התובעים טוענים כי היה על מד"א לפנות את המנוח לבית החולים תל השומר הסמוך, וכי הפינוי לבית החולים בלינסון המרוחק יותר נעשה כדי לאפשר תרומת איברי המנוח בבית חולים זה.
נציב קבילות הציבור במשרד הבריאות הורה על הקמת ועדת בדיקה בהתאם לסעיף 21(א)(3) לחוק זכויות החולה, "לצורך בירור נסיבות ההדרדרות הפתאומית במצבו של [המנוח] במהלך ניתוח שאיבת השומן, שהביאה בסופו של דבר למותו, ובחינת השיקולים שהביאו לפינויו לבית חולים שאינו הקרוב ביותר".
הועדה ראיינה מספר גורמים, לרבות נתבעים 5-3 ונציגים של הנתבעים האחרים (כולל הפראמדיק בניידת מד"א), בחנה מסמכים רפואיים וביקרה במקום, וב-20/10/2020 פירסמה דוח בו היתייחסות לגורמים השונים ותפקודם בארוע.
מדובר איפוא בחיסיון עוצמתי, שניזון מאינטרסים צבוריים חשובים, אך למרות זאת, ומתוך הבנה לקושי באיתור ראיות בחלק מתביעות הרשלנות הרפואית, קבע המחוקק כי החיסיון הוא יחסי ולא מוחלט, ופתח פתח צר בו רשאי בית משפט – ורק בית משפט – להורות על העברת פרוטוקול במקרים חריגים בהם מצא כי עשיית הצדק גוברת על תכלית החיסיון (סעיף 21(ד)).
טעם הדבר הוא שהחיסיון משקף אינטרס צבורי חיוני, ונועד, כאמור, לאפשר ביקורת רפואית יסודית ומקצועית והפקת לקחים לטובת מערכת הבריאות כולה, ובעת בחינת בקשה לגילוי הפרוטוקולים יש לשקול את האינטרסים הציבוריים שבסיס החיסיון ולא את רצונם של הנבדקים או המטופל לקדם את ההליך השפוטי האישי, להקל עליהם להגיש ראיות או לקבל לידיהם נוסח של עדותם הקודמת כדי שלא יסתרו את דבריהם בפני הועדה (עמית, 929-928, והפסיקה שפורטה למעלה).
הטענה המרכזית היא, כאמור, שמד"א חולקת על מסקנות הועדה שלטעמה שגויות ופוגעות בה, אך מי שקובע רשלנות הוא בית המשפט ולא הועדה, ופתוחה בפני מד"א הדרך לזמן את העדים מטעמה שיוכלו להעיד במשפט, להסביר מה ארע ומדוע פונה המנוח לבלינסון, ולשאלת הקשר הסיבתי בין מותו של המנוח לפינוי לבלינסון.
...
התובעים טוענים כי היה על מד"א לפנות את המנוח לבית החולים תל השומר הסמוך, וכי הפינוי לבית החולים בלינסון המרוחק יותר נעשה כדי לאפשר תרומת איברי המנוח בבית חולים זה.
נציב קבילות הציבור במשרד הבריאות הורה על הקמת ועדת בדיקה בהתאם לסעיף 21(א)(3) לחוק זכויות החולה, "לצורך בירור נסיבות ההידרדרות הפתאומית במצבו של [המנוח] במהלך ניתוח שאיבת השומן, שהביאה בסופו של דבר למותו, ובחינת השיקולים שהביאו לפינויו לבית חולים שאינו הקרוב ביותר".
הוועדה ראיינה מספר גורמים, לרבות נתבעים 5-3 ונציגים של הנתבעים האחרים (כולל הפרמדיק בניידת מד"א), בחנה מסמכים רפואיים וביקרה במקום, וב-20/10/2020 פרסמה דוח בו התייחסות לגורמים השונים ותפקודם באירוע.
הוועדה אמנם מגיעה למסקנה שונה, שמד"א חולקת עליה, אך מדובר בממצאים ומסקנות של הוועדה (הדוח הגלוי) ולא בתוכן העדות (הפרוטוקול החסוי).
סוף דבר
גילוי הפרוטוקולים של ועדת הבדיקה עשוי להקל על הצדדים ועל ההליך השיפוטי ואפילו לעודד אפשרות של פשרה וגישור.
הבקשה נדחית.