מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות בעל קרקע לסעיף 137 לחוק התכנון והבניה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

סילוק יד - כללי המסגרת החוקית לדיון בתביעה שבפנינו נפרשה ופורשה ברע"א 5518/98‏ יוסף נ' עוקשי, פ''ד נה(3) 294: "ההגנה לבעלים ולמי שזכאי להחזיק בקרקע מוסדרת בסעיף 16 לחוק המקרקעין, התשכ"ט - 1969, הקובע:
בטבלת הקצאות ואיזון זו, אשר כאמור שאבה את עקרונותיה מפרק ג', סימן ז' לחוק התיכנון והבניה, נקבע שבעלי הזכויות בחלקה 102, שהתובעים הנם חלק מהם, יקבלו תמורת חלק מחלקה זו את מגרשים 27 א' – ג', אשר היו בעבר חלק מחלקה 101, ושטח המריבה בכלל זה. יתר על כן, אפילו סעיף 16 לתקנון עליו נסמך הנתבע, ואשר שולל את תחולת פרק ג' סימן ז' לחוק, למעשה נוקב בהליך דומה לו במהותו לרישום התכנית, אלא שהוא קובע בסעיף קטן (ד) ש"לאחר השלמת הליך הסדר המקרקעין ובכפוף לו, ירשמו תאי השטח התכנוניים ובעלי הזכויות בהם במירשם המקרקעין.
קביעה זו מתחזקת לנוכח סעיף 7 לתקנון התכנית המורה לרשם המקרקעין על רישום התכנית לפי המתוה שבפרק ד' לחוק, שעניינו רישום איחוד וחלוקה מכוח תשריט – ולא מכוח תכנית לפי פרק ג' סימן ז' לחוק – שאינו כרוך בשינוי במערך הזכויות (ראו סעיף 137 לחוק התיכנון והבניה; אהרון נמדר הפקעת מקרקעין – עקרונות, הליכים ופיצויים 356 (תשס"ה-2005)).
...
לסיכום תכנית 7828א', כמו תכניות רבות אחרות בשכונת בית חנינא, קבעה מגרשים תכנוניים, וניידה את הזכויות לבנות במגרשים אלו מחלקה לחלקה.
נוכח הליך הסדר המקרקעין במזרח ירושלים הקופא על שמריו מזה 50 שנה, יש לתת פתרון מעשי למי שמבקשים לבנות בהיתר במגרשים אלו, ועל פי תכנית זו. לפיכך, אני קובעת כי במחלוקת על הזכות להחזיק במגרשים שנקבעו בתכנית, תגבר זכותו של מי שהמגרשים הוענקו לו בתכנית, על מי שמחזיק בהם בפועל, ואשר בעלותו בהם לא הוכחה.
לפיכך אני מורה לנתבע לסלק ידו ממגרשים 27א'-ג' כפי שסומנו בתכנית 7828א', דהיינו מכל שטח חלקה 101 המצוי מצפון לדרך.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ודוקו, פגיעה בערכם של מקרקעין עשויה להגרם גם מפעולות תכנוניות אחרות, כגון הטלת מיגבלות לפי סעיף 160(3) לחוק התיכנון והבניה; אישור תשריט חלוקה (להבדיל מאישור תכנית חלוקה) לפי סעיף 137 לחוק התיכנון והבניה, מתן היתר בניה לבעל מקרקעין סמוכים, הכרזה על קרקע חקלאית ועוד (ראו א' נמדר פגיעה במקרקעין (פיצויים בגין ניזקי תכנית) 29, פסקה 102 (2008); ד' לוינסון-זמיר פגיעות במקרקעין על ידי רשויות תיכנון 363 (1994); ע"א 1968/00 חברת גוש 2842 חלקה 10 בע"מ נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה נתניה, פ"ד נח(1) 550 (2003)).
הגבלה נוספת על הפיצויים מצויה בסעיף 200 לחוק, הפוטר את הועדה המקומית מתשלום פיצויים במקרים המפורטים בסעיף ובילבד שהפגיעה אינה עוברת את תחום הסביר (לעניין פרשנות הוראת פטור זו, ראו ע"א 210/88 החברה להפצת פרי הארץ בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה כפר סבא, פ"ד מו(4) 627 (1992); דנ"א 1333/02 וועדה המקומית לתיכנון ולבניה רעננה נ' הורוויץ, פ"ד נח(6) 289 (2004); ע"א 8622/07 רוטמן נ' מע"צ - החברה הלאומית לדרכים בישראל בע"מ (14/5/2012), פסקות 102-100; ע"א 8825/07 הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה רמת גן נ' י.פ.ה.ר פרדסים לפרי הדר בע"מ (22.8.2012)).
...
סוף דבר בשים לב לכל האמור, הגעתי למסקנה כי טעתה ועדת הערר כאשר התערבה בקביעותיו של השמאי המכריע.
על כן אני מקבל את הערעורים, מורה על ביטול החלטת ועדת הערר בכל הנוגע להערכת שווי המקרקעין במצב הקודם (כמפורט בפסקה 80 להחלטה) ומורה כי טבלת הפיצויים המפורטת בסעיף 88 להחלטת הוועדה תבוטל ובמקומה תובא טבלת חישוב הפיצויים שנקבעה על ידי השמאי המכריע מר אייל יצחקי.
אני מורה בזה לכל אחת מהמשיבות 1, 2 לשלם למערערים, בכל אחד מהערעורים, הוצאות בסך של 30,000 ₪.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

וסעיף 137 לחוק התיכנון והבניה מורה כי לא יינתן היתר בניה על חלק של מקרקעין, אלא בהתאם לתשריט חלוקת קרקע שאושר ע"י הוועדה המקומית, ובאין תשריט כאמור – הסמכות ליתן ההיתר היא לוועדה המחוזית.
המבקשים נסמכים על ע"א 516/87 מ"י נ' בלייכפלד פ"ד מ"ב (3) 244 בתמיכה לטענתם כי "בעל מקרקעין רשאי להיתנגד לפעולות בניה של חוכר לדורות במקרקעין, כאשר המדובר בנימוקים סבירים ומוצדקים מבחינתו, ובודאי שלא ניתן להיתעלם מזכויותיו". אלא שפרשת בלייכפלד איננה דומה משום בחינה לענייננו, בראש ובראשונה משום שבחוזה החכירה באותו מקרה נקבע במפורש איסור על החוכר לבנות "אלא בהסכמתו המפורשת מראש ובכתב של המחכיר". וכן נקבע, באותו סעיף, כי החוכר לא יגיש תוכניות לבניה "לפני שהמחכיר יחתום על תוכניות אלה". למותר לציין כי המגבלות הללו אינן קיימות במקרה שבפניי (אבחנות נוספות מענין בלייכפלד ראה בסיכומי פז, סעיף 182).
ע"א 6651/99 הדר נ' קק"ל פ"ד נ"ו (1) 241ע"א 3979/01 בנייני ישקו נ' ממ"י פ"ד נ"ז (5) 423ע"א 10397/04 סביוני יבנה נ' ממ"י ע"א 10424/05 אמכל בכור נ' ממ"י] בענין מצלאוי מדובר היה בשאלה של פרשנות חוזה (הסכם הפיתוח), על מנת להיתחקות אחר אומד דעת הצדדים, וביהמ"ש הגיע על יסוד פרשנות החוזה למסקנה, כי כוונתם המשותפת של שני הצדדים היתה, שהגדלת קיבולת הבניה תחייב תשלום נוסף.
...
התוצאה היא שהתערבות בית המשפט עלולה לשנות את מהותה של ההתקשרות".
סיכומו של דבר, אני דוחה גם את דרישתם של המבקשים ליתן סעד הצהרתי כי הם זכאים לתשלום מאת המשיבה בשיעור של 31% מערך המקרקעין.
סיכום סיכומו של דבר, אני דוחה את התביעה.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

על מנת להוציא לפועל פיצול שכזה, הם ביקשו לפעול לפי סעיף 137 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן – חוק התיכנון והבניה), הקובע כי בעל קרקע שחלה עליה תכנית שאושרה ושאינה כוללת חלוקת קרקע רשאי להגיש לאישור הועדה המקומית תשריט לחלוקת אותה קרקע.
על כן, גם את בירורן יש להתחיל מראשית הדרך, במסגרת דיון מחודש בועדה המקומית, ולהגיע במידת הצורך עד בית משפט זה. אזכיר, כי ברקע מרחפת גם שאלת ההודעה לפי הסעיפים 77-78 לחוק התיכנון והבניה, הודעה שטרם פורסמה, ואין אנו יודעים כיצד בדיוק תנוסח, ואשר אם תפורסם, עשויה לייתר את שאלת פרשנות התוכנית במקרה זה. הדרך שעל המשיבים לעבור אינה דרך פשוטה.
...
לפנינו ערעור על פסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב-יפו (השופטת מ' אגמון-גונן) מיום 10.7.11, אשר קיבל את עתירת המשיבים 5-1 והורה למערערת, הוועדה המקומית לתכנון ובניה דרום השרון, ליתן למשיבים 5-1 היתר לפיצול חלקותיהם בהתאם לתשריטי החלוקה שהגישו לה. הגענו לכלל מסקנה כי דין הערעור להתקבל, במובן זה שיש להחזיר את הדיון בבקשת המשיבים 5-1 לפצל את חלקותיהם למערערת.
הוועדה המקומית אכן סירבה להצעת בית המשפט, אולם כוחו של בית המשפט עמו, לאחר הגשת כתב תשובה, וכתב תשובה הוגש בענייננו, להורות לוועדה המקומית לדון בתוכנית מחדש, לשמוע ולהחליט בטענות התכנוניות, וזאת אף אם עמדתה של הוועדה המקומית היא שאין לה סמכות להיעתר למבוקש.
מאידך, אין מקום להיעתר לערעור במובן זה שהחלטת ועדת הערר תושב על כנה כפי שביקשו ועדות התכנון.
ואולם, בנסיבות אין מנוס מלברר את העניינים השונים הטעונים הכרעה עליהם עמדתי, תחילה במוסדות התכנון, ולאחר מכן, במידת הצורך, בבית המשפט לעניינים מנהליים, ולבסוף, ככל שהדבר יידרש, בבית משפט זה. סוף דבר הערעור מתקבל במובן זה שהדיון מוחזר אל המערערת שתיתן דעתה מחדש לבקשות, ותחליט במידת הצורך בסוגיות שנותרו פתוחות בפסק דיננו זה. לא יהיה צו להוצאות בערכאתנו.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לעניין זה היתייחס כב' השופט חשין בדנ"א  3768/98 קרית בית הכרם נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה ירושלים, פד"י נו(5), 49 (2002):   "יסוד זה של התעשרות עקב פעילות תיכנון שלפי חוק התיכנון והבניה, הוא בריח-התיכון בהיטל השבחה - בקומפלקס הכולל ובכל אחד ואחד ממרכיביו, זעיר ככל שיהא. ההתעשרות היא המרכיב הדומינאנטי בכל ארוע של היטל השבחה, ובאין התעשרות לא יקום ולא יהא היטל השבחה. פירוש הדברים הוא, שבכל ארוע שבו טוענת הרשות לזכותה להטיל היטל השבחה, שומה עלינו לתור סביבנו היטב-היטב במטרה לגלות אם הייתה התעשרות של בעל קרקע; ולא אך התעשרות על דרך הסתם, אלא התעשרות שבאה עקב אחד מאותם ארועי תיכנון שחוק התיכנון והבניה מדבר בהם" (שם, בעמ' 63).
טענה זו איננה מתיישבת עם העובדות שבאו בפניי, לפיהן התשריט נעשה ביוזמת המערערים , ואלולא נעשה לא ניתן היה להוציא היתרי בנייה, כפי שהדגישה ועדת הערר בסעיף 11 להחלטתה: "ניתן לומר בודאות, כי אילמלא אישור התשריט, לא היה ניתן להוציא היתרי בנייה בחלקה, מכוח הוראות סעיף 137 ו- 138 לחוק. הטענה שהחלוקה בוצעה לשם צרכים משפחתיים בלבד, טענה אשר הושמעה על ידי העוררים, אינה משנה את העובדה כי החלוקה נדרשה גם לשם הוצאת היתרי בנייה במקום, על פי הוראות הדין אשר היה תקף, הן במועד אישור התשריט, והן כיום". סעיף 137 לחוק התיכנון והבניה קובע כדלקמן: "בעל קרקע שחלה עליה תכנית שאושרה ושאינה כוללת חלוקת קרקע רשאי להגיש לאישור הוועדה המקומית תשריט לחלוקת אותה קרקע; לא יינתן היתר לבניה על הקרקע כאמור אלא בהתאם לתשריט חלוקת קרקע (להלן בסימן זה - תשריט) שאושר או, באין תשריט כאמור, בהסכמת הוועדה המחוזית". בעניינינו, המערערים פעלו עפ"י סעיף 137 הנ"ל. תכנית ג/551 לא כללה חלוקת הקרקע, ולפיכך, הגישו המערערים לועדה המקומית תשריט לחלוקת הקרקע.
...
בסעיף 10 להחלטתה הדגישה ועדת הערר כך: "העוררים מנסים, הלכה למעשה, לבטל את ההפקעה שבוצעה בתשריט. זהו אינו המקום לעשות כן. תקיפת חוקיותו של התשריט אינה ראויה להתברר כעת, 35 שנה לאחר שזה אושר, ולאחר שזה נרשם בהסכמת הבעלים... ברור כי כיום אין עוד להתייחס לחלקה המקורית, אלא רק למגרש שנוצר כתוצאה מפעולת החלוקה, כיחידה אליה אנו מתייחסים בעת עריכת שומת הקרקע". (ההדגשות לעיל ולהלן שלי-נ"מ) המשיכה ועדת הערר והדגישה בסעיף 11 להחלטה כי: "השומה צריכה להיבחן על סמך הנתונים התכנוניים שהיו תקפים במועד אישורה של התכנית המשביחה, ג/851. אין ולא יכולה להיות מחלוקת, כי באותו המועד, התשריט היה מאושר, ופעלו בהתאם לו. חשוב גם להדגיש, כי מאחר ותכנית ג/551 הינה תכנית מתארית, אשר אינה מבצעת תכנון מפורט, ואשר קובעת מפורשות כי היה צורך בבחינת הגבולות במסגרת תכניות מפורטות, היה צורך בביצוע תכנון מפורט בטרם הוצאת היתרי הבנייה במקום. התשריט אשר כלל גם הפרשות לצרכי ציבור, יצר את הפירוט הנדרש...". בסופו של יום קבעה הועדה בסעיף 12 כדלקמן: "על כן אנו קובעים כי על השמאות להיערך לגבי המגרש בלבד, בגודלו המאושר על פי התשריט, הן במצב הקודם לתכנית ג/851, והן לאחריה". טענות הצדדים המערערים טוענים כי ועדת הערר טעתה כאשר התעלמה מן העובדה שבין שתי התכניות הרלוונטיות, נלקחו מן החלקה המקורית שטחים לצורכי ציבור, באופן שיתאים לתכנית המשביחה.
לא שוכנעתי ולא הוצגו לפניי כל מסמכים או ראיות אחרות שיובילו אותי למסקנה, כי תשריט החלוקה הינו חלק מהתוכנית המשביחה, רק בשל כך שלא עמד בסתירה לה. פרשנות כזו היא מרחיקת לכת ואין לה כל בסיס בחוק או בפסיקה, למעט הצורך שלא לסכל את מטרת התוכנית המופקדת לכשתאושר בסיום ההליך.
המסקנה היא איפא, כי ערב אישור התוכנית המשביחה, ערך המקרקעין היה בהתאם לתשריט המאושר, על כן היטל ההשבחה הוא ההפרש בין שווי המקרקעין ערב אישור התוכנית – ג/851 – המשביחה, לבין שוויים לאחר אשור התוכנית המשביחה.
לפיכך ולאור המפורט דין הערעור להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו