ביום 12.9.07 ניפצע עובד קרגל ממכונה במפעל ובעקבות הפציעה נקטעו אצבעות כף ידו הימנית ("הנפגע").
בית המשפט איפשר לנתבעים להגיש כתבי הגנה מתוקנים, אולם קרגל וכלל הודיעו כי יש "לראות בכתב ההגנה ובהודעות לצד ג' שהוגשו מטעם הנתבעות מס' 1 ו-2 [קרגל וכלל] בתביעת התובע מס' 1 [הנפגע], ככתבי הטענות גם במסגרת תיקון כתב התביעה וצרוף המוסד לביטוח לאומי". נזכיר כי נכון לאותו מועד, ההודעה לצד שלישי שהגישו קרגל וכלל כנגד יצרני המכונה עמדה על כנה, בעוד ההודעה כנגד טרם נמחקה זה מכבר.
במהלך שמיעת התיק הגיעו הנפגע ויתר הנתבעים, למעט טרם, להסכמי פשרה, לרבות לסילוק ההודעות לצד שלישי כנגד יצרני המכונה, וניתן תוקף של פסק דין להסכמים אלו (ר' סעיף 2 לפסק הדין).
בין היתר נקבעו בפסק הדין, במישור המהותי, הקביעות הבאות:
טרם היתה מודעת לכך שעובדי קרגל אינם נשמעים להוראות הבטיחות, ואף נוהגים לנטרל באמצעות סרט הדבקה את הכפתור שנועד לגרום להפסקת פעילות המכונה במקרה של צורך בתפעול תקלה.
...
עוד בטרם הספיקה טרם להגיש כתב הגנתה להודעה לצד שלישי שהופנתה כלפיה, הגישו כלל וקרגל הודעה לבית המשפט, לפיה מוחקות הן את ההודעה לצד שלישי כנגד טרם (אך לא נגד יצרני המכונה) – להלן "מחיקת ההודעה לצד שלישי כנגד טרם".
לאחר זמן, נעתר בית המשפט לבקשת התובע-הנפגע לתיקון כתב התביעה, כך שיצרני המכונה כמו גם חב' טרם, נוספו כנתבעים ישירים בהליך לצד קרגל וכלל.
לשיטתו, הכרעה לפיה חל השתק פלוגתא על מערכת היחסים החוזית שבין שתי החברות, לרבות סעיפי השיפוי שביניהם, סותמת ממילא את הגולל על שני חלקיה של תביעה זו. על פי עמדה זו, משעה שהוכרעה מערכת היחסים בין הצדדים ונשללה הזכות מכוח סעיפי השיפוי, בין היתר מהטעם שטענות מכוח זכות זו כלל לא נטענו, הרי שהשתק הפלוגתא כולל בחובו כל טענה שתישען בעתיד על זכות שיפוי זו.
אין בידי לקבל טענה זו. ראשית, יש להבחין בין שתי ההכרעות מושא פסק הדין: ההכרעה בתביעת מל"ל העיקרית מבוססת היתה על דיני הנזיקין ועל חלוקת האחריות בין המעוולים, בעוד ההכרעה בהודעה לצד שלישי כללה בחובה גם את מערכת היחסים החוזית שבין קרגל לטרם; שנית, ההכרעה בפסק הדין עסקה בסכומים שונים ונפרדים.
סוף דבר
לא מצאתי אפוא לקבל את טענת קרגל לפיה יש להורות על סילוק התביעה על הסף מחמת מעשה בית דין.
לנוכח כל האמור, הבקשה לסילוק נדחית.