי לנתבעת.
אני סבור כי הבקשה להיתר פיצול סעדים באשר לנזקים אלה סבירה.
עוד אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

סעיף 9 לחוזה החכירה הקנה למנוח זכות לבקש הארכת החכירה לתקופה נוספת בת 49 שנים, ובילבד שבקשה כאמור תוגש לא יאוחר משנה עובר לסיום תקופת החכירה.
בהתאם לכך, חידוש חוזה החכירה על ידי התובעים, מתוקף היותם יורשי המנוח, יכול להתייחס אך ורק לשעור חלקו של המנוח במקרקעין, היינו מחצית זכויות החכירה, הא ותו לא. הרשות ציינה כי הענקת הסעד הנתבע משמעה שינוי מהותי בהסכמות שגובשו בזמנו בין המנוח לבין הנתבעת בכל הנוגע לזכויות החכירה במקרקעין, וזאת בחלוף 22 שנים ממועד מתן פסק הדין, ובחלוף 11 שנים לאחר פטירתו של המנוח.
הנתבעת, באמצעות אפוטרופסה, טענה כי בתביעה זו מבקשים התובעים לנשל אותה מזכויותיה במקרקעין, תוך ניסיון ליתן פרשנות שגויה לפסק הדין שניתן לפני למעלה מעשרים שנים, ומכוחו היא קיבלה את זכויותיה.
...
אותו הליך מלמד כי לא זו בלבד שהנתבעת ראתה עצמה כבעלת מחצית מזכויות החכירה לגבי דירת מגוריה, אלא שהיא עמדה על זכותה להנות מפירות השכרת החנויות שפעלו במקרקעין וכי המנוח נאות להכיר בזכותה זו. נוכח מקבץ האמור אני דוחה את טענת התובעים לפיה שעה שהמנוח והנתבעת חתמו על הסדר הפשרה שקיבל תוקף של פסק דין, הם התכוונו להעניק לנתבעת זכות מדור כברת רשות בלבד.
סיכומו של דבר, ועל יסוד הטעמים שמניתי לעיל, אני מורה על דחיית התביעה.
התובעים ישלמו, יחד ולחוד, לכל אחת מהנתבעות הוצאות משפט בסך 3,000 ₪ ובנוסף שכ"ט עו"ד בסך 17,550 ₪ (סה"כ 41,100 ₪) וזאת תוך 30 ימים אחרת יישאו סכומים אלה ריבית והפרשי הצמדה כחוק החל מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

בסעיף 9 לחוזה החכירה ניתנה להורים המנוחים הזכות להאריך את תקופת החכירה ב- 49 שנים נוספות.
המדובר בדירה בת חדר וחצי בקומת קרקע בשטח 46.8 מ"ר. חוזה החכירה נחתם לאחר שחב' שיכון עובדים שבנתה את הבניין בו מצויה הדירה אישרה את העברת הזכויות בדירה זו הנמצאת ברח' מפונים 17/1 בלוד הידועה כגוש 3953 חלקה זמנית 17, שטח הדירה 46.8 ברוטו ובה חדר וחצי, והיא מצויה במבנה בן 4 דירות, תאריך כניסת הורי המנוחים לדירה היה ביום 20.4.1958, וההורים המנוחים שילמו עבור הדירה את הסך 5,557 ל"י. מחוזה החכירה עולה כי הדירה נימסרה להורים המנוחים ביום 20.4.1956, וכי תקופת החכירה הנה ל-49 שנה שתחילתה ביום 1.4.1958 וסופה ביום 2007.
דומה כי קריסת הבסיס הרעיוני והתכליתי למוסד הדירות המוגנת, הובילה למגמת פרשנות מצמצמת של החוק ושל ההגנה שהוא מעניק (ראו למשל: עניין פרמינגר בעמ' 118; עניין צארום; ע"א 99/75 הימנותא בע"מ נ' בדיחי, פ"ד ל(2), 421, 425 (1976); רע"א 10343/05 "עמידר" – החברה הלאומית לשיכון ישראל בע"מ נ' נגה (טרם פורסם, 25.4.06)).
...
מכל האמור לעיל עולה שגם מתחושת הצדק יש לדחות את טענת הנתבעת לפנותה מהמושכר אך ורק תמורת דמי פינוי.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, תוצאת פסק הדין הינה כדלקמן: אני מורה לנתבעת ולכל הבאים מכוחה לפנות את המקרקעין ודירת המגורים הנמצאת ברחוב החלוץ 23 בלוד והידועה כגוש 3973 חלקה 37 וכן את המקרקעין הידועים כגוש 3973 חלקה 73, הידועים במגרש 215 לפי תב"ע לד/2/213, מקרקעין הצבועים בצבע צהוב ומתוחמים בקו כחול במפת המדידה המהווה נספח א' לחוות הדעת של המודד סיני גורדון מיום 2.3.2021 אותה סימנתי במ/1, והיא מהווה חלק בלתי נפרד מפסק הדין.
כמו כן על הנתבעת ועל כל הבאים מכוחה לסלק ידיה מהמקרקעין הנ"ל, ולהשיבם לתובעת; את הפיצוי עבור הפינוי קיבלו הוריה המנוחים של הנתבעת בעת שקבלו את החכירה במגרש לבניית 2 יחידות דיור צמודות קרקע בהנחות מפליגות, מגרש הנמצא ברח' זיבלבוים פינת יונתן נתניהו בלוד; הנתבעת תשלם לתובעת כדלקמן: את הוצאות המשפט בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מהיום ועד ליום התשלום בפועל; שכ"ט עו"ד בסך 15,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מהיום ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

" [ההדגשה הוספה – א.ד.] במסגרת ההצעה על המציע לפרט את הנתונים הנדרשים ובהם הקרקע שעליה תמוקם התחנה, ולצרף נסח טאבו או חוזה חכירה של הקרקע המוצעת (סעיף 9.6), תרשים סביבה ועוד.
בכתב העתירה מפנה העותרת לפסקי דין, שדנו באופן שבו יש לפרש הוראות הכלולות במכרזים, שבהם נקבע כי מקום בו קיימות מספר אפשרויות פרשניות ללשון המיכרז, יש להעדיף פרשנות מקיימת את הצעות המשתתפים על פני פרשנות הפוסלת אותן, וכך יש לנהוג במקרה זה. בדיון התייחסו באי כוח העותרת לאופן שבו הייתה ועדת הבדיקה יכולה לפעול במצב שנוצר ובלשונם: "המשיבה יכלה להתייחס לאחד מהקלסרים ובמקרה קיצון לקרוא לעותרת לשימוע ולבחור בין הקלסרים...", וכן כי "צירוף מיסמך שאינו רלבאנטי לא הופך ארגומנט לפסילה. אם אני מגיש מסמכים עודפים אף זאת אינה עילה לפסילה" (עמ' 7).
...
להלן אפרט את הנימוקים למסקנה זו. המחלוקת העיקרית בין הצדדים היא האם יש לראות את האופן שבו הגישה העותרת את המסמכים למכרז כהגשת שתי הצעות, כטענת משרד התחבורה, או כהצעה אחת, שכוללת חלופות שונות, כפי שטוענת העותרת.
מכל מקום, אף אם נקבל את עמדת העותרת, כי מדובר בשתי חלופות לאותה הצעה, היה מקום להגיע לאותה מסקנה ולפסול את ההצעה על יסוד הנחה זו. שתי הצעות או הצעה אחת, שכוללת שתי חלופות בחינת החומר שהוגש למכרז מלמדת כי אין מדובר בהצעה אחת שלה שתי חלופות ומכל מקום, לא ראיתי מקום להתערב בקביעת ועדת הבדיקה כי המדובר בשתי ההצעות.
משזו המסקנה, הרי שנוכח האמור בסעיף 5.5 למכרז, ההחלטה לפסול את הצעת העותרת מתחייבת.
סיכום על יסוד האמור, אני דוחה את העתירה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

בין המצבים הנפוצים בהם דחה בית משפט זה עתירות שהוגשו נגד רמ"י, בשל קיומו של סעד חלופי על דרך של הגשת תביעה לבית המשפט האזרחי המוסמך, הם מקרים בהם התבקש בעתירה סעד כספי הנוגע לגובהו של חיוב מסוים במסגרת עסקה לרכישת זכויות קנייניות מרמ"י (בג"ץ 863/11 בית מאפה לדוגמא בע"מ נ' מינהל מקרקעי ישראל (5.10.2011); עניין פחלייב, בפיסקה 7; בג"ץ 4148/22 קסטרו מודל בע"מ נ' רשות מקרקעי ישראל, פסקה 8 (13.12.2022)); כאשר במוקד הסיכסוך עומדת פרשנות תניה בהסכם הנוגעת לגובה חיוב כספי (עניין עופר, בפיסקה ה); כאשר העתירה משיגה על שימוש בזכויות חוזיות-אזרחיות, כגון ביטול חוזה החכירה (עניין לרר, בפיסקה 32; בג"ץ 6623/21 רותם אגודה שיתופית חקלאית דימונה בע"מ נ' רשות מקרקעי ישראל, פסקה 5 (24.10.2021); בג"ץ 2763/21 מעודד נ' רשות מקרקעי ישראל, פסקה 5 (26.5.2021)); או כאשר עניינה של העתירה בזכויות בשלב המשא ומתן טרם חתימת חוזה (בג"ץ 527/22 נוימן נ' רשות מקרקעי ישראל, פסקה 5 (29.5.2022)).
שנית, במסגרת חוזי החכירה הקיימים יש היתייחסות גם לשינוי ייעוד והקמת מבנים נוספים במקרקעין – אשר הם העומדים במוקד בקשותיהן של העותרות (ראו סעיף 9 בהסכם החכירה של העותרת 1, בנספח 3 לעתירה וסעיפים 10-9 בהסכם החכירה של העותרת 2, בנספח 29 לעתירה).
...
ולבסוף, יש להתחשב גם בכך שההכרעה בעתירה עשויה לדרוש בירור עובדתי משמעותי (כגון, ביחס לטיב המסמכים שהועברו על ידי העותרות לרמ"י וביחס להסכמות הפרטניות אליהן הגיעו הצדדים בעל-פה ביחס לדרך הגשת הבקשות), אשר מטבע הדברים, אינו מתאים להיעשות במסגרת עתירה לבית משפט זה. לא מצאנו ממש אף בטענת העותרות כי העתירה נוגעת לכריתת חוזה חדש, בניגוד לעתירות קודמות שנדחו על הסף ועסקו בהשגות על התנהלות רמ"י במסגרת חוזה קיים.
אכן, כפי שמציינות העותרות, חלק מהטענות המועלות בעתירה הן מנהליות באופיין – אך מעובדה זו לא נובעת בהכרח המסקנה כי ההיבט הדומיננטי בעתירה הוא מנהלי או כי הגשת תובענה אזרחית אינה סעד חלופי ראוי.
אשר על כן, העתירה נדחית מחמת קיומו של סעד חלופי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו