מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות הסכם יחסי ממון בין ידועים בציבור

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

.xx.xx.2004 במהלך חיי הצדדים כידועים בציבור, נולד לצדדים ילד נוסף, א.ג. יליד במאי 2010 הצדדים נפרדו ונחתם ביניהם "הסכם פירוד וממון". ההסכם לא אושר בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג 1973- (להלן: "ההסכם המאוחר").
בהקשר זה אסביר כי פרשנות הוראת סעיף 9 להסכם המוקדם היא כי הוראה זו מקנה לבת את הזכות לידרוש את החיוב (מבלי לגורע מזכות האשה לדורשו).
...
שאר טענות האישה בנוגע לסכומים נדחות.
על כן, התשלומים יעשו כפי חוות דעת המומחה מיום 15.9.20 כשהאישה רשאית לקזז מהתשלום בו היא חבה לפי ההסכם המאוחר, את תשלומי הפנסיה לפי "תשלום מלא". האיש / התובע ישלם לאישה / הנתבעת הוצאות משפט סך 2,500 ₪ ואת התשלום שישלמה למומחה 15,000 דין על סך - וגם שכר טרִחת עורך .

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

עם זאת, אין להכחיש כי קיים חשש, עליו עמד השופט ריבלין בעיניין עברי ובעניין פלם, כי פרשנות זו תיצור תמריץ שלילי לכריתת הסכמי יחסי ממון (או הסכמי הפרדה בין ידועים בציבור) שכל מטרתם ליצור הפרדה פיקטיבית לצורכי תיכנון מס. לפיכך, יש להזהר מקביעה גורפת שעצם עריכתו של הסכם יחסי ממון (או הסכם הפרדה בין ידועים בציבור) שוללת את תחולת ה"פיקציה" הקבועה בסעיף 49(ב) לחוק.
...
אני סבורה כי הכלל אותו מציע השופט דנציגר הוא הנכון בהקשר זה, אך מובן כי לצד עצם חתימת ההסכם יש לבחון אינדיקציות שונות שיעידו על האותנטיות שלו, וביניהן האינדיקציות שהציעו השופט דנציגר והשופט סולברג.
אני סבורה שמסקנה זו מתיישבת לא רק עם לשונו של הסעיף, אלא גם עם המדיניות העולה מחוקי המס האחרים.
סוף דבר לסיכום, על אף הזהירות המתחייבת בסטייה מתקדימיו של בית משפט זה, גם אני – כמו חברי – סבורה כי במקרה שבפנינו יש להתאים את פרשנות דיני המס לשינויים במציאות החברתית הדינמית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

