בפני העותרים בשתי העתירות והמשיבים 4 – 6 בבג"ץ 3134/12 עומדות שתי אפשרויות: האחת, לצעוד במסלול של זכות קדימה; השניה, ללכת בדרך של פטור לפי התקנה הנזכרת.
באירונמטל בקשתה של החוכרת לממש האופציה ולהאריך החכירה הוגשה בעיצומה של תקופת החכירה, כשמונה שנים לפני סיומה, משמע, בתקופה שחוזה החכירה, וסעיף האופציה הכלול בו, היו בתוקף, ולא 11 שנים אחרי סיום חוזה החכירה, כפי שהיה במקרה דנן,[footnoteRef:1] כאשר חוזה החכירה, וסעיף זכות הקדימה הכלול בו, כבר מזמן אינם בתוקף.
אשר לפרשנות התכליתית, ברור כי תכליתה של הוראה זו שבחוזי החכירה ההסטוריים היא להקנות לחוכרי המשנה זכות להמשכיות, היינו, שלאחר עשרות שנים, במהלכן ניהלו במקום את בתי המלאכה שלהם, שעליהם היתה פרנסתם ופרנסת משפחתם, יהיו הם זכאים להמשיך בכך, בבחינת "אל תשליכנו לעת זקנה". מאליו מובן, כי מימוש זכות הקדימה צריך להעשות בתום תקופת החכירה, או בתוך זמן סביר לאחר מכן, כשהשאלה מהו זמן סביר תלויה, בכל מקרה, בנסיבות הענין.
...
אולם, בסופו של דבר, העותרת 2 ומר מיכאל וייס (אשר העותרות 3, 4 הן בנותיו ויורשותיו היחידות) לא חתמו על חוזה חכירת משנה חדש עם העיריה, ובחרו להצטרף לתביעה, שהוגשה נגד העיריה (ה"פ 246/04) לקבלת זכות החכירה הראשית מהמינהל, או לפחות את תנאיה.
סיכום
סיכומו של דבר, העותרים אינם עומדים בתנאי תקנת הפטור ממכרז, וגם לא מוקנית להם היום האפשרות לממש את זכות הקדימה שהיתה להם בעבר.
ומעבר לכל זאת, אני מקבל את טענת העיריה, כי אין כל הצדקה חוקית, ציבורית, או מוסרית, לתת היום לעותרים עדיפות מפליגה על פני שאר הציבור, ולהעניק להם "גמול" על שנים ארוכות של אי תשלום ועשיית דין עצמית, בדרך של קבלת זכויות במקרקעי ציבור, ללא מכרז.
אני דוחה את העתירה.