תשובתו של ברנע לפניית ינקוביץ – מכתבו מיום 25/5/21;
ביום 25/5/21 השיב ברנע לפניית ינקוביץ במכתב שנשלח אל "מר ישראל לוי – היזם, מר אמיר ינקוביץ' - הקבלן", כותרתו "היתייחסות לפסק בורר מה - 28/10/19". תוכן המכתב הוא כדלהלן:
"בהמשך לבקשתו של הקבלן לבחון את נושא אחוזי התשלום לאחר היתקדמות הבצוע, להלן עמדת הבורר – מהנדס מיכה ברנע (היתקיימה גם היתייעצות עם עו"ד עודד ריהן).
לטענתה, הגשת בקשה כזו שבועיים לאחר שהצדדים הגיעו להסכמות, שלפיהן מעונות המזמינה תשלם לינקוביץ הקבלן מיליון שקלים, על אף שלשיטתה ינקוביץ לא הייתה זכאית לסכום זה באותה עת, ותוך ויתור על זכויות חוזיות שעמדו למעונות, נגועה בחוסר תום לב קצוני; זאת מעבר לכך שינקוביץ ניסתה לשכנע את הבורר כי השלב הסופי של הפרויקט שונה מהאמור בהסכם הקבלן, כמפורט לעיל.
במילים אחרות, גם לאחר המועד להגשת בקשה לביטולו של פסק הבוררות, רשאי בעל דין להעלות טענה כי כלל לא מדובר בפסק בוררות; לכן, משסברה ינקוביץ כי אין מדובר בפסק בוררות משלים, לא ביקשה לאשרו, ולא היה עליה לטעון לביטולו; כך הפניתה לע"א 633/75 מדינת ישראל נ' הלוי, פ"ד לא(3) 339, מפי כב' הש' כהן, לרע"א 1023/09 ק. כאצ'ר בניה ופיתוח בע"מ נ' בלושטיין חי (אילת בע"מ, (18/8/09), מפי כב' הש' דנציגר, ולסעיף 27(ד) לחוק הבוררות, המפנה לעילת חוסר הסמכות הקבועה בסעיף 24(1), בשל העדרו של הסכם בוררות בר תוקף.
לטענת מעונות, הפרשנות שינקוביץ מנסה לתת לתיבת המילים "השלב הסופי של הפרויקט" בפסק הבוררות – שלפיה על מעונות לשלם לינקוביץ מאה אחוזים על כל פרק בסיום אותו פרק - היא מופרכת ואינה מתיישבת עם הסכם הקבלן בסעיפים 3.16 וסעיף 18.4, שאליהם הפניתה.
...
סוף דבר
לוּ תישמע דעתי, נקבל את בקשת רשות הערעור ונדחה אותה לגופה, תוך שנקבע כי לא נתונה לבורר סמכות למתן פסיקתא מבהירה או מתקנת אלא אך למתן פסיקתא משקפת.
כאן המקום להזכיר שככלל, החלטה לדחיית בקשה למתן רשות ערעור, אשר ניתנה על ידי דן יחיד אינה בבחינת הלכה מחייבת (השוו בר"מ 7511/14 מנהל הארנונה בעיריית תל אביב יפו נ' א.ק. יוניברס בע"מ (22/11/16, מפי כב' הש' דנציגר, פוגלמן וסולברג; "ברם, צוין כי הדברים נאמרו כאמרת אגב במסגרת החלטה בדן יחיד שדחתה בקשת רשות לערער, והם אינם בבחינת הלכה מחייבת כפי פסק הדין בעניין שקם". גם בבע"מ 1811/20 פלוני נ' פלונית (13/4/21), מפי כב' הנשיאה חיות וכב' השופטים מזוז וקרא נקבע: "ראשית, אין מדובר בהלכה אלא בהחלטה שניתנה בדן יחיד, אשר דחתה בקשה לרשות ערעור תוך הערות שהן בגדר אמרת אגב".
משכך, נדחית טענתה של מעונות כי לבורר הייתה סמכות להבהיר את פסק הבוררות שנתן או לתקנו, וכל שהיה ניתן לו – אילו ניתנה החלטתו בסמכות לאחר ששני הצדדים פנו אליו כאל בורר – היה למתן פסיקתא משקפת.
סוף דבר
אני מקבלת אפוא את בקשתה של ינקוביץ, מאשרת את פסק הבוררות מיום 27/10/19 על כל חלקיו, ונותנת לו תוקף פסק דין.