עוד לטענת הנתבעת קיים הסכם יחסי ממון בין אב התובע ובין הנתבעת שאושר בבית משפט לענייניי מישפחה אשר דן בזכויות הנתבעת, בין היתר, בדירה נשוא התובענה ממנה מבקשים לפנותה.
בעניינינו, המדובר במערכת יחסים של ידועה בציבור כאשר הצדדים פרודים וקיים ביניהם הסכם ממון המסדיר את זכויותיהם אף לאחר הפרידה- ענין שיש לו השלכה לענין תביעת התובע.
לעניין זה ראו סדר הדין בבית המשפט לעינייני מישפחה, מהדורת תש"ע-2009, עמ' 142: "מבחינת הפרשנות התכליתית נראה שיש מקום לכלול גם את בני המשפחה 'לשעבר' האחרים בגדר הקרבה המשפחתית הנדרשת לסמכותו העניינית של בית המשפט לעינייני מישפחה ובילבד שנושא התובענה אכן נובע ממערכת היחסים, מאותה קרבה משפחתית שהיתה קיימת ביניהם בעת שהיו בני הזוג בני זוג. נתוק הקשרים המשפחתיים הפורמאליים בין בני המשפחה בעקבות הגירושין אין בו די כדי לפגוע. לדעתנו, לצורך הגשמת תכליתו של חוק בית המשפט לעינייני מישפחה יש להביא במקרים כאלו את הסיכסוך לדיון לפני בית המשפט לעינייני מישפחה". אני סבורה כי בנסיבות אשר בפני יש מקום לקבוע כי הנתבעת נכללת במונח "בן משפחתו" בשים לה להיותה בת זוגו לשעבר של אבי התובע, אשר קיים ביניהם הסכם ממון המסדיר את זכויותיהם בנכסים, לרבות הדירה נשוא התביעה (מבלי לקבע כל מסמרות בענין זה).
...
מאחר שזכותם של הנתבעים 2-3 בדירה נובעת מזכותה של הנתבעת 1 העונה להגדרת "בן משפחה" אני סבורה כי די בהיות התובע והנתבעת 1 בגדר "בן משפחתו", כדי לקבוע כי תנאי זה מתקיים בעניין זה. אשר לתנאי השני שעניינו "עילת התובענה היא סכסוך בתוך המשפחה" נקבע כי ביחס לתנאי זה העילה תחשב כסכסוך בתוך המשפחה, אם סיבת הסכסוך או מקורו הוא ביחסי המשפחה או אם הסכסוך המשפחתי תרם תרומה משמעותית לגיבושה של עילת התביעה (ראו; "עניין חבס").
בנסיבות אלו ובשים לב למחלוקות בתיק הנובעות מהמערכת יחסים המשפחתיים בין הצדדים ובשים לב לאמור בהסכם ממון – שיש בו להשליך לענין הזכויות בדירה - אני סבורה כי מתקיים התנאי השני והמדובר בטענות הנוגעות לגרעין הקשה של סכסוך בתוך המשפחה.
בהעדר סמכות עניינית, אני מורה בהתאם לסמכותי לתקנה 41(א)(4) לתקנות סדר דין אזרחי, התשע"ט- 2018, על מחיקת התביעה.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הצדדים חלוקים ביניהם בשאלה - האם יש לראות בהסכם לעיל, משום הסכם יחסי ממון בין בני הזוג.
למעשה, ההתייחסות היחידה של הצדדים לזכויות הנה בסע' 10 להסכם הקובע: "הצדדים מצהירים כי יש לכל צד משני הצדדים זכויות בהתאם לחוק, וכפי שמקובל כזוג נשואין, בהיותם ידועים בציבור, בעל ואישה לכל דבר". ואולם, אף סע' זה אינו קובע הסדר רכושי כלשהוא לעת סיום יחסיהם של בני הזוג (ההסכם כאמור נעדר כל היתייחסות לעניין זה) ומנוסח ההסכם עולה כי עסקינן בסעיף הצהרתי באשר לזכויותיהם של בני הזוג כידועים בציבור במהלך חייהם המשותפים.
באשר לסע' 2 להסכם עליו מתבססים הנתבעים - הגם כי מצוין בסע' זה כי בני הזוג מתגוררים בדירה שבבעלות המנוחה, אין בו (או בהסכם כולו) כל הוראה באשר לדירה ו/או לזכויות בה. לאחר ששקלתי, לא מצאתי כי ניתן לפרש את הסע' כמצהיר / קובע זכויות ו/או שלילתן אלא ככולל ציון מצב עובדתי קיים בלבד.
...
מכל האמור לעיל, הנני דוחה את ההתנגדות שהוגשה לצוואת המנוחה.
סוף דבר נפסק כאמור בפסה"ד. בנסיבות נוכח תוצאת ההליך (כאשר התקבלו ונדחו חלק מטענות כל אחד מהצדדים) ועל מנת שלא להסלים את היחסים בין התובע לבין ילדי המנוחה – לא מצאתי לחייב בהוצאות.
המזכירות תמציא החלטתי לצדדים ותסגור את התיק.

בהליך עמ"ש (עמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בנידון, כפי שמצא בית משפט קמא אף אנו סבורים כי תוכנו, אופיו, מהותו ותכליתו של ההסכם הרכושי שנחתם בין הצדדים נועד אך ורק לאותה תקופה בה יחסיהם הם בגדר יחסי ידועים בציבור עוד בטרם נישאו בפועל ובטרם נולדו ילדיהם המשותפים, אופיו של ההסכם הוא של ידועים־בציבור, אם כן אין לו כל שייכות לחוק יחסי ממון ולא ניתן לאמת אותו בהתאם לחוק זה, וכפי שהובהר בעיניין עמ"ש (מחוזי י-ם) 26693-04-13 הנ"ל: "...המצאותן בהסכם של הוראות המתייחסות למצב ששרר בעת כריתתו, בו הצדדים חיו כידועים־בציבור, מונעת לראות במסמך הסכם ממון הניתן לאישור או לאימות לפי חוק יחסי ממון. מניעות זו אינה נובעת רק מפרשנותו הטכנית־מילולית של החוק, אלא מקפלת בתוכה גם הצדקות ענייניות. ראשית, אין להלום מצב בו כותרת הנתנת על פי חוק להסכם מסוים ("הסכם ממון") תקפה רק לגבי סיטואציה אחת המוסדרת בהסכם (נישואין) ובטלה לגבי סיטואציה אחרת הנדונה באותו הסכם (חיים משותפים בלי נישואין).
אף בית המשפט המחוזי בתל אביב בעמ"ש (מחוזי ת"א) 17125-03-19 נ.ל. נ. ס.ר. (2019) עמד על כך שהסכם בין ידועים בציבור, על אף שעניינו רכושי, אינו בא בגדריו של הסכם יחסי ממון עפ"י חוק יחסי ממון נוכח ההבדלים המהותיים שבין שני הסכמים אלו, וממילא מעת שתמה תקופת הידיעות בציבור והצדדים נישאים הרי שלצורך החרגת משטר השתוף הדחוי נושא החוק יש צורך באישור של הסכם ממון כדין, ובלשונו - ראשית, ההסכם שנחתם בין בני הזוג אינו הסכם ממון.
...
*** אחר שבחנו את טענות הצדדים מצאנו לדחות הערעור אחר שמצאנו כי עיקרו מתייחס לקביעות עובדתיות שנקבעו על ידי בית משפט קמא, קביעות שאנו מוצאים לסמוך ידינו עליהם.
יתר על כן, אנו מסכימים עם קביעותיו ומסקנותיו המשפטיות של בית משפט קמא אחר שלא מצאנו כי נפלה בהן כל טעות שבחוק.
אנו מקבלים את מסקנת בית משפט קמא כי בנסיבות העניין לא ניתן לומר כי בעת חתימת ההסכם ואישורו צפו הצדדים את נישואיהם בעתיד הקרוב, נוכח המניעויות השונות שעמדו לפניהם בקיום נישואין, והכל כפי שפורט לעיל בנימוקיו של בית משפט קמא.
בנדון, כפי שמצא בית משפט קמא אף אנו סבורים כי תוכנו, אופיו, מהותו ותכליתו של ההסכם הרכושי שנחתם בין הצדדים נועד אך ורק לאותה תקופה בה יחסיהם הם בגדר יחסי ידועים בציבור עוד בטרם נישאו בפועל ובטרם נולדו ילדיהם המשותפים, אופיו של ההסכם הוא של ידועים־בציבור, אם כן אין לו כל שייכות לחוק יחסי ממון ולא ניתן לאמת אותו בהתאם לחוק זה, וכפי שהובהר בעניין עמ"ש (מחוזי י-ם) 26693-04-13 הנ"ל: "...הימצאותן בהסכם של הוראות המתייחסות למצב ששרר בעת כריתתו, בו הצדדים חיו כידועים־בציבור, מונעת לראות במסמך הסכם ממון הניתן לאישור או לאימות לפי חוק יחסי ממון. מניעות זו אינה נובעת רק מפרשנותו הטכנית־מילולית של החוק, אלא מקפלת בתוכה גם הצדקות ענייניות. ראשית, אין להלום מצב בו כותרת הניתנת על פי חוק להסכם מסוים ("הסכם ממון") תקפה רק לגבי סיטואציה אחת המוסדרת בהסכם (נישואין) ובטלה לגבי סיטואציה אחרת הנדונה באותו הסכם (חיים משותפים בלי נישואין).
מעבר לכך, אף בפן העובדתי שוכנענו, כפי מסקנת בית משפט קמא, כי הצדדים התכוונו לרכוש את הדירה יחדיו כדירה המשותפת להם, עניין העולה מעצם עריכת טיוטות הסכם הרכישה על שם שני הצדדים כרוכשים משותפים, ועדותו והבהרתו הברורה של עורך ההסכם, כי אך ורק בשל מניעה טכנית הנובעת מאזרחותה הזרה של המשיבה הוחלט בסופו של דבר, בעצתו, לא לציין את שמה כרוכשת.
כך שוכנענו כי כספי רכישת הדירה, שנרכשה כאמור, במהלך נישואי הצדדים, היו מכספים המשותפים לצדדים – הן אלו המצויים בחשבון המשותף והן סכומים שהשתכרו במהלך הנישואין, וכי לא הוכחו כלל וכלל טענות המערער כי מדובר בכספים השייכים לו בלבד.
מכלל האמור מצאנו כי דין הערעור להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו