התובע הגיש תביעה לפיצויים בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה – 1975, במסגרתה עתר לפצוי בגין ניזקי הגוף שנגרמו לו כתוצאה מתאונת הדרכים כאשר הוא מבסס את נכותו לפי סעיף 6ב לחוק הפיצויים, דהיינו בהתאם לנכות שנקבעה לו במל"ל. התביעה הוגשה כנגד המבקשת, חברת הביטוח אשר ביטחה את רכבו במועד התאונה.
טענות הצדדים בקליפת האגוז
המבקשת טוענת כי הועדה הרפואית לא ידעה ו/או לא התייחסה לתעוד רפואי מעברו של התובע ובכלל זה מספר תאונות דרכים בהן נפגע התובע בגבו ובעמוד השידרה המתני.
לטענתה, מהתעוד הרפואי מעברו של התובע עולה כי הוא עבר שלוש תאונות דרכים טרם התאונה הנוכחית; וכי הוא סבל מכאבי גב תחתון ואובחנה אצלו פריצות דיסק בחוליות L5 – L4 ו- S1 – L5 לפני התאונה מושא התביעה.
...
יפים לענייננו דברי כב' השופט זילברטל ברע"א 9018/12 סונול ישראל נ' בוטרשווילי (פורסם בנבו, 08.04.13):
"ככלל, היתר להביא ראיות לסתור יינתן כאשר מתברר שנפל פגם מהותי בהליך שהתנהל בפני הרשות המוסמכת לקבוע את הנכות על-פי הדין (במקרה שלנו, ובדרך כלל, הכוונה לוועדות הרפואיות שמטעם המוסד); או כאשר קיימים טעמים עובדתיים ממשיים המצביעים על כך שהנכות שנקבעה אינה משקפת את המצב לאשורו (בין אם לא נבחנו נתונים הנוגעים לתקופה שקדמה לתאונה הנדונה, בין אם לא נשקלו נתונים שהתגבשו לאחר מועד אותה תאונה)".
ובהמשך:
"כאשר הנפגע אינו פורש ביוזמתו את כל החומר הרפואי שיכול להיות רלבנטי בפני הגוף האמור לקבוע את נכותו, יכול מחדל זה לחזק את המסקנה שלפיה לאותו חומר יש משקל פוטנציאלי בכל הנוגע לקביעת הנכות".
הלכה היא כי במקרים שבהם לא היו לפני הוועדה הרפואית שקבעה את הנכות במל"ל עובדות חשובות הנוגעות למצבו של הנפגע ואשר עשויות היו לשנות את שיעור הנכות שיקבע לנפגע – יינתן היתר להביא ראיות לסתור (ראו: רע"א 3123/02 עו"ד זהר קליר נ' עזבון המנוח שמואל בקנשטיין ז"ל (פורסם בנבו, 05.05.02)).
מן הכלל אל הפרט:
במקרה דנן, לאחר עיון בדו"ח ועדה רפואית מיום 30.05.21, במסמך שנערך על ידי רופא המל"ל מיום 14.01.21 וכן במסמכים הרפואיים אליהם הפנתה המבקשת, הגעתי למסקנה כי מקרה זה נמנה על אותם מקרים חריגים המצדיקים הבאת ראיות לסתור.
סופו של דבר
מכל האמור לעיל, נוכח המסמכים הרפואיים בדבר עברו של התובע הנוגע לעמוד השדרה, אשר הוועדה הרפואית של המל"ל לא התייחסה אליהם במסקנותיה, מצאתי כי יש מקום להתיר למבקשת להביא ראיות לסתור את קביעת הוועדה הרפואית של המל"ל בכל הנוגע לנכותו של התובע